24. oktober 2020
Børnehavebørn løber tagfat i ?Riddersalen? 1986 (Foto: Claus Bangsholm)
Børnehavebørn løber tagfat i ?Riddersalen? 1986 (Foto: Claus Bangsholm)
Foto: Picasa
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Da Hestkøbgård blev "byens bedste børnehave"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Da Hestkøbgård blev "byens bedste børnehave"

Axel Bredsdorff handler om Hestkøbgård, og hvordan den kortvarigt var Birkerøds bedste børnehave

Rudersdal Avis - 26. september 2020 kl. 11:44
Af Axel Bredsdorff

Det lå ikke lige i kortene, at Hestkøbgård i Birkerød skulle opleve at blive til "byens bedste børnehave", men det var præcis, hvad der skete i 1986.

Men først lidt om Hestkøbgård: Den nævnes første gang i de historiske kilder i 1370 og var cirka 300 år senere stadig en ret lille "gård" på omkring fem hektar. Forvandlingen sker i forbindelse med udskiftningen omkring 1800, hvor den lille "gård" tildeles jord, så arealet nu er nærmere de 60 hektar - en stor gård. De følgende år etableres teglværk og fajancefabrik, der begge udnytter de fede jorde til gården.

I midten af det 19. århundrede bliver der gravet tørv i området, men omkring år 1900 sker der for alvor noget. Grosserer Andreas Grut (fra Sandbjerg) nedriver hovedhuset og opfører den nuværende nybarokke hovedbygning, der senere suppleres med en gildesal (se foto). Gården drives som et kombineret stort landbrug (med grise, køer, heste og kornproduktion) og også som en slags "lystgård."

Da Sander-familien overtager stedet i 1950erne bliver der mere "stil over stedet", med årlige "Hubertusjagter" og stor selskabelighed.

I 1968 residerer Teknisk Forvaltning på gården, og i 1980-83 er gården rammen om egnsteatret "Dueslaget", der var importeret fra Vestjylland. "Dueslaget" forlader kommunen med deres eneste succesforestilling: "Rottefængeren".

Planen var nu at flytte en del af kommunens kulturelle foreninger herud, men det går lidt trægt. Da så "bomben springer" d. 22/3 1986 i Birkerød Avis: "Asbest i 17 af kommunens ejendomme," sker der noget. En gruppe forældre i Kejlstruplund Børnehave låser sig i weekenden ind i hovedbygningen og flytter frem til mandag morgen hele institutionen ind i Hestkøbgård. Borgmesteren (Bent Pedersen) bliver kontaktet, da processen er ustoppelig, men han siger god for denne selvtægt. Mandag morgen slår institutionen dørene op for de mest fantastiske indendørs lokaler, en pragtfuld have, glade børn, pædagoger og forældre, og i 9 måneder frem til jul er der småbørnsgruppe på 1. sal og børnehave i stueplan og for at ingen skal blive væk, laves et lavt hegn mod parken, som dog næppe var nogen udfordring for de større børn. Andre daginstitutioner fandt plads i fælleshuse til de mange bofællesskaber, i tomme bygninger i Ebberød, eller i naturen.

Hele den dumme (og dyre) asbestsag blev således vendt til et positivt pusterum, hvor børnene fik nye udfoldelsesmuligheder, og tilbagevenden til "den asbestrenoverede institution" blev af mange oplevet som et antiklimaks.

I dag er gården centrum for Furesø Golfklubs aktiviteter.

Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?