1. december 2020
Norfors er et fælleskommunalt affaldsselskab med Rudersdal, Hørsholm, Allerød, Fredensborg og Helsingør som interessenter. Foto: Allan Nørregaard
Norfors er et fælleskommunalt affaldsselskab med Rudersdal, Hørsholm, Allerød, Fredensborg og Helsingør som interessenter. Foto: Allan Nørregaard
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Dioxin-udslip bør sættes i perspektiv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Dioxin-udslip bør sættes i perspektiv
Rudersdal - 18. juli 2019 kl. 16:44
Af Jens Ive (V), borgmester i Rudersdal Kommune

Kære Henrik Hjortdal og Court Møller. Lad mig indledningsvis understrege at såvel bestyrelsen, direktionen samt medarbejderne på Norfors ser med største alvor på overskridelser af de i Danmark fastsatte udledningsgrænser for dioxin. Derfor har bestyrelsen også allerede for en uge siden bedt om en redegørelse for den seneste overskridelse af udledningsgrænserne, ligesom der vil ske orientering af de i ejer-kommunerne relevante fagudvalg.

arrow Læs også: Miljøråd: Forbud mod brændeovne vil redde mange menneskeliv

Overskridelse af de fastsatte grænser for dioxin-udledning skal tages meget alvorligt, men når det er sagt, så bør den aktuelle overskridelse sættes i perspektiv. Tillad mig derfor at citere Miljøstyrelsens kontorchef Yvonne Korups udtalelse til Ugebladet Hørsholm på den aktuelle sag:

- Jeg forstår godt bekymringerne, men dem er der ingen grund til.

Hun forklarer det med, at grænseværdien for udledning af giftstoffet dioxin er sat meget lavt: Der må således ikke udledes mere end 0,1 nanogram dioxin per kubikmeter. Et nanogram er 0,000 000 001 gram.

Grænseværdien for udledning af dioxin fra affaldsforbrænding er ifølge kontorchefen bevidst sat så lavt for at holde fast i den store reduktion i udledningen af dioxin, der er opnået de senere år.

- Derfor slår vi også hårdt ned, når der så er overskridelser, fortæller Yvonne Korup.

Kontorchefen fra Miljøstyrelsen oplyser, at dioxin fra affaldsforbrændingsanlæg nu udgør mellem fem og seks procent af den samlede udledning. Langt den største del kommer nu fra brændeovne og fødevarer, især fede fisk, som dioxiner hober sig op i. Yvonne Korup påpeger, at der tidligere er blevet udledt langt større mængder dioxin fra affaldsforbrænding end i dag.

- Vi har jo levet med udledninger, der var mange gange større, før reglerne blev strammet og selv dengang blev mennesker ikke syge af det.«

Når Hjortdal påstår, at der ikke er grebet ind omgående, og at myndighederne ikke er blevet orienteret, så er det direkte forkert. Miljøstyrelsen har løbende været orienteret, og inddraget i de konkrete løsningsmuligheder. Seneste overskridelse ser ud til at være afledt af fejl opstået i ovn 4's røggasanlæg, og derfor blev anlægget omgående standset, og fejlen udbedret. Norfors har således nøje fulgt de påbud, der er modtaget fra Miljøstyrelsen.

arrow Røde partier vil ­forbyde brændeovne i huse med fjernvarme
19. juli 2019 kl. 00:45 Opdateret: kl. 00:46
Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?