24. oktober 2021
Svaneparret på Birkerød Sø fik fem unger i starten af juli. Den ene gik hurtigt til på grund af sygdom, siden er tre unger omkommet efter at være blevet jagtet af løsgående hunde. Nu er der kun en tilbage... Foto: Lars Sandager Ramlow
gallery icon

Se billedserie

Svaneparret på Birkerød Sø fik fem unger i starten af juli. Den ene gik hurtigt til på grund af sygdom, siden er tre unger omkommet efter at være blevet jagtet af løsgående hunde. Nu er der kun en tilbage... Foto: Lars Sandager Ramlow
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: ADVARSEL - Voldsomme fotos: Hundeejer efterlod skambidt svaneunge blødende i buskads

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ADVARSEL - Voldsomme fotos: Hundeejer efterlod skambidt svaneunge blødende i buskads

Løsgående hunde har kostet tre ud af fem svaneunger livet ved Birkerød Sø de seneste måneder. Nabo til søen er rasende, for hunde må slet ikke gå løs i området - netop på grund af søens fugleliv.

Opdateret 20. september 2021 kl. 09:20
Rudersdal - 20. september 2021 kl. 05:35
Af Lars Sandager Ramlow

Lørdag eftermiddag lidt før klokken 15.00 blev en svaneunge skambidt af to løsgående hunde ved Birkerød Sø, hvor Rudersdal Kommunes skilte ellers tydeligt henstiller til, at hunde skal holdes i snor.

arrow Læs også: - Vi har folk på vej ud for at se på forholdene

De to hundes bid forvandlede den tre og en halv måneder gamle svaneunges gump til en blodig masse ligesom dens ene vinge og ben blev flået i stykker og med tydelige bidemærker.

Hundenes ejer efterlod svaneungen blødende i buskadset, hvor naboer til søen fandt den få minutter efter, fordi svanemor forgæves lå og kaldte ind mod søbredden.

For enden af Skovgårdsvej begynder en grussti, der fører langs bredden af Birkerød Sø. Stien er meget benyttet, men som det ses på skiltningen skal hunde holdes i snor. Det er der mange, der »overser«. Den skambidte svaneunge blev fundet i buskadset, der kan ses langs søbredden. Foto: Lars Sandager Ramlow

Svaneungen blev bragt til en dyrlæge, men dens liv stod ikke til at redde.

- Jeg må indrømme, at jeg er rasende, trist og alt muligt andet. Hunde skal holdes i snor langs søen netop fordi en lang række fugle yngler i området. Udover svaneungerne har vi i øjeblikket også lappedykker-unger, fortæller Lotte Blumenthal, der tidligere har været nomineret til en pris som »Årets Dyreven«, og som i adskillige år har fulgt svaneparret på Birkerød Sø tæt.

Vred på hundeejere

Lotte Blumenthal oplyser, at hendes mand, Curt Corneliussen, under »redningsaktionen« blev kontaktet af et vidne, der havde set de to hunde være aggressive overfor svaneungen, som er klodset og derfor forsvarsløs på land.

- Jeg er vred på de hundeejere, der ikke holder deres hunde i snor på stien fra Skovgårdsvej og langs kirkegården og Birkerød Sø. Vi møder tit hundeejere, der fortæller, at deres hunde ikke er aggressive og ikke gør nogen noget. Men især nogle hunderacer reagerer, når de ser noget bevæge sig, og folk tror, at de kan kalde hundene til sig, men det kan de ikke, hvis hundene først jager, påpeger Lotte Blumenthal.

Det var et trist og voldsomt syn, der mødte beboerne ved Birkerød Sø, da de kiggede ind i buskadset langs søbredden. Den tre og et halvt måneder gamle svaneunge lå skambidt og kaldte på sin mor. Dens liv stod ikke til at redde. Foto: Lars Sandager Ramlow

Søbred bliver ikke passet

Hun er også utilfreds med Rudersdal Kommune:

- Tidligere blev søbredden passet af kommunen, men det sker ikke mere. Der er flere »fælder« langs søbredden, hvor blandt andre svaneungerne kan falde ned og sidde fast, fordi jorden er eroderet ved de planker, kommunen har sat op. Derudover bliver buskadset langs søbredden heller ikke klippet ned som tidligere, forklarer Lotte Blumenthal.

Hun oplyser, at der ikke er nok føde for svanerne i søen. Derfor søger svaneparret og ungerne op på land, hvor de græsser i private haver og på de offentlige arealer.

- Problemet, ved at kommunen slet ikke passer søbredden på det offentlige stykke fra Skovgårdsvej og langs kirkegården, er, at svanerne ikke har nogen flugtvej, fordi buskadset er så tæt. Ungerne bliver simpelthen fanget i buskadset.

Lotte Blumenthal er helt med på, at naturens gang er voldsom.

Der er ikke mad nok i Birkerød Sø. Svaneparret og ungerne går derfor ofte på land og græsser i private haver og på de offentlige arealer omkring søen. Foto: Lars Sandager Ramlow

Hårdt år for svanepar

- Mange svaneunger må lade livet til sygdom eller bliver spist af ræven eller andre rovdyr. Jeg synes bare, at det er så meningsløst, når det er løsgående hunde, der nu har kostet tre ud af fem svaneunger livet, påpeger den lokale dyreven, der selv har hunde.

Svaneparret på Birkerød Sø har i det hele taget haft et hårdt år. Udover at fire ud af fem unger nu er omkommet, så fik parret også raseret deres to første reder i forsommeren, hvor samtlige æg blev spist.

Ser man en svane - eller et andet dyr - som lider nød, kan Dyrenes Beskyttelse kontaktes på telefonnummeret 1812.

arrow Formand efter svanedød: Vi skal alle passe på vores natur
20. september 2021 kl. 18:17 Opdateret: kl. 20:24
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?