25. september 2021
På satellitbilledet fra foråret ses bjerget, der brænder, til venstre. Det var 17-18 meter højt midt i september. Billedet afslører også, at bunken til højre er endnu større og indeholder større mængder affald, selv om den "kun" er 10-11 meter høj.
På satellitbilledet fra foråret ses bjerget, der brænder, til venstre. Det var 17-18 meter højt midt i september. Billedet afslører også, at bunken til højre er endnu større og indeholder større mængder affald, selv om den "kun" er 10-11 meter høj.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vulkanen var kun Solums næststørste bjerg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Vulkanen var kun Solums næststørste bjerg
Roskilde - 10. november 2020 kl. 13:55
Af Steen Østbjerg

Det bjerg af haveaffald, der har været i brand på Solum siden den 19. september, var langt større, end det måtte være - men det var slet ikke det største på matriklen.

arrow Læs også: Firma bag vulkanbranden: Politianmeldelse på forkerte konklusioner

Det fremgår af Roskilde Brandvæsens Solum-redegørelse, som er lavet, mens det endnu brænder på stedet.

Roskilde Kommune har allerede meddelt Solum påbud om at overholde lokalplanen, der giver virksomheden lov til at dynge affald op i seks meters højde.

Og ifølge beredskabslovens bestemmelser skal brandvæsnet give tilladelse, så snart et oplag af brændbart affald bliver større end 1000 kubikmeter.

Retningslinjerne siger, at en mile ikke bør være længere end 70 meter lang, ikke bredere end 10 meter og ikke højere end fem meter.

Disse grænser er langt overskredet på Solum.

Har været endnu større

Ved hjælp af optagelser foretaget ved hjælp af en drone har Roskilde Brandvæsen kunnet konstatere, at oplaget, der brænder, i begyndelsen var cirka 70 gange 70 meter og havde en højde på 17-18 meter. Det giver en volumen på måske 70.000 kubikmeter.

Roskilde Kommune råder imidlertid over foto taget fra satellit, og de viser, at bunken, der brænder, var endnu større i foråret.

Da dækkede den et areal på cirka 5600 kvadratmeter, og forudsat, at højden på bjerget var den samme, var oplaget dengang over 80.000 kubikmeter.

100.000 kubikmeter

Samme luftfoto viser imidlertid, at det bjerg, der brænder i dag, kun var det næststørste på Solum.

Omkring 100 meter derfra ligger en anden bunke, som er både længere og bredere, og som ifølge Roskilde Brandvæsens opmåling dækker et areal på 10.800 kvadratmeter. Højden er vurderet til at være 10-11, og dermed har oplaget i den største mile muligvis været nærmest sig 100.000 kubikmeter.

De to affaldsbjerge har dog ikke haft samme karakter. Det næststørste, som brænder, bestod overvejende af træ, hvorimod den største mile består af løv og kompostjord og generelt har et større indhold af jord, som betyder, at risikoen for brand er mindre.

Det ændrer dog ikke på, at oplaget også i det største bjerg både er langt højere og langt mere omfangsrigt end tilladt.

arrow Efter vulkanbrand: Virksomhed bliver meldt til politiet
18. november 2020 kl. 12:48 Opdateret: kl. 14:43
arrow Vinden afgørende for slukning af vulkan
13. november 2020 kl. 13:42 Opdateret: kl. 13:05
arrow Byrådet skal diskutere politianmeldelse af Solum
10. november 2020 kl. 13:21 Opdateret: kl. 12:43
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk