24. september 2021
Anne Egelund sidder her sammen med »John« - en mandlig indsat, der i maj 2013 var døden nær, men med hjælp fra Anne Egelunds NGO, Ubumi Prisons Initiative, har han det i dag meget bedre.
gallery icon

Se billedserie

Anne Egelund sidder her sammen med »John« - en mandlig indsat, der i maj 2013 var døden nær, men med hjælp fra Anne Egelunds NGO, Ubumi Prisons Initiative, har han det i dag meget bedre.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Anne kæmper for indsatte i Zambia

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Anne kæmper for indsatte i Zambia
Rudersdal - 16. januar 2014 kl. 06:31
Af Niels Hofma

Birkerød: Omkring 8 tusinde kilometer. Så lagt er der cirka i fugleflugt fra Birkerød til Zambia. Distancen til trods kæmper den 37-årige Birkerød-borger Anne Egelund en brav kamp for at forbedre forholdene for indsatte i zambiske fængsler igennem hendes NGO »Ubumi Prisons Initiative«.

- Ubumi betyder omsorg for alles liv på Bemba, som er et lokalt sprog i Zambia, siger Anne Egelund, som til daglig bor i en Birkerød-lejlighed sammen med sine to børn. Imens hun arbejde for FN i Zambia, stiftede hun Ubumi Prisons Initiative, som i starten blev kaldt »Children Prison Initiative«.

- I 2005 blev jeg ansat af FN-programmet UNAIDS i Zambia som program officer. Mit job var at udvikle politikker og strategier om, hvordan man forebyggede og fik adgang til behandling, hvis man var ramt af AIDS eller HIV og ansat i det zambiske militær eller fængselsvæsen. Igennem mit arbejde så jeg, hvordan børn boede under kummerlige forhold sammen med deres mødre i fængslerne. De var snottede, havde dyb hoste, var syge og fejlernærede. Jeg tænkte, at det ville jeg gøre noget ved, siger Anne Egelund, som er kandidat i Internationale Udviklingsstudier og Pædagogik fra RUC. Hun stiftede derfor i 2006 Ubumi Prisons Initiative.

I 2010 begyndte Anne Egelund at skrive en ph.d.-afhandling i samarbejde med RUC, hvor hun skulle afdække HIV og AIDS-problematikker i zambiske fængsler, hvor over dobbelt så mange er smittet med de to sygdomme som i den almene befolkning.

- I forbindelse med mit ph.d.-studie interviewede jeg indsatte. På intet tidspunkt var jeg bange eller frygtede jeg for mit liv, imens jeg var i fængslerne. Jeg mødte tværtimod stort set kun almindelige mennesker, som levede under utroligt kummerlige forhold, siger Anne Egelund og fortsætter:

- De fortalte mig, at de ikke blev behandlet som mennesker, men som dyr. Eksempelvis kan jeg nævne torturcellerne i et af fængslerne. Her blev man blev placeret, hvis man ikke havde opført sig ordentligt. Rummet blev fyldt med vand til et sted mellem ens ankler og knæ. Her skulle man så sidde i op til 30 dage nøgen og uden adgang til toilet.

Læs mere i Frederiksborg Amts Avis torsdag.

Stemmer du til kommunalvalget i år?