24. juni 2021
Leder af VUC Roskildes ordblindeafdeling Marie Wolter Bertelsen glæder sig over, at interessen for at læse HF er så stor, at der i år kan oprettes to HF Ordblind-klasser. Sidste år så den første HF-klasse kun for ordblinde dagens lys. Foto: Peter Andersen
Leder af VUC Roskildes ordblindeafdeling Marie Wolter Bertelsen glæder sig over, at interessen for at læse HF er så stor, at der i år kan oprettes to HF Ordblind-klasser. Sidste år så den første HF-klasse kun for ordblinde dagens lys. Foto: Peter Andersen
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: VUC om succes: Flere årsager til at de ordblinde nu læser HF

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

VUC om succes: Flere årsager til at de ordblinde nu læser HF
Roskilde - 11. maj 2020 kl. 14:14
Af Lars Kimer

Hæst, Ång, hålder. Det er ikke let at læse og skrive dansk, og i mange år har ordblinde holdt sig fra at læse på de traditionelle gymnasiale ungdomsuddannelser. Men på VUC i Roskilde oplever man noget nyt. De ordblinde vil gerne læse HF, bare uddannelsen er tilrettelagt på deres præmisser.

arrow Læs også: Krimiforfatter og VUC i spidsen for DR-serie om at være ordblind

Sidste år betød det, at VUC for første gang oprettelse en HF-klasse kun for ordblinde. Eleverne strømmede til, 30 søgte ind, og dermed var den første HF Ordblind-klasse en realitet. Nu skal VUC Roskilde følge op på sidste års tilløbsstykke. Og lad det være sagt med det samme, det tegner rigtig godt. 47 unge har søgt ind, og dermed kommer der i år to klasser.

Er til at overskue

Leder af ordblindeafdelingen på VUC Roskilde, Marie Wolter Bertelsen, ser flere årsager til, at de unge ordblinde søger mod den skræddersyede HF for ordblinde.

- Det har noget med design af undervisningen at gøre. De har nogle timer i en stor gruppe, en normal klassestørrelse, og så har de en del undervisning på små hold, hvor der er mulighed for en del støtte. Det giver en overskuelighed for vores elever, som vi hører, at de elsker. De har det samme antal timer som almindelige HF-elever, men vi bruger tre år på at nå målet, en helt almindelig HF-eksamen, siger hun.

Efterskoler virker

En stor del af eleverne kommer fra ordblindeefterskoler.

- Når vi taler med vores elever, så hører vi fra mange, at de har haft en svær tid i folkeskolen. De har altid været de anderledes, dem der ikke kunne følge med. Ordblindheden har fyldt rigtig meget for dem, mens det faglige, fagene har fyldt meget lidt. Mange af vores elever har givet op på folkeskolen og har været heldige at komme på ordblindefterskole. Der har de oplevet, at det at være ordblind pludselig ikke fylder noget. Pludselig er det fagene, som fylder, og det giver dem mod på at arbejde videre med deres faglighed. Det er helt tydeligt, at det er de elever, som har været på ordblindefterskoler, som søger os, siger hun.

Gymnasiemiljø

For et par år siden sagde Marie Wolter Bertelsen til de unge ordblinde, som kom på VUC for at læse enkeltfag, at de ikke skulle forvente, at der var noget videre gymnasiemiljø på VUC, som jo er et voksenuddannelsescenter. Men også det står til at ændre sig.

- Langt, langt størstedelen af dem, som begynder hos os til august er 16-18 år. Typisk lidt ældre end en gennemsnitlig 1.g'er. Men det betyder jo også nu, at vi begynder at få det gymnasiemiljø, som de unge studerende efterlyser. Men vi har sagt til dem, at det er et miljø, de selv må være med til at skabe, siger Marie Wolter Bertelsen.

arrow Video om ordblindhed går viralt
24. marts 2021 kl. 15:41 Opdateret: kl. 12:21
arrow Ordblindhed giver ofte blå mærker
26. oktober 2019 kl. 05:15 Opdateret: kl. 16:38
arrow Er du dum - ordblinde slås med fordomme
30. september 2019 kl. 20:00 Opdateret: kl. 16:16
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk