24. september 2021
Maria Santana har startet initiativet Fodbold Fitness. Pressefoto
gallery icon

Se billedserie

Maria Santana har startet initiativet Fodbold Fitness. Pressefoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Her er de nominerede til Idrætsinitiativprisen 2019

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Her er de nominerede til Idrætsinitiativprisen 2019

Rudersdal Idrætsråd har valgt de tre kandidater, som kæmper om at modtage årets Idrætsinitiativpris 2019, som uddeles 26. marts

Opdateret 04. juni 2020 kl. 02:14
Rudersdal Avis - 20. marts 2019 kl. 10:00
Af Anne Dahl Kristensen

Skovfitness, cykelløb eller fodbold. Det er umiddelbart de tre kategorier, som er nomineret til at blive modtager af årets Idrætsinitiativpris, som Rudersdal Idrætsråd uddeler ved deres årlige repræsentantskabsmøde 26. marts.

Bag de overordnede kategorier ligger tre fine initiativer, som byder på meget mere end motion inden for hver deres sportsgren. Og det er netop det, der gør hvert enkelt tilbud egnet som modtager af prisen. For Idrætsinitiativprisen uddeles til en forening eller en person, der har taget et særligt idrætsinitiativ, der har hjulpet foreningen eller idrætslivet som helhed i Rudersdal.

Vi giver her en nærmere præsentation af hvert enkelt tilbud.

For fem år siden fik Jeanett Debb ideen til konceptet skovfitness. Hun var selv i færd med at genoptræne sin krop efter en diskusprolaps, og det var naturen, der var hendes faste træningsmakker. Hun fik tanken, at andre også kunne få glæde af den holistiske træning i naturen og oprettede 'skovfitness', som i dag tiltrækker mange natur- og motionsglade mennesker fra lokalområdet.

Vedkommende, som har indstillet Jeanett Debb og skovfitness til prisen, giver følgende begrundelse:

"Når vi er flere, der har indstillet Jeanett Debb til denne pris, skyldes det, at hun som aktiv træner har formået at opbygge en række hold, som alle har forskellige forudsætninger for motion. Men fælles for alle er, at træningen i skoven medfører en helt anden virkning end i et lokale. Desuden bliver der et særligt socialt samvær blandt personer, der samtidig nyder at befinde sig i naturen. Fra mødre, der træner sammen med deres barn i barnevogn til pensionister omkring 80 år."

Jeanett Debb er i dag træner for 80 personer, der er fordelt på seks hold. Hver uge træner de lidt over en time i de naturelige omgivelser i skoven ved Skodsborg Station. Og i alle årene har det været fast tradition, at træningen afsluttes med en skovdrik, der er produceret af urter fra skoven.

I foråret 2018 besluttede en gruppe cykelglade mænd at prøve kræfter med et af verdens største motionsløb, nemlig 'Vätternrundan i Sverige. Et cykelløb, der byder på en distance på 300 kilometer og med 20.000 deltagere. Ingen af de cykelglade mænd var medlem af en cykelklub. De stod for deres egen træning på vejene i og omkring Rudersdal. Og det lykkedes dem at gennemføre cykelløbet.

Med ømme ben og et stort smil på læben blev de i bilen på vej hjem enige om, at initiativet sagtens kunne udvikle sig til mere cykling og ikke mindst hyggeligt samvær, hvis de fortsatte motionen sammen. Derfor blev initiativet til foreningen 'Rytterne' taget 50 kilometer fra Helsingborg i foråret sidste år.

I efteråret satte de tre medlemmer, Martin, Pete og Johnny sig sammen for at starte den nye klub. Tanken var, at det ikke bare skulle være en cykelklub, hvor det handlede om at cykle hurtigt, men også en klub, der kunne tiltrække nye cykelmotionister. Og det lykkedes.

Rytterne er i dag en motions cykelklub for både mænd og kvinder samt unge og ældre. Den rummer både den gode rytter, der har cyklet i mange år samt den nye uerfarne rytter. Og klubben har opnået meget på kort tid.

"Vi fik samlet 18 nye cykelryttere i vores klub inden 1. november. Vi har opkrævet det første årskontingent, vi har meldt os til tre motionsløb i 2019, vi har fået en tidligere verdensmester med på holdet, vi har træner indendørs hele vinteren. Vi har fået vores initiativ fra bilen til at blive til virkelighed og fået nye motionister på cyklen," fremgår det af indstillingen.

Maria Santana oprettede i august 2015 projektet 'Fodbold Fitness' op. Det var et projekt mellem BSV, DBU og Rudersdal Kommune, hvor ideen var at give mænd, der ikke kunne spille på et almindeligt forboldhold mulighed for stadig at spille fodbold. Således var målgruppen mænd i aldersgruppen 50 plus, som havde en kronisk lidelse, eller som havde været igennem et sygdomsforløb.

Planen var, at projektet skulle køre i tre måneder. Men i dag kører det forstat på fjerde år. Drevet af frivillige, som træner kronisk syge mænd i fodbold uge efter uge.

Gruppen af mænd er støt voksende, og for nylig har Maria Santana også oprettet et hold i samarbejde med aktivitetscenteret Bakkehuset i Vedbæk.

"Det helt specielle ved Maria og Fodboldmotion i Rudersdal er at fodbold er vigtig, men alligevel slet ikke. Fopr Maria tænker fodbold på andre måder, hvor fokus især er på det fællesskab, som fodbold skaber. Og man skal ikke have kigget på holdene i mange sekunder, før man tydeligt mærker det sociale fællesskab og sammenhold, som de mænd har fået. Derfor ser man dem også til træning uanset vind og vejr," lyder det i indstillingen.

Hvem af de tre initiaitiver, der løber med prisen, afgøres 26. marts, hvor Idrætsinitiativprisen uddeles i Glassalen i Birkerød Idrætscenter.

Stemmer du til kommunalvalget i år?