24. februar 2020
Selma Rodriguez Hansen og Daniel Juhl Borglykke går i 6. klasse på Vindinge Skole, og de to havde nogle meget klare og fine holdninger til det at blive giftet væk eller sendt i 60 timers arbejde om ugen i et slumkvarter.
gallery icon

Se billedserie

Selma Rodriguez Hansen og Daniel Juhl Borglykke går i 6. klasse på Vindinge Skole, og de to havde nogle meget klare og fine holdninger til det at blive giftet væk eller sendt i 60 timers arbejde om ugen i et slumkvarter.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ulandskalender: Skal Selma giftes bort og Daniel arbejde 60 timer om ugen?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ulandskalender: Skal Selma giftes bort og Daniel arbejde 60 timer om ugen?
Roskilde - 31. oktober 2019 kl. 12:07
Af Lars Kimer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Ville du være klar til at gifte din 14-årie datter væk - eller sende din 14-årige dreng i arbejde 60 timer om ugen?

Spørgsmålet ligger fjernt for danske familier, men det er en del af virkeligheden i Bangladesh, verdens fattigste land. Derfor går pengene fra årets ulandskalender til et projekt, som skal arbejde med, at børnene i landet med 160 millioner mennesker skal have lov at gøre deres skole færdig.

Mere specifikt kommer pengene til at arbejde i slumkvartererne i landets hovedstad Dhaka, en »lille« by med cirka 20 millioner indbyggere, og det er PlanBørnefonden, som kommer til at bruge de mange penge, der kommer inde fra salget af u-landskalenderne.

Det er ikke okay

Det indledende spørgsmål ligger dog ikke fjernet for nogle af eleverne på Vindinge Skole, hvor årets ulandskalender blev lanceret torsdag formiddag.

Selma Rodriguez Hansen går i 6.a, og hun er bestemt ikke klar til at droppe Vindinge Skole for at blive giftet væk.

- Det ville jeg bare ikke bryde mig om. Så skulle jeg også flytte fra min familier og mine venner, siger hun og ser noget undrende på DAGBLADETs udsendte, da hun hører spørgsmålet.

- Så ville jeg jo ikke få mig en uddannelse. Jeg skal da ikke arbejde på en skraldeplads og have børn. Det er jo forkert. Så ville jeg aldrig komme til at bestemme noget, det ville min chef og min mand jo gøre for mig. Det er altså ikke okay, siger hun meget lige ud af posen.

Vil hellere i skole

David Juhl Borglykke går også i 6.a. og hans mor og far skal bestemt ikke foreslå, at han skal tages ud af Vindinge Skole for at arbejde.

- Det ville overraske mig en hel del, hvis min mor og far ønskede det for mig. Jeg ville være megaskuffet, nok vred. Jeg forventer, at de ønsker, at jeg får mig en ordentlig uddannelse. Lige nu tænker jeg læge eller dyrlæge, siger han og svarer meget præcist på, hvorfor familier i Dhakas slum tager deres drenge og piger ud af skolen.

- De mangler formentlig penge til familien.

Belønning for arbejde

Grunden til, at årets U-landskalender blev lanceret på Vindinge Skole er, at skolen i mange år har haft tradition for at arbejde med det undervisningsmateriale, som følger med ulandskalenderen.

- Vi bruger materialet her i november og december, fordi der er rigtig langt fra Vindinge til ulandene og de problemer, de har. Det er et materiale, som hjælper vores børn til at forstå en anderledes verden. Materialet er godt, fordi det formidler en sørgelig historier på en menneskelig og forståelig måde med noget håb til sidst, siger skoleleder Tinna Paaske, som ikke lige ved, hvad hun ville være blevet til, hvis hun var blevet giftet bort i en alder af 14 år.

- Så var jeg med garanti ikke endt som skoleleder på Vindinge Skole, for vi ved jo godt, at viden giver muligheder, og var jeg blevet giftet bort, så havde jeg jo ikke været styrmand på mit eget liv.

Børnenes ulandskalender har eksisteret siden 1962.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk