23. oktober 2021
Sådan så det ud, da Roskilde Brandvæsen var i gang med at forsøge at slukke branden i affaldsbjerget hos Solum den 19. september. Foto: Kenn Thomsen
Sådan så det ud, da Roskilde Brandvæsen var i gang med at forsøge at slukke branden i affaldsbjerget hos Solum den 19. september. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vulkanen bliver ved med at overraske

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Vulkanen bliver ved med at overraske
Roskilde - 23. november 2020 kl. 12:44
Af Steen Østbjerg

Efter mere end to måneders brand er der nu kun en kraterlignende krans tilbage af vulkanen på Solum. Men brænder - det gør det stadig, og det er stadig ikke til at sige, hvor længe det bliver ved.

arrow Læs også: Efter vulkanbrand: Virksomhed bliver meldt til politiet

Det fortæller Tim Witzner, som er den indsatsleder hos Roskilde Brandvæsen, der er »Solum-ansvarlig.«

- Du kan stå midt i brandkrateret nu uden problemer og uden nogen form for beskyttelse eller noget. Jeg har selv gjort det, siger Tim Witzner.

Har sit eget liv
I forhold til udgangspunktet er det beskedne mængder, der er tilbage af brændbart materiale. Men branden har sit eget liv, og bedst som den ser ud til at synge på sidste vers, får den nyt liv nogle steder.

- Vi kan nu skille bunkerne ad. Vi kan brede materialet ud på steder, hvor det har brændt. Så snart vi gør det, går der ild i materialet, og så går der to-tre timer, hvor vi kan grave i bunkerne andre steder, inden vi kan komme tilbage og sprede tingene lidt mere, siger Tim Witzner.

Forsøg lykkedes ikke
Det, der er tilbage, er de sider af bålet, der tidligt blev kastet jord på for at sikre, at branden ikke bredte sig til andre bunker. Den manøvre var god latin på det tidspunkt, men har vist sig at være problematisk i den afsluttende fase.

- Vi må indrømme, at nogle af de forsøg, vi lavede tidligere i forløbet, ikke lykkedes som forventet, og at lægge jord ud, sådan som Beredskabsstyrelsen anbefalede, viser sig at give nogle udfordringer nu. Når vi skraber hul på jorden, der blev kørt på, går der 30 til 60 sekunder, før det brænder fint, og det er vi blevet overrasket over, så det er en noget længere proces, end vi havde regnet med, siger Tim Witzner.

Brænder superdårligt
- Vi kan se, at i den ene side er store dele af materialet, der har ligget under jorden, brændt. Derfor overrasker det os, at det er brændt ganske lidt i den anden side - også fordi at vi kan se, at temperaturen er faldet. Det ryster os lidt, at når jorden bliver skrabet af, begynder det straks at brænde. Det havde vi ikke forventet. Det gode er, at vi har opdaget det nu. Hvis vi havde hældt vand på og var gået ind i oprydningsfasen, inden vi havde opdaget det, havde det været værre, siger Tim Witzner.

Ud over jord har der også været brugt vand, da branden var på sit højdepunkt. Da blev dele af bjerget beskyttet ved at overdynge det med vand - og dér brænder materialet ifølge Tim Witzner superdårligt og langsomt.

Blæste for meget
Brandfolkenes fokus er på at få branden slukket så hurtigt som muligt og med så få gener som muligt for borgerne. Der er lagt en plan for, hvordan det skal foregå, men den afhænger meget af vejr og vind.

- I sidste uge og hen over weekenden har arbejdet ligget stille. I stedet har vi haft brandvagter på, fordi det blæste så meget, at det kunne være fare for, at ilden sprang. Så vi har mistet fire dage på grund af vind. Derfor kan jeg ikke give en udsigt. Jeg ville ønske, vi kunne slukke det i morgen, men hver gang vi graver i bunken, giver det ekstra gener, og vi vil også gerne undgå at gøre tingene på et tidspunkt, hvor vinden bringer røg og lugt lige ind over borgerne. Vi prøver også at undgå at gøre noget, som har den modsatte effekt af, hvad vi ønsker, så det forlænger processen med et par måneder. Det ønsker vi ikke.

- For 14 dage siden ville jeg have sagt, at vi snart ville kunne slukke det sidste med en rygsprøjte, men så fik vi gravet i det. Det er meget svært at sige, hvor længe det varer.

arrow Solum har aldrig opfyldt betingelser for godkendelse
10. november 2020 kl. 12:51 Opdateret: kl. 12:43
arrow S: Har vi givet Solum for lang line?
13. oktober 2020 kl. 13:36 Opdateret: kl. 13:03
arrow Solums affaldsbjerge er dobbelt så høje som tilladt
13. oktober 2020 kl. 12:36 Opdateret: kl. 12:36
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk