16. januar 2019
Lørdag fylder Birkerød Brandvæsen 100 år, og det fejres med åbent hus, hvor man kan komme og se stationen og brandbilerne. Der vil især være noget for børnene, siger Niels Skou (t.h.), der har været deltidsbrandmand i 32 år. Beredskabsinspektør Erik Garfort (i lastbilen) har været på stationen i 37 år. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Lørdag fylder Birkerød Brandvæsen 100 år, og det fejres med åbent hus, hvor man kan komme og se stationen og brandbilerne. Der vil især være noget for børnene, siger Niels Skou (t.h.), der har været deltidsbrandmand i 32 år. Beredskabsinspektør Erik Garfort (i lastbilen) har været på stationen i 37 år. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Brandvæsen runder skarpt hjørne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Brandvæsen runder skarpt hjørne
Rudersdal - 10. august 2018 kl. 12:04
Af Joram G. Menzer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I anledning af at Birkerød Brandvæsen i morgen fylder 100 år, bliver stationens køretøjer rullet frem, og der inviteres til åbent hus for alle interesserede. Og især for børnene kommer der til at være noget at lave.

- Vi har lagt vægt på, at der især bliver noget for børnene. Vi skal jo starte et sted i forhold til at gøre nogle flere interesserede i brandvæsnet. Vi vil også gerne lære dem lidt om, at man skal behandle ild med respekt, siger Niels Skou, der er deltidsbrandmand på stationen, hvor han har været i 32 år.

Erik Garfort, der er beredskabsinspektør, tilføjer:

- Det kan også være, at børnene kan overtale deres forældre til at blive brandfolk. Vi har brug for flere brandfolk, og vi vil især gerne have folk, der bor og arbejder i byen.

Beredskabsinspektør Erik Garfort er ikke i tvivl om, at det er en speciel oplevelse at være brandmand, og han håber derfor, at et arrangement som lørdagens kan give flere lyst til at melde sig under fanerne. Brandvæsnet i Birkerød er sågar af en helt speciel støbning, mener Erik Garfort.

- Vi har faktisk været ret specielle i Birkerød Brandvæsen, for vi har haft nogle ret fremsynet brandinspektører, som har været på forkant med udviklingen. Både når det handler om udstyr, udvikling og uddannelse. Den første rigtige brandmandsuddannelse, som man kalder funktionsuddannelsen, blev eksempelvis afholdt på brandstationen i Birkerød i 1987. Vi var også et af de første brandvæsen, der overgik til dansk-producerede orange branddragter og i samme ombæring dansk-producerede brandhjelme i 1982, siger Erik Garfort.

- Da vi fik de hjelme, blev vi udsat for lidt mobberi fra de andre brandfolk i Søllerød og Farum, som mente, at de lignede knallerthjelme, og derfor kaldte de os Diesella-drengene, siger Niels Skou med henvisning til den danske knallert, der var meget populær i 50erne og 60erne.

Både han og Erik Garfort griner.

En anden historie fra Birkerød Brandvæsens tid er langt mere alvorlig, selvom den i dag kan få de to til at trække på smilebåndet. I slutningen af 80erne og starten af 90erne huserede mindst en pyroman i Birkerød, og det viste sig, at en af dem var at finde i brandvæsnets egne rækker.

- Han var det, vi internt kalder en god kollega, siger Niels Skou med et grin.

- Han sørgede i hvert fald for at brandfolkene var gode til at lægge slanger ud og toptrænede, siger Erik Garfort og griner også.

- Der skete det, at vi pludselig havde en masse containerbrande, og det var altid på nogle bestemte tidspunkter. Senere udviklede det sig så også til, at mange af byens gamle stråtækte ejendomme blev antændte. Birkerød kom virkelig på landkortet dengang, fordi man havde nogle opsigtsvækkende sager, siger Erik Garfort og nævner blandt andet en sag med en ung mand, der slog sin kammerat ihjel i en lejlighed i Birkerød, skar ørerne af ham, satte dem i en halskæde og kørte til København i S-toget, hvor han skræmte livet af sine medpassagerer, fordi han sad med en stor Rambo-kniv og de blodige ører synligt fremme i halskæden.

- Så var der også glarmesteren, der fik sin lærling til at køre rundt og smadre ruder, så de havde noget at lave, siger Erik Garfort.

- Der skete faktisk ret meget i Birkerød, som gjorde, at vi kom på forsiden af Ekstra Bladet og BT næsten ugentligt, siger Niels Skou, der især husker en forside på BT.

- Der stod »Byen hvor ingen tør sove«, og det var fordi alle dem, der boede i stråtækte huse pakkede deres vigtigste ejendele, som de havde stående i tasker og poser, så de hurtigt kunne komme ud, hvis der pludselig blev sat ild på deres hus. Der var sgu panik på i byen, siger Niels Skou.

- Det var enormt ubehageligt, for hele byen var jo pludselig mistænkt, og dermed også os brandfolk. Man kunne virkelig mærke, at når man talte med politiet, så føltes det som en afhøring, hvor de mistænkte en. Det var en lettelse, da han blev anholdt, siger Erik Garfort.

Brandmanden blev pågrebet efter cirka tre år, og han erkendte at have påsat 49 ildebrande. I alt havde der i perioden været 109 brande, og de sidste 60 kunne man altså ikke finde en gerningsmænd til. Brandmanden blev idømt otte års fængsel, og efterfølgende var det en noget trykket stemning, der mødte byens brandfolk.

- Vi fik mange bemærkninger rundt omkring. Der kommer jo altid nogle af de der kloge mennesker og dem, der sidder på bænken, der lige skal kommentere: »Der kommer en af pyroman-drengene«, siger Niels Skou.

- Det var selvfølgelig en ærgerlig oplevelse, at pyromanen skulle findes i vores egne rækker, og vi var altså ret rystede. Det tog lidt af stoltheden og glæden af det at være brandmand, siger Erik Garfort.

Af de mere positive historier fortæller Erik Garfort, at brandvæsnet i Birkerød også i mange år sendte folk af sted til den såkaldte brandmandsolympiade. Her klarede man sig ganske pænt i konkurrencen mod andre landes brandmænd.

- Vi har deltaget i internationale konkurrencer, hvor Birkerød Brandvæsen og Hørsholm Brandvæsen, da det eksisterede, havde et hold af sted til de konkurrencer. Sidenhen blev det til et rent Birkerød-hold, og ved de konkurrencer har man høstet en del sølv- og bronzemedaljer, siger Erik Garfort, der selv har deltaget ved to olympiader.

Nu håber beredskabsinspektøren , at han kan være med til inspirere nye generationer til at iføre sig branddragter og brandhjelme, så der også i fremtiden vil være et dygtigt og engageret brandvæsen i Birkerød. Alle interesserede kan i hvert fald få deres nysgerrighed om Birkerød Brandvæsen stillet ved at møde op på stationen på Birkerød Kongevej 160 lørdag mellem klokken 11.00-13.00.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk