14. april 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fra Matadors "Tøjhuset" til eksklusiv genbrugsbutik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fra Matadors "Tøjhuset" til eksklusiv genbrugsbutik

Det tidligere Lars Olsens Varehus på Nærum Hovedgade gav i sin tid inspiration til Mads Skjerns 'Tøjhuset' i Matador. Nu er ejendommen solgt, men butikslokalet bevares og skal fremover bruges til en eksklusiv second hand-butik

Opdateret 04. juni 2020 kl. 02:51
Rudersdal Avis - 19. september 2013 kl. 00:00
Af Anne Dahl Kristensen

"Ejendommen emmer af historier fra en svunden tid og har tidligere været en stor del af bybilledet i den gamle Nærum Hovedgade."
Sådan lød en del af salgsbeskrivelsen, da ejendommen på Nærum Hovedgade 43 blev sat til salg. Nu er ejendommen solgt, og dermed kan man vist roligt sige, at en æra har fået sin ende.
Langt de fleste borgere i Nærum kender ejendommen fra dengang Lars Olsens Varehus lå placeret netop her. Igennem 56 år drev Lars Olsen og hans hustru Grethe butikken. Forretningen var en tidslomme, kendt som pragteksemplaret på en ægte manufakturforretning, som aldrig annoncerede eller holdt udsalg.
I al den tid, butikken eksisterede blev kunderne mødt af det store gammeldags kasseapparat, og glashylder fyldt med alt, hvad man lige stod og manglede - lige fra sytråd til korsetter.

Faktisk var butikken så gennemført i den ægte manufakturforhandler-stil, at den kom til at danne rammen om den butik, der senere blev kendt som Mads Andersens Skjerns 'Tøjhuset' i den folkekære tv-serie Matador.
"På et tidspunkt, da man var ved at lave serien, kom en af medarbejderne fra produktionselskabet op og kiggede på forretningen. Jeg tror allerede dengang, at man syntes, det var fantastisk, at der fandtes en butik i den gamle stil. Så man besluttede at bygge kulissen ud fra butikken i Nærum. Samtidig havde min far for vane at gemme alle de gamle varer, som ikke blev solgt. Så der lå jo både korsetter, undertøj og andre effekter fra dengang, som kunne bruges i serien," fortæller Dorte Olsen Thaarup, der er datter til Grethe og Lars Olsen.
Senere lagde medlemmerne af Ørkenens Sønner også vejen forbi huset i Nærum, da de skulle optage en scene til et show, hvor Niels Olsen skulle klædes ud som Tante Møghe, imens en af de andre udgav sig for at være Misse, der kom skubbende med kørestolen.
"Det var en sjov oplevelse for min mor. Søren Pilmark og de øvrige medlemmer af Ørkenens Sønner kom og optog en hel dag og gav hende blomster og chokolade. Senere blev optagelserne brugt som en del af den bagerste kulisse i showet," fortæller Dorte Olsen Thaarup.
Lars Olsens Varehus lukkede i 1997, og blot få måneder senere døde Lars Olsen. Men Grethe Olsen boede siden alene i huset frem til hendes død. Grethe Olsen brugte kun de øvrige rum i huset, og selve butikken lod hun være nøjagtig, som den blev efterladt ved lukningen. Hun holdt meget af blomster, som blev opbevaret i butikken, og selv når nogle henvendte sig for at høre, om de kunne leje forretningen eller udstillingsvinduerne, blev svaret et nej.
I bogen "Os fra Nærum" fortæller Grethe Olsen selv om sin tid efter lukningen af butikken, og her forklarer hun blandt andet om sit forhold til specielt en af varegrupperne fra butikken:
"Vores varer var gode og gedigne, blandt andet natkjolerne. Jeg har stadig nogle stykker, de er ikke til at slide op. Og så har jeg gemt én, der aldrig har været brugt. Den skal være min sidste!"
Grethe Olsen døde for to år siden i en alder af 94 år. Og derefter valgte børnene at sætte huset til salg. EDC Mægler Lars Zola-Honoré i Søllerød har stået for salget, og for nylig blev det skrevet under på købsaftalen. Ifølge den nye ejer skal der igen drives butik i lokalerne. Der bliver tale om en eksklusiv second hand-butik, og en del af ånden fra Lars Olsens Varehus bliver også bevaret, idet det gamle interiør skal genbruges i en ny og moderne stil.Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?