21. juni 2021
Addifabs processer og maskiner er følsomme over for de mange strømsvigt i Møllehaven, og administrerende direktør Lasse Guldborg Staal og alle de øvrige medarbejdere oplever ofte at møde ind om morgenen til maskiner, der er sat ud af  spillet på grund af strømudfald og må genstartes og rekalibreres. Foto: Mie Neel
Addifabs processer og maskiner er følsomme over for de mange strømsvigt i Møllehaven, og administrerende direktør Lasse Guldborg Staal og alle de øvrige medarbejdere oplever ofte at møde ind om morgenen til maskiner, der er sat ud af spillet på grund af strømudfald og må genstartes og rekalibreres. Foto: Mie Neel
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vækstvirksomhed sukker efter stabil strømforsyning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Vækstvirksomhed sukker efter stabil strømforsyning
Roskilde - 16. januar 2020 kl. 18:23
Af Steen Østbjerg og Lars Kimer

Det går forrygende godt for Addifab Aps. Jyllinge-virksomheden, der beskæftiger sig med 3D-print til industrien, har åbnet et kontor i Silicon Valley og er også ved at få hul på det japanske marked, så udsigten er, at antallet af medarbejdere, som i dag er 30, også vil vokse i år.

arrow Læs også: AddiFab vil printe en mere corona-sikker verden

Men der er klumper i strømmen for væksten, helt bogstaveligt talt, for i Møllehaven, hvor virksomheden holder til, har strømmen det med at falde ud.

- Vi oplever, at strømmen forsvinder i et sekund eller to - ikke længe nok til, at nøddørene lukker, men længe nok til, at vores maskiner begynder at lukke ned. De stopper og venter på, at der kommer en operatør, siger Jon Jessen, som er medstifter af virksomheden og ansvarlig for kemi og innovationsafdelingen.

Nødt til at starte forfra

I visse tilfælde har Addifab oplevet, at alarmselskabet har ringet og fortalt, at der har været strømafbrydelse. Det er efter de forholdsvis langvarige strømafbrydelser. Men selv de kortvarige udfald påvirker produktionen i udstrakt grad, fordi virksomheden arbejder med nogle kemiske processer, som ikke altid er glade for at blive afbrudt.

- På vores laboratorium er megen ting afhængige, at vi har de korrekte temperaturer, og hvis strømmen har været væk, er vi nødt til at starte processerne forfra for at være sikre på, at emnerne har været opvarmet til den temperatur, de skal. Det er processer, der kan tage måneder, så det kommer meget hurtigt til at koste nogle penge, siger Jon Jessen.

Det er også forbundet med forsinkelser og omkostninger, når procesudstyr skal rekalibreres efter en strømafbrydelse. I andre tilfælde kan konsekvenserne lugtes.

- Det kan også være ventilationsanlæg, der går i nødmode, når strømmen forsvinder, og det giver lugtgener både for os og for vores naboer, siger Jon Jessen.

Kommer i perioder

Hvor ofte strømudfaldene kommer, har Addifab ikke noteret, men det er forholdsvis hyppigt.

- Vi oplever det jo kun selv i arbejdstiden, og der er det måske en gang om måneden eller oftere. Det er, som om det kommer i perioder. Men det sker tit, at vi møder ind om morgenen, og der står en maskine, der er gået i fejlmode og må startes op igen, siger Jon Jessen.

For at tage toppen af problemet har Addifab skiftet alle stationære computere ud med bærbare, som har eget batteri og derfor ikke er sårbare over for kortvarige udfald af strøm udefra. Det eliminerer risikoen for, at data går tabt. Desuden er serverne blevet forbundet til et stort batteri, som rummer energi til at drive systemet i en halv times tid - nok til, at systemet kan nå at lukke korrekt ned i stedet for at bombe.

Svært at vokse

Addifab bor i en bygning, der også huser andre virksomheder, men det er kontorvirksomheder, som ikke på samme måde er følsomme over for klumper i strømmen. Og årsagen til strømudfaldene kender hverken Jon Jessen eller andre i Addifab, men han har en formodning.

- Vi ligger jo i et gammelt industrikvarter, hvor der først er kommet rigtig gang i tingene de sidste fem år, efter at der har været halvdødt i 15 år, så det er nok ikke blevet så godt vedligeholdt. Her er kloakproblemer og vejproblemer, så hvorfor skulle der ikke også være strømproblemer? siger Jon Jessen.

Addifab har eksisteret i fem år og har i den periode vundet flere priser, senest for et par måneder siden, hvor den blev kåret som Sjællands bedste start-up-virksomhed. Hvert år har budt på vækst, men forsyningsproblemer giver ikke væksten de bedste vilkår.

- Det er svært at vokse, når alt er gammelt, og vi gør os visse tanker om, hvordan vi gør det. Om det skal være i Møllehaven eller andre steder. Det er ikke problemer med strømforsyningen, der får os ud i den slags overvejelser, men det er klart, at jo flere ting af den slags, man tilføjer til billedet, jo lettere bliver det at vælge, siger Jon Jessen.

Forundring hos Radius

Hos Radius Elnet er man lidt forundret over at høre om Addifabs problemer med »klumper« i strømmen. Virksomheden har ikke selv kontaktet Radius Elnet for at melde om de generende strømudfald, og desuden er Addifab koblet direkte op til en transformerstation med eget kabel, hvilket ifølge Radius Elnet burde være en god og mere stabil løsning for en virksomhed. For det tredje har Radius Elnet svært ved at genkende, at der skulle være problemer.

- Siden 1. september og frem til i dag har vi ikke målt spændinger uden for normen. Det er der, hvor vi kan se de små glimtvise udfald på elnettet, og vi har ikke registreret nogen i området de seneste cirka fire og en halv måned, siger Lasse Bjerre Sørensen, kommunikationschef hos Radius Elnet.

Han har også været i kontakt med Radius elkontrolcenter, hvor man registrerer de lidt længere udfald, strømafbrydelserne.

- Jeg har tjekket en måned tilbage, og der har ikke været nogen i området, siger han.

Hos Radius Elnet er den første forklaring på de problemer, som Addifab oplever, at det må være fejl på virksomhedens interne installationer.

- Det er der, vores teknikere ville anbefale, at man begynder for at få fundet frem til årsagen, siger Lasse Bjerre Sørensen.

arrow Stor udenlandsk interesse for dansk corona-maske
15. april 2020 kl. 14:03 Opdateret: kl. 16:11
arrow AddiFab er Sjællands start-up virksomhed 2019
30. oktober 2019 kl. 14:05 Opdateret: kl. 11:50
arrow Årets start-up virksomhed vil erobre verden med præcis 3d-printer
30. oktober 2019 kl. 14:04 Opdateret: kl. 11:49
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk