25. september 2021
Maleren JChristian Jensen udstiller frem til den 10, februar  i Birkerød Gl. Præstegård i selskab med den lokale skulptør Niels Larsen, der døde i august sidste år. Foto: Lars Sandager Ramlow
gallery icon

Se billedserie

Maleren JChristian Jensen udstiller frem til den 10, februar i Birkerød Gl. Præstegård i selskab med den lokale skulptør Niels Larsen, der døde i august sidste år. Foto: Lars Sandager Ramlow
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: BILLEDSERIE: Dialog uden ord i Præstegården

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

BILLEDSERIE: Dialog uden ord i Præstegården
Rudersdal - 10. januar 2019 kl. 04:56
Af Lars Sandager Ramlow

Bildende kunst bliver i stigende grad intellektualiseret og verbaliseret. Det vurderer formanden for Birkerød Kunstforening, Nils Bjervig, der derfor glæder sig over, at foreningens kommende udstilling i Birkerød Gl. Præstegård går imod den tendens. Således kaldes den meget rammende for »Uden Ord«. Udstillingen tæller 42 skulpturer af den lokale kunster, Niels Larsen, der døde i august 2018. I den kommende udstilling er han i selskab med maleren JChristian Jensen, der har medbragt 41 værker.

- På nogle udstillinger skal man læse mere, end man egentlig ser. Man bliver taget for meget i hånden - får for meget forklaret. Sådan er det ikke her. Her er det synsindtrykket og helheden, der skal tale til publikum. Uden ord, forklarer Nils Bjervig.

Udstillingen har været planlagt længe før Niels Larsen blev alvorligt syg og døde. Den lokale skulptør insisterede til det sidste på at gøre sit arbejde færdigt, og således kan man se nogle af hans allersidste værker i udstillingen, der åbner på lørdag den 12. januar.

- Niels Larsen og JChristian Jensen har udstillet sammen mange gange. Det er et »tandem-par«, hvor hver kunstner har sit eget udgangspunkt, men hvor de begge har en organisk opfattelse af det kunstneriske udtryk. De klæder hinanden rigtig godt, og vi har planlagt udstillingen, fordi de er sådan et godt makkerpar med en stor kunstnerisk styrke. Det er en oplevelse for publikum, og samtidig er denne udstilling desværre også sidste mulighed for at se en offentlige udstilling af Niels Larsens værker, lyder det fra Nils Bjervig.

Frederiksborg Amts Avis møder Niels Larsens enke, Marianne Rhud Larsen i Birkerød Gl. Præstegård tirsdag ved middagstid, hvor hun sammen med JChristian Jensen er i fuld sving med at klargøre udstillingen:

- Niels har aldrig skrevet titler på sine værker. Folk skal selv danne sig et indtryk af, hvad de ser, og folk må meget gerne røre ved hans skulpturer, siger Marianne Rhud Larsen, der fortsætter:

- Niels udstillede sidst her i Birkerød Gl. Præstegård i 2013 i forbindelse med, at han blev 70 år. Det var en solo-udstilling. Nu er han tilbage, og jeg er glad for, at denne sidste udstilling er i selskab med JChristian Jensen. Det er kunsten, der har ført dem sammen, og de har vel udstillet sammen små 10 gange... Og de har hygget sig hver gang, lyder det med et smil fra enken.

JChristian Jensen understreger også, at hyggen har været i højsædet ved deres fælles udstillinger:

- Det er mange år siden, at vi mødte hinanden. Jeg så hans værker, og han så mine, og vi blev hurtigt enige om, at de klædte hinanden, så vi måtte udstille sammen. Samtidig er det jo en meget klassisk »kombi« af maleri og skulptur. Der er det 2-dimensionelle i malerierne og det 3-dimensionelle i skulpturerne og i samspillet mellem malerierne og skulpturerne. Jeg synes, denne udstilling er meget æstetisk. Vores værker er smukke at se på, og der er en udfordring i den måde, de er blevet til, forklarer JChristian Jensen, der fortsætter:

- Udstillingen rummer det stringent matematiske og geometrien i samspil med det frit flydende, der ligger i både maleriet og skulpturen. Det er et samspil mellem natur og kultur. Det gør udstillingen spændende. Det er ærgerligt, at Niels er død. Vi havde det sjovt sammen, og vi har lavet mange udstillinger, som vi har haft stor fornøjelse af. Denne udstilling er også et punktum ... uden ord.

Stemmer du til kommunalvalget i år?