9. maj 2021
Cellist Ida Kühn Riegels, der er født og opvokset i Birkerød, har brugt cirka to måneder af sin sommer på at cykle 1000 kilometer langs Rhinen. Med sig havde hun en selvbygget cello, som hun har spillet koncerter på på turen. Foto: Privat
gallery icon

Se billedserie

Cellist Ida Kühn Riegels, der er født og opvokset i Birkerød, har brugt cirka to måneder af sin sommer på at cykle 1000 kilometer langs Rhinen. Med sig havde hun en selvbygget cello, som hun har spillet koncerter på på turen. Foto: Privat
Foto: Picasa
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: BILLEDESERIE: Ida byggede sin egen cello og cyklede 1000 kilometer med den

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

BILLEDESERIE: Ida byggede sin egen cello og cyklede 1000 kilometer med den
Opdateret 12. juli 2018 kl. 14:44
Rudersdal - 12. juli 2018 kl. 10:40
Af Joram G. Menzer

Hverdagens trædemøller er ikke umiddelbart noget, der tiltaler cellist Ida Kühn Riegels, der er født og opvokset i Birkerød, hvorfra hendes musikalske opdragelse også stammer.

- Jeg har bare ret svært ved sådan en daglig trummerum, og jeg kan virkelig godt lide udfordringer. Hvis det er for nemt og rutinepræget, har jeg svært ved at blive motiveret, siger Ida Kühn Riegels torsdag i Frederiksborg Amts Avis.

Og så er det vel oplagt at bruge 800-1000 timer på at bygge en cello, smide den på ryggen og cykle 1000 kilometer langs Rhinen og give klassisk koncerter undervejs. Det var det i hvert fald for 36-årige Ida Kühn Riegels, som på den noget opsigtsvækkende turné har spillet sine egne kompositioner og - selvfølgelig - kompositioner fra sin store musikalske helt Johann Sebastian Bach.

Det er også den tyske komponist, der har inspireret Ida Kühn Riegels til at tage cykelturen, idet Bach i 1705 gik 400 kilometer gennem Tyskland for at høre organist og komponist Dietrich Buxtehude.

- Da jeg hørte, at han havde gjort det, tænkte jeg: »Det er da løgn!«. Og så besluttede jeg mig for, at det skulle jeg også, siger Ida Kühn Riegels.

Sidste år fulgte Ida Kühn Riegels derfor i Bachs fodspor. I hvert fald i overført betydning.

På turen skiftede hun nemlig ben ud med cykel, fordi det er besværligt at transportere en cello til fods frem for på en cykel, hvor den kan hvile på bagagebæreren, og fordi cyklen er Ida Kühn Riegels foretrukne transportmiddel.

Da de 400 kilometer, hun tilbagelagde i Bachs fodspor sidste år, var en succes, lå det selvfølgelig lige for at udvide kilometerantallet betragteligt, hvilket hun altså har gjort i løbet af sommeren, hvor hun har tilbagelagt de 1000 kilometer med den cirka syv kilo tunge cello og cykeltasker med cirka 10 kilo bagage. Undervejs har hun spillet 36 klassisk koncerter - plus det løse som hun siger.

For at skabe celloen, der er cirka fem centimeter kortere end en almindelig cello, og derfor er en smule mere mobil at have med på farten, måtte Ida Kühn Riegels en tur til den engelske universitetsby Cambridge.

- Jeg spurgte forskellige violinbyggere, om de ville lave en forkortet hals på et af mine instrumenter, men de syntes alle, at det lød meget besværligt og som noget, man ikke skulle eksperimentere med. Så besluttede jeg mig for at bygge den selv, siger Ida Kühn Riegels, der begyndte at bygge celloen i juli sidste år.

- I Cambridge er der en sommerskole, hvor man blandt andet kan lære at bygge celloer og violiner, så jeg skrev til dem, at jeg gerne ville deltage, fordi jeg ønskede at bygge en cello, der var kortere og bredere end en almindelig cello. Og så fik jeg ellers bare skældud fra det øjeblik, og jeg fik et svar tilbage om, at det duede i hvert fald ikke, at det var en dårlig idé, og at celloen ville blive grim og lyde dårligt, siger Ida Kühn Riegels, der dog ikke lod sig affeje med det svar fra underviseren på sommerskolen, Christopher Beament.

- Jeg skrev tilbage til ham: »Jeg ved godt, at det er ret kontroversielt, og de fleste violinbyggere har heller ikke været interesserede i at bygge den, men jeg kunne godt tænke mig at give det et forsøg«. Min præmis for at deltage var, at jeg kunne bygge den cello, som jeg ønskede, for jeg har så mange celloer, at jeg behøver ikke at bygge en ny, siger Ida Kühn Riegels, der ejer 10 celloer.

Derfor byggede Ida Kühn Riegels selv en læst til at bygge celloen op omkring, og læsten blev godkendt fra Cambridge. Men da hun ankom til sommerskolen fik piben hurtigt en anden lyd.

- Første dag sagde han (Christopher Beament, red.) til mig: »Jeg har allerede en plan b til dig, hvis din læst ikke virker«, og han skældte mig stort set ud i en uge. Men jeg hang på ham, fordi han mente ikke, at de andre lærere på sommerskolen kunne hjælpe mig, fordi mit projekt var så langt ude, siger Ida Kühn Riegels.

- Han ignorerede mig hver gang, jeg stillede ham et spørgsmål og gav mig ballade hver gang, jeg kom med et stykke værktøj, fordi det tilsyneladende var det forkerte stykke værktøj, siger Ida Kühn Riegels, der kraftigt overvejede at rejse hjem efter den første af de to uger, kurset varede.

- Efter en uge begyndte jeg at passe mig selv, og så var det ligesom om, at han indså, at jeg mente det seriøst. Så vendte han 180 grader, hjalp mig hele tiden og lånte mig sågar sin private japanske sav, siger Ida Kühn Riegels, der endte med at blive ganske gode venner med læreren, og opholdet sluttede med, at han inviterede Ida Kühn Riegels og en anden kursist hjem til sig.

Dermed kunne Ida Kühn Riegels rejse hjem med en næsten færdigbygget Cello, der dog skulle finpudses inden den første koncert.

- En halv time før den første koncert i Schweiz lavede jeg de sidste ting på et hotel i Basel. Selvom det er den første cello, jeg har bygget, er den faldet meget heldigt ud, siger Ida Kühn Riegels, der sågar har fået bestillinger på celloer.

- Der er flere personer, der har henvendt sig og spurgt, om jeg ikke kan bygge en cello til dem, siger Ida Kühn Riegels, der endnu ikke har besluttet sig for, om hun vil gribe muligheden.

- Jeg er jo ikke cello-bygger, jeg er musiker. Men måske som fritidsbeskæftigelse, siger hun med et grin.

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?