5. august 2020
Bestyrelsesformand Henrik Mattlau og bestyrelsesmedlem Erik Arvin har på vegne af bestyrelsen i Birkerød Vandforsyning sendt et debatindlæg pesticider i drikkevandet.
Bestyrelsesformand Henrik Mattlau og bestyrelsesmedlem Erik Arvin har på vegne af bestyrelsen i Birkerød Vandforsyning sendt et debatindlæg pesticider i drikkevandet.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Beskyttelse af drikkevandet mod pesticider

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Beskyttelse af drikkevandet mod pesticider
Rudersdal - 28. februar 2019 kl. 14:49
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Henrik Mottlau
Bestyrelsesformand

og Erik Arvin
Bestyrelsesmedlem

På vegne af bestyrelsen i Birkerød Vandforsyning

Der er for nyligt målt pesticidrester i grundvandet og drikkevandet i Holte og Trørød. Indtil videre er vandværkerne i Birkerød og Nærum gået fri. Det drejer sig om et stof, DMS, der er et nedbrydningsprodukt af et svampemiddel (tolylfluanid), der pt. bruges i træbeskyttelse og tidligere har været anvendt i produktion af frugt, grøntsager og planter.

Der er ikke i dag nogen realistisk rensemetode til fjernelse af DMS fra drikkevandet. Rensning af grundvandet for pesticider er i øvrigt uønsket, da det medfører forbrug af energi og materialer og påfører forbrugerne yderligere omkostninger.

Birkerød Vandforsyning ønsker at forebygge grundvandsforurening med DMS og andre pesticider, der i dag anvendes inden for forsyningens indvindingsområde.

Indvindingsoplandet består af en blanding af by- og landområde, hvor der benyttes pesticider i et for forsyningen ukendt omfang.

Situationen er alvorlig for vandværkerne, fordi erfaringen viser, at selv godkendte pesticider på et tidspunkt dukker op i grundvandet. Stoffet 1,2,4-triazol, der er et nedbrydningsprodukt af et godkendt svampemiddel (Tebuconazol), er påvist i 33 procent af de undersøgte grundvandmoniteringsboringer i Danmark. Det meget udbredte og godkendte ukrudtsmiddel glyphosat (Round-up) og dets nedbrydningsprodukt AMPA er fundet i 68 drikkevandsprøver på landsplan i de sidste fem år. Prøverne stammer fra 53 vandværker.

Det danske godkendelsessystem for pesticider sikrer ikke imod grundvandsforurening! Et særligt problem er brugen af godkendte pesticider i byområder, idet godkendelsen alene omfatter regelret anvendelse i landbrug på regelret dyrkede marker. Ved anvendelse på befæstede arealer som flise- og grusgange i byer sker der begrænset nedbrydning af pesticiderne i jorden, da der ikke er en væsentlig biologisk aktiv zone under materialet.

I Miljøbeskyttelseslovens §24 står der: »Kommunalbestyrelsen kan give påbud eller nedlægge forbud for at undgå fare for forurening af bestående eller fremtidige vandindvindingsanlæg til indvinding af grundvand.«

For at forebygge fremtidig forurening af grundvandet anmoder Birkerød Vandforsyning Kommunalbestyrelsen om - med hjemmel i Miljøbeskyttelseslovens §24 - at forbyde anvendelse af pesticider i hele forsyningens indvindingsopland.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?