21. oktober 2020
Der ser farligt ud foran Roskilde Domkirke for tiden, fordi der skal ny belægning på Fondens Bro. Men det passede omvendt godt til temaet for Verdensarvsdagen, der handlede om truet verdensarv. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Der ser farligt ud foran Roskilde Domkirke for tiden, fordi der skal ny belægning på Fondens Bro. Men det passede omvendt godt til temaet for Verdensarvsdagen, der handlede om truet verdensarv. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vejarbejde var med til at fortælle om verdensarv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vejarbejde var med til at fortælle om verdensarv
Roskilde - 20. september 2019 kl. 19:56
Af Lars Ahn Pedersen

Hvis man ikke vidste bedre, kunne man godt tro, at Roskilde Domkirke var med på listen over truet verdensarv. Fondens Bro - vejen foran Roskilde Domkirke og Roskilde Gymnasium - er for tiden spærret for biler frem til 1. november, da fortov og kørebane er gravet op, fordi strækningen skal have ny belægning, så den kommer til at ligne den, der er på Stændertorvet.

arrow Læs også: Runes drøm om Roskilde Festival blev udskudt til 2021

Omvendt gav det store hul ved Domkirkepladsen en god lejlighed til at diskutere det, dagen skulle handle om: Beskyttelsen af verdens kulturarv, som Roskilde Domkirke er en del af.

Det var andet år i træk, at der blev fejret Verdensarvsdag i Roskilde, og fra arrangørside var der glæde over den store opbakning fra især skolerne og uddannelsesinstitutionerne.

- Vi troede på forhånd, at det ville være sværest at få skolerne til at spille ind med forslag, men det har vist sig at være den letteste del, siger Jesper Kejlhof, medlem af menighedsrådet i Roskilde Domsogn og formand for verdensarvsudvalget.

For eksempel viste Roskilde Tekniske Skole gamle håndværk frem på Stændertorvet, og lige som sidste år stillede elever fra Roskilde Gymnasium og Roskilde Katedralskole op som guider og stod klar ved hver deres poster til at fortælle om domkirken. Den primære målgruppe var skoleelever, men det gjorde ikke noget, hvis en turist også lyttede med.

- Turister har gratis adgang på denne dag, og vi har sagt, at de bare skal gøre brug af eleverne, siger Jesper Kejlhof.

Dagens store trækplaster var dog koncerten ved middagstid, hvor 350 elever fra Østervangsskolen sang kor. Først fulgte de i hælene på violinisten Rune Tonsgaard Sørensen fra Dreamers' Circus og Den Danske Strygekvartet, som gik rundt i domkirken, samtidig med at han spillede.

Bagefter var der uropførelse af verdensarvssangen »Arven er en gave«, som var blevet skrevet til lejligheden af tekstforfatterne Dorte Schou og Martin Gerup og komponisten Jakob Høgsbro.

- Børnene får mulighed for at opleve domkirken på en anden måde, samtidig med at de får historien om domkirken som verdensarvssted, siger Jesper Kejlhof.

Verdensarvsdagen sluttede med foredrag med Christian Potalivo, medskaber af Netflix-serien »The Rain«, hvor en ødelagt udgave af domkirken medvirker, og journalist og forfatter Nagieb Khaja, som fortalte om, hvorfor ekstremister har ødelagt verdensarvssteder som Palmyra i Syrien og Buddhastatuerne i Bamiyan i Afghanistan. Det hele blev rundet af med en koncert med domkirkens pigekor og fællessang.

arrow Spillemænd takkede for ridderkors
01. december 2015 kl. 10:14 Opdateret: kl. 10:14
arrow Dreamers' Circus vandt alles hjerter
03. juli 2015 kl. 11:54 Opdateret: kl. 11:54
arrow Roskilde-violinist triumferer ved DMA Folk
02. december 2013 kl. 14:31 Opdateret: kl. 15:52
Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk