13. juli 2020
Niels Valentin Hansen sammen med hustruen Hanne under Roskilde Banks generalforsamling i 2008. Det sidste par år har han deltaget i over 100 retsmøder i Østre Landsret, der i næste måned afgør sagen, hvor han er blandt de stævnede. Foto: Jens Wollesen
Niels Valentin Hansen sammen med hustruen Hanne under Roskilde Banks generalforsamling i 2008. Det sidste par år har han deltaget i over 100 retsmøder i Østre Landsret, der i næste måned afgør sagen, hvor han er blandt de stævnede. Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Valentin ønsker sig en frifindelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Valentin ønsker sig en frifindelse
Roskilde - 15. oktober 2017 kl. 08:51
Af Steen Østbjerg
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I privat regi er det en stor dag, der venter Niels Valentin Hansen på tirsdag 17. oktober, når han fylder 75 år. I offentligt regi er der dog en endnu større milepæl lige om hjørnet, som også involverer fødselaren.

arrow Læs også: Underdirektør er glad og tilfreds

Om præcis tre uger afsiger Østre Landsret nemlig dom i den retssag, der er rejst af statens skraldespandsselskab Finansiel Stabilitet mod ledelsen i den gamle Roskilde Bank, hvor Niels Valentin Hansen var den altdominerende skikkelse i de 34 år, han var i banken - heraf de sidste 28 år som direktør.

Ved de allerførste retsmøder, der fandt sted for næsten to år siden, foretrak han at undgå det store presseopbud og blev væk, men siden har han - med ganske få undtagelser - været til stede ved alle de efterfølgende retsmøder. Over 100 retsmøder, er det blevet til, og undervejs har Valentin Hansen i store dele af tiden lyttet til tidligere medarbejdere, revisorer, tilsynsfolk og samarbejdspartnere, der har givet deres oplevelse af, hvad der foregik i banken under Valentin Hansens ledelse.

At der var fokus på salg er uafviseligt. Der blev solgt lån på samlebånd i et tempo, så kreditafdelingen slet ikke kunne følge med - hvis den overhovedet blev konsulteret, før lånene var udbetalt. Resultatet var en enorm vækst, og aktiekursen steg mod himlen med en fart, der gjorde aktionærerne velhavende.

Boblen brast i 2008, hvor formuer blev tabt. Over 10 milliarder kroner fordampede, og Niels Valentin Hansen, der havde pensioneret sig selv i 2007, blev personificeringen på den grådige bank, der havde kørt med speederen i bund ud over en kløft uden at skænke risikoen en tanke. Da banken forsvandt, mistede Roskilde samtidig en del af sin identitet, og i manges øjne skyldtes det den stærke direktør.

Undervejs i sagen har Niels Valentin Hansen dog klart afvist at bære ansvaret. Han har peget på, at han havde bestyrelsens fulde opbakning, og at han som direktør i en stor virksomhed måtte handle i tillid til, at cheferne under ham sørgede for, at forretningsgangene blev overholdt.

Hvad, Østre Landsret kommer frem til, vil vise sig i næste måned. Kravet er formelt betaling af en milliard kroner, men uanset om Niels Valentin Hansen bliver kendt ansvarlig eller ej, vil hans navn være uløseligt knyttet til bankens krak.

Der er stadig en udbredt forargelse over, at bankens bestyrelse i 2003 gav ham og andre medlemmer af direktionen en guldrandet aktieoption, som for Valentin Hansens vedkommende havde en værdi af et trecifret millionbeløb, da han trak sig tilbage. At han først udnyttede optionen få måneder før bankens krak, viste imidlertid, at han selv til det sidste havde en stålsat tro på bankens overlevelse. Indløsningen af aktieoptionen endte med, at Niels Valentin Hansen selv blev blandt dem, der mistede formuen i bankkrakket.

Roskilde Bank var hans livsværk, og han havde forvandlet den fra en solid, men søvnig lokalbank til en moderne bank i vækst - en vækst, der også blev dens endeligt.

For en lille håndfuld år siden solgte Niels Valentin Hansen og hustruen Hanne den store villa på Frederiksborgvej og flyttede til en mindre bolig i Ibsgården i Himmelev.

arrow Sådan vil sagsøgere fælde Roskilde Banks ledelse
04. december 2017 kl. 16:10 Opdateret: kl. 16:10
arrow Finansiel Stabilitet vil have 375 millioner fra banktop
04. december 2017 kl. 15:35 Opdateret: kl. 15:36
arrow Topadvokat skiftes ud i banksag
04. december 2017 kl. 15:23 Opdateret: kl. 15:23
Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk