25. februar 2020
Arild Batzer var glad, da forlaget Batzer & Co vandt retten til at udgive den kinesiske nobelprisvinder Mo Yan på dansk. Glæden fik dog en besk eftersmag i takt med, at valget af den kínesiske forfatter er blevet mødt med hård kritik.
Arild Batzer var glad, da forlaget Batzer & Co vandt retten til at udgive den kinesiske nobelprisvinder Mo Yan på dansk. Glæden fik dog en besk eftersmag i takt med, at valget af den kínesiske forfatter er blevet mødt med hård kritik.
Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Udgiver kritiseret nobelprisforfatter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udgiver kritiseret nobelprisforfatter
Opdateret 27. december 2012 kl. 05:25
Roskilde - 26. december 2012 kl. 12:41
Af Lars Ahn Pedersen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Roskilde: Det var en stor dag for Arild Batzer, da Batzer & Co vandt retten til som det første forlag herhjemme at udgive årets nobelprisvinder i litteratur, Mo Yan, på dansk.

Siden er der dog kommet malurt i bægeret, for valget af den kinesiske forfatter er blevet kritiseret fra flere sider, som mener, at han bør tage afstand fra det kinesiske styre, blandt andet i forhold til den censur som udøves.

arrow Læs også: Roskilde-forlag har begge nobelpris-forfattere

Politikens litteraturredaktør Jes Stein Pedersen skrev følgende om Mo Yan i en kommentar: "I værste fald er han en sølle lakaj. En kujon, der taler om sin kunst som en åndfuld metier, der må forstås fuldstændig løsrevet fra den samfundsmæssige realitet, han udøver den i," mens den tidligere nobelprismodtager, Herta Müller, har betegnet valget som "en katastrofe".

- Jeg forstår på en måde godt Herta Müller, fordi hun voksede op i Rumænien og selv har prøvet at leve i et diktatur, men hun går efter manden og ikke bolden, siger Arild Batzer, hvis forlag også har udgivet bøger af den tysk-rumænske forfatter.

Til gengæld ryster han på hovedet af Jes Stein Pedersens kommentar, der blev bragt samme dag, som Mo Yan fik overrakt nobelprisen.

- Jeg finder det beskæmmende, at danske intellektuelle stiller sig op som dommere, når de selv har deres på det tørre. Hvis Mo Yan gør, som de beder ham om, risikerer han jo at komme i fængsel, siger Arild Batzer.

arrow Roskildeforlag bag Nobelpris-vinder
09. oktober 2009 kl. 14:13 Opdateret: kl. 11:14

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk