26. juli 2021
Den traditionelle dåb i Vedbæk Vikingelaug var i år noget anderledes end nogensinde tidligere i vikingelaugets 45 år lange historie. For første gang nogensinde havde man nemlig - grundet corona - været nødsaget til at rykke dåben fra januar til juni, og det betød, at dåben fandt sted i hedebølge og et Øresund med en temperatur på 16-17 grader. Normalt ligger vandtemperaturen ved dåben på omkring to grader.
gallery icon

Se billedserie

Den traditionelle dåb i Vedbæk Vikingelaug var i år noget anderledes end nogensinde tidligere i vikingelaugets 45 år lange historie. For første gang nogensinde havde man nemlig - grundet corona - været nødsaget til at rykke dåben fra januar til juni, og det betød, at dåben fandt sted i hedebølge og et Øresund med en temperatur på 16-17 grader. Normalt ligger vandtemperaturen ved dåben på omkring to grader.
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: BILLEDESERIE: Sådan har du aldrig set dem før: Vikinger blev døbt i hedebølge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

BILLEDESERIE: Sådan har du aldrig set dem før: Vikinger blev døbt i hedebølge

Vikingerne i Vedbæk Vikingelaug måtte ved årets vikingedåb kæmpe mod noget, man i sjælden grad forbinder med vikingedåben; hedebølge.

Opdateret 21. juni 2021 kl. 14:38
Rudersdal - 21. juni 2021 kl. 13:52
Af Joram G. Menzer

Det var noget anderledes scener end normalt, der udspillede ved årets vikingedåb i Vedbæk Vikingelaug.

Normalt plejer dåben nemlig at være præget af kuldegrader og tilskuere i vintertøj, der kan stå distancen i en sibirisk isvinter.

Men i år kunne tilskuerne til dåben selv hoppe i badetøjet og en tur i Øresund til en svalende svømmetur i sommervarmen.

Dåben har således været udskudt fra sit normale tidspunkt i januar til her i juni grundet corona-restriktioner.

Hedebølge i Danmark betød, at det ikke kun var vikingerne, der havde mod på en tur i Øresund ved søndagens dåb i Vedbæk Vikingelaug. Foto: Thomas Olsen

- Det var jo en meget alternativ dåb i år, men det gik rigtig godt, siger Gert Christensen, der er ypperstepræst i vikingelauget, der oplyser, at det er første gang i vikingelaugets 45 år lange historie, at man har været tvunget til at flytte dåben.

Den alternative dåb udmøntede sig blandt andet i, at den dampende varme gløgg, der sædvanligvis bliver serveret, var erstattet med kold sangria.

Til trods for det - for vikingerne - unaturligt varme vand var der som altid godt humør ved årets dåb i Vedbæk Vikingelaug. Foto: Thomas Olsen

Desuden var det store bål, der normalt præger stranden, i år sløjfet. Badende sommergæster og brandvarmt sand er nemlig ikke et særlig godt match. Og dem - altså de badende sommergæster - var der naturligvis en del af ved søndagens dåb, hvor de i hedebølgen skulle køles ned.

- Vandet var jo 16-17 grader, mens lufttemperaturen lå mellem 25-30 grader, siger Gert Christensen, der godt tør garantere, at det er første gang, at medlemmer af vikingelauget bliver døbt i vand på tocifrede varmegrader.

Et aldrig tidligere set syn ved en dåb i Vedbæk Vikingelaug; sommerbadende strandgæster side om side med nydøbte vikinger. Foto: Thomas Olsen

- Normalt ligger vandtemperaturen jo på omkring de to grader, lyder det fra ypperstepræsten.

Den alternative dåb her midt i årets første sommermåned betød ifølge ypperstepræst Gert Christensen dog også, at der sandsynligvis var tilskuere, der ikke kunne drømme om at finde vej til en strand, før udendørstermometeret nærmer sig 20 grader.

En lille gibernakker skulle der - traditionen tro og det varme vejr til trods - til ved årets dåb. Foto: Thomas Olsen

- Der var helt sikkert nogle badegæster, der fik sig en anderledes oplevelse. Der var mange børn henne og spørge, hvad der skete, og så måtte jeg jo lige forklare dem lidt om vikingedåben, siger Gert Christensen.

Det kolde gys...ikke så meget i år, hvor dåben i Vedbæk Vikingelaug var udsat fra januar til juni. Foto: Thomas Olsen

En dåb i 16-17 grader varmt vand er fuldstændig uhørt for en viking, men ikke desto mindre var det virkeligheden anno 2021. Foto: Thomas Olsen

Glæder du dig til, at Tour de France kommer til Danmark i 2022