27. maj 2019
Venstre-politikeren, Randi Mondorf, der er medlem af kommunalbestyrelsen i Rudersdal og også sidder i Regionsrådet i Region Hovedstaden har netop været udsendt som valgobservatør. Her er hun til seminar for observatørerne i Bosnien-Hercegovinas Parlament forud for valghandlingen. Foto: Privat
gallery icon

Se billedserie

Venstre-politikeren, Randi Mondorf, der er medlem af kommunalbestyrelsen i Rudersdal og også sidder i Regionsrådet i Region Hovedstaden har netop været udsendt som valgobservatør. Her er hun til seminar for observatørerne i Bosnien-Hercegovinas Parlament forud for valghandlingen. Foto: Privat
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: BILLEDSERIE: Observatør i landet hvor de døde også stemmer...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

BILLEDSERIE: Observatør i landet hvor de døde også stemmer...
Opdateret 19. oktober 2018 kl. 19:14
Rudersdal - 19. oktober 2018 kl. 09:43
Af Lars Sandager Ramlow
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Venstre-politikeren Randi Mondorf, der sidder i kommunalbestyrelsen i Rudersdal og i regionsrådet for Region Hovedstaden er netop vendt hjem efter en valgmission i Bosnien-Hercegovina. Her er med hendes egne ord, hvordan hun oplevede turen:

Det er fredag morgen. En valgobservation strækker sig typisk over 4-5 dage og selve valget foregår oftest om søndagen. Valgobservatørerne kommer fra alle europæiske lande (det geografiske Europa) og er politisk valgte i deres hjemlande. Vi bliver opdelt i teams med to politikere, en oversætter og en chauffør i hvert team.

Som forberedelse modtager vi en ganske omfattende briefing og indførelse i landets politiske situation. Der er indlæg af den amerikanske ambassadør, politiske repræsentanter fra de forskellige partier, medier, NGO'er og Transparency International, for blot at nævne nogle.

»I andre lande har de mafia - i Bosnien-Hercegovina har mafia'en regering...« - Udsagnet fra Transparency International vækker forsamlingen. Demokratiet har trange kår i landet, og vi får alvorlige meldinger om mere end 400 tilfælde af »identitetstyveri« - hvor døde personer eller brevstemmer er blevet brugt.

Sådan starter vores briefing.

De fleste af os husker tydeligt den ulykkelige og brutale krig i Bosnien i kølvandet på Jugoslaviens sammenbrud. Selv husker jeg tydeligt, hvordan jeg tilbragte flere fredfyldte sommerferier med små børn på en strand i Italien tæt på Ancona. Byen var en af de primære flybaser for de Nato-fly, der bombede i Bosnien. Det var en underlig tanke at holde fredelig sommerferie og vide, at lige ovre på den anden side af havet herskede død og ødelæggelse og mennesker var dybt ulykkelige.

Nu står jeg her så. Lige her, hvor meget ulykkeligt skete. Det er bevægende at stå på »Snipers Alley« og bo på samme hotel, som journalisterne boede på under krigen. Langs »Snipers Alley« minder mange facader med omfattende skudhuller fortsat om krigens historie, mens højdedragene rundt om Sarajevo er fyldt med begravelsespladser.

»Krigen er ikke slut, den er blevet stoppet midlertidigt af en umulig aftale«

Sådan udtrykker en politisk repræsentant sit billede af dagens virkelighed i Bosnien-Hercegovina.

Læs mere i Frederiksborg Amts Avis fredag....

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.