17. september 2021
Mathilde Vendelholt, formand for RUC?s studenterråd, forsøger at balancere introtidens skæg og ballade.
Mathilde Vendelholt, formand for RUC?s studenterråd, forsøger at balancere introtidens skæg og ballade.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tryghed og krænkelsesfrihed fra dag ét i studietilværelsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Tryghed og krænkelsesfrihed fra dag ét i studietilværelsen
Roskilde - 20. august 2019 kl. 14:51
Af Kristian Jørgensen

Centertorvet i Trekroner er spækket med nye studerende, opgejlende tutorer og høj musik, da studieåret på Roskilde Universitet tager sin begyndelse mandag formiddag.

arrow Læs også: Flere krænkelsessager ved studiestart på RUC

Universitetets kommuninationsafdeling har gjort avisen opmærksom på begivenheden. Alligevel kommer der hurtigt en studerende i lilla T-shirt hen for at høre, hvem der tager billeder på den offentlige plads, og om han må se noget legitimation. Han vi også forbyde avisen at tage billeder af optoget ned mod universitetet.

Han er langt fra den eneste, der er på vagt. Da optoget af nye studerende bevæger sig ned mod universitetet, vil en af de optrædende ikke citeres, selvom han kun har gode ting at sige. Han er bange for at komme galt afsted, for kun toppen må udtale sig, så der ikke kommer noget uheldigt ud.

- Vi har de seneste år har haft stigende fokus på inklusion og grænser, siger studenterrådsformand Mathilde Vendelholt om påpasseligheden omkring den ellers muntre introdag.

Hun er på det rene med, at de studerende ikke kan forhindre nogen i at tage billeder, men hun appellerer alligevel til i hvert fald at begrænse det til den første bid af turen, fordi det kan skabe utryghed.

- Det er ikke, fordi vi laver noget, der er hemmeligt eller vanvittigt. Det værste er vel kiksemanden nede på broen, så der sker ikke noget grænseoverskridende, men vi skaber en tryghedsboble, siger Mathilde Vendelholt.

Hun forklarer, at ubehaget ved billeder og presseopbud ofte er blevet bemærket i evalueringen af introforløbet, og for studenterrådet er det vigtigt, at de nyere ruc'ere føler sig trygge fra starten. De nye studerende bliver også opfrodret til ikke at optage, alt hvad der sker, og lægge det ud på diverse sociale medier, fordi det gør noget ved gruppedynamikken, hvis man er bevidst om at blive dokumenteret hele tiden.

Studenterrådsformanden nikker til, at forsigtigheden og den øgede bevidsthed om trygge rum hænger sammen med de krænkelsessager, andre universiteter har haft. For eksempel en mexikanerfest på Københavns Universitet og en højskolesang på CBS.

- Heldigvis har vi ikke haft sådan noget på RUC, men vi bliver også berørt af det og er nødt til at tænke over det, siger Mathilde Vendelholt.

Tilbage i halvfemserne var der slavefester på RUC, hvor kvinderne først var slaver for mændene, hvorefter rollerne blev byttet. Den idé ville være helt uhørt i dag, og Mathilde Vendelholt har selv været med til at gøre det af med kønsopdelte barer på rusturen, hvor mændene samledes om meget mandede ting som kævlekast og bøvet snak, og kvindebaren var lige så karikeret kvindagtig.

- Jeg var selv på det hold, der holdt den sidste mandebar og kvindebar i 2015. Vi fik en del kommentarer til det i evalueringerne og kunne også godt selv se, at tiden ikke var til det længere, siger hun.

Selvom det er vigtigt, at introduktionstiden på universitetet favner alle, kan studenterrådsformanden også godt se, at noget går tabt, hvis forsigtigheden altid kommer i første række. For de skøre påfund, som man deler i en lukket kreds, har jo en funktion.

- Det er også, når vi overskrider vores grænser, at vi udvikler os. Vi prøver på at hjælpe dem til at møde deres grænser ved at skubbe til dem, siger hun.

arrow Frivillige inden studiestart er som en familie
11. august 2021 kl. 14:45 Opdateret: kl. 13:18
arrow Billeder: Studiestart på RUC med mundbind og håndsprit
18. august 2020 kl. 15:26 Opdateret: kl. 15:23
arrow Nye RUC-studerende fik drivvåd intro
25. august 2015 kl. 15:32 Opdateret: kl. 06:44
Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk