6. maj 2021
En vedholdende myte om H.C. Ørsted er, at han skulle have lidt et »sviende nederlag« ved en tur til Paris. En myte, der ifølge seniorforsker ved DTU Space Jens Olaf Pepke Pedersen, ikke er sand og som tilbagevises i tegneserien om H.C. Ørsted. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

En vedholdende myte om H.C. Ørsted er, at han skulle have lidt et »sviende nederlag« ved en tur til Paris. En myte, der ifølge seniorforsker ved DTU Space Jens Olaf Pepke Pedersen, ikke er sand og som tilbagevises i tegneserien om H.C. Ørsted. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Amerikansk professor er med til at aflive sejlivet myte om stor dansk videnskabsmands nederlag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Amerikansk professor er med til at aflive sejlivet myte om stor dansk videnskabsmands nederlag
Rudersdal - 30. juni 2020 kl. 19:45
Af Joram G. Menzer

En kendt myte om H.C. Ørsted er, at han i 1803 led et stort nederlag i Paris, hvor han forsøgte at vinde Napoleonsprisen på vegne af sin ven den tyske forsker Johann Wilhelm Ritter.

Her demonstrerede H.C. Ørsted Ritters ladningssøjle med succes, mens han uden held forsøgte at påvise den tyske forskers teori om, at Jorden ligesom den har to magnetiske poler også har to elektriske poler.

Men myten om, at det skulle have ført til et »sviende nederlag« afviser seniorforsker ved DTU Space Jens Olaf Pepke Pedersen, og det har været vigtigt for de tre skabere af en ny tegneserie om H.C. Ørsted - »Ørsted - Han satte strøm til verden« - at få afvist den myte.

Jens Olaf Pepke Pedersen har sammen med de to tegnere Sussi Bech og Ingo Milton lavet tegneserien.

- Turen til Paris sidenhen blevet udlagt som et stort nederlag for Ørsted, og at det forhindrede ham i at komme i gang med sin karriere, da han vendte hjem, siger Jens Olaf Pepke Pedersen.

Han tilføjer:

- Myten er nok også blevet holdt i live af, at Experimentariet for nogle år siden lavede film om berømte danske videnskabsmænd, og det er et af højdepunkterne i filmen om Ørsted, at han var blevet helt til grin i Paris.

Der er ifølge Jens Olaf Pepke Pedersen tale om en »temmelig udbredt« myte.

- Der er flere danske videnskabshistorikere, som gentager den myte, og det er meget svært at slippe af med den, fordi det er en god historie, siger Jens Olaf Pepke Pedersen, mens Sussi Bech tilføjer:

- Det er jo nemt at komme til at bruge historien, fordi det er sådan en klassisk fortælling om, at han først er helt nede og vende for sidenhen at genrejse sig og blive en stor videnskabsmand.

Til at afvise myten har forfatterne fået hjælp af den amerikanske professor og videnskabshistoriker Kenneth L. Caneva fra University of North Carolina.

Han har beskæftiget sig med H.C. Ørsted i årtier og påpeger, at H.C. Ørsted ved sit besøg i Paris sikrede sig et positivt ry blandt førende franske videnskabsfolk.

- Noget af det, som Kenneth L. Caneva har beskæftiget sig med, er, at Ørested i starten af sin karriere skabte sig et navn ved at fremvise andres eksperimenter, ligesom han gjorde med Ritters eksperimenter. Det gør selvfølgelig Ritter berømt, men det gør jo også Ørsted berømt, og han kommer i kontakt med alle datidens fremtrædende forskere, siger Jens Olaf Pepke Pedersen.

Ifølge seniorforskeren har Kenneth L. Caneva ikke kunnet finde eksempler på, at H.C. Ørsteds ry blev blakket eller, at hans karriere blev sat tilbage på grund af besøget i Paris.

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?