7. august 2020
Vue fra stranden med tømmerflåden og ud til molehovedet, hvor unge mennesker muntrer sig med farlige og ulovlige udspring. Foto: Frank S. Pedersen
gallery icon

Se billedserie

Vue fra stranden med tømmerflåden og ud til molehovedet, hvor unge mennesker muntrer sig med farlige og ulovlige udspring. Foto: Frank S. Pedersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Advarer molespringere: I risikerer at blive sejlet ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Advarer molespringere: I risikerer at blive sejlet ned

Unge menneskers ulovlige udspring i Vedbæk Havn frustrerer og bekymrer havnefogeden, der opfordrer forældre til at tage fat i deres børn

Rudersdal Avis - 02. juli 2020 kl. 11:45
Af Frank S. Pedersen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Jeg er gået ud mod det runde molehovede med masten, der markerer indsejlingen til Vedbæk Havn. Inden det sidste molestykke sidder et skilt, der tydeligt fortæller, at badning og udspring er forbudt.

Mens jeg lægger an til at fotografere skiltet og omgivelserne er to unge mænd kommet til fra molehovedet, hvor en foreløbig lille samling unge mennesker muntrer sig med musik og udspring fra molen. Ifølge havnefogeden bliver de flere og flere i løbet af dagen, og festen fortsætter ud på natten.

"Hvad tager du billeder af?" vil de gerne vide. og jeg fortæller, at havnefogeden er bekymret over deres adfærd i havnen, og at jeg kommer fra avisen.

Aggressiv attitude

"Kommer vi så i avisen. Hvad vil du så gøre, må børn i Vedbæk ikke have det sjovt, hvorfor, bliver vi meldt til politiet?" spørger de, den ene en smule aggressiv, mens den anden prøver at sende ham væk, og undskylder over for mig.

"Vi har fået at vide, at vi bare skal passe på og kun må springe fra den ene side," argumenterer han.

Jeg gør dem endnu en gang opmærksom på havnefogedens bekymring for, at de skal komme i karambolage med både på vej ind i eller ud af havnen, når de ligger nede i vandet. Og at skiltet egentlig er let nok at læse og forstå, 'Badning og udspring forbudt i Vedbæk Havn'.

Ødelægger skilte

Inden mit besøg hos de unge mennesker, har jeg taget en snak med den bekymrede havnefoged længere inde i havnen.

"De tænker ikke over, hvad sådan en skibsskrue kan gøre af skade, hvis den rammer dem. Jeg har mange gange været ude og fortælle dem, at det er forbudt, det de laver. Jeg har prøvet at tale pænt, men det er ikke alle, der er interesseret i at høre efter," fortæller Tom Olsen lidt fortvivlet og opgivende.

"Vi har sat tydeligere skiltning op, men de river bare filmen af eller sætter andre klistermærker over. Så det er ikke fordi, de ikke er klar over, at de gør noget forkert. Det var også derfor, at vi postede problemet på facebook, for at gøre opmærksom på det. Og i sidste ende er det vel forældrenes ansvar, for de er ikke så gamle," fortsætter han.

Uerfarne bådførere

Problemet er opstået de sidste par år, selv om havnen har forsøgt at give de unge andre muligheder.

"Vi har lagt en tømmerflåde med en vippe på ud i vandet ud for stranden, og du kan selv se, den er populær," viser han. Denne varme fredag eftermiddag er flåden fyldt med børn og unge mennesker, der morer sig.

Lidt til højre for tømmerflåden kan man se molehovedet, hvor der er gang i de ulovlige udspring.

"Der er kommet mange nye bådejere til i disse år, og de er måske ikke så erfarne, at de lægger mærke til udspringerne, der jo bare er hoveder nede i vandet, når de er sprunget. Typisk har man sin opmærksomhed 15-20 meter foran båden og opdager måske ikke hovederne lige ved båden. Sådan en båd stopper ikke bare sådan, de kan slå skruen fra, men så mister de styringen," forklarer han.

Undskyld

Jeg går tilbage af molen mod land til akkompagnement af en byge af ukvemsord fra de unge ved molehovedet.

På vej mod bilen, som jeg har parkeret ved Hotel Marina, bliver jeg anråbt af den unge lidt aggressive mand ude fra molehovedet, der åbenbart er fulgt efter mig.

"Har du taget billeder af os, må jeg se dine billeder," hvilket jeg svarer benægtende på i begge tilfælde og prøver at berolige ham med, at jeg har taget billede af skiltet, og hvis de er kommet med er det kun som pløret baggrund.

"Nåh. Jeg vil egentlig godt sige undskyld for min opførsel derude, men jeg blev lidt bange ....," forklarer han, inden vi ønsker hinanden en fortsat god dag, med helt lovlige fornøjelser.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?