16. oktober 2021
35-årige Trine Engel fra Roskilde er både med i Andels repræsentantskab og bestyrelse. Dermed har hun indflydelse på elnettet. Hun er blandt andet gået til valg på, at der skal en større diversitet i Andels bestyrelse, direktion og repræsentantskab. Foto: Kim Rasmussen
35-årige Trine Engel fra Roskilde er både med i Andels repræsentantskab og bestyrelse. Dermed har hun indflydelse på elnettet. Hun er blandt andet gået til valg på, at der skal en større diversitet i Andels bestyrelse, direktion og repræsentantskab. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Trine var eksotisk da hun blev valgt: - Jeg var kvinde og højgravid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Trine var eksotisk da hun blev valgt: - Jeg var kvinde og højgravid
Roskilde - 28. oktober 2020 kl. 05:33
Af Britt Nielsen

El er en del af alles hverdag, men de færreste tænker over, hvor deres el kommer fra. Eller hvad der påvirker prisen. 35-årige Trine Engel er en del af Andels (tidligere Seas-Nve, red.) bestyrelse og har dermed indflydelse på den koncern, som sørger for el til mange i Roskilde.

arrow Læs også: Godt regnskab ruster Seas-NVE til fremtiden

For to år siden blev Trine Engel valgt ind i det 135 personer store repræsentantskab. Efter et år blev hun opfordret til at stille op til bestyrelsen af et andet bestyrelsesmedlem, men sagde nej tak. Repræsentantskabet vælger medlemmer til bestyrelsen.

- Jeg var ikke klar dengang. Min søn var helt lille, fortæller Trine Engel, som valgte at stille op, da hun endnu engang blev spurgt, om hun ville i bestyrelsen.

I repræsentantskabet har byerne pladser efter antallet af indbyggere. Derfor har Roskilde otte pladser. Trine Engel ærgrer sig over, at der ikke var kampvalg om de otte pladser. For to år siden stillede kun fire personer fra Roskilde op, og det betyder tomme pladser i repræsentantskabet.

Hun håber, at der bliver kampvalg i Roskilde om to år. Siden Trine Engel er blevet valgt ind i repræsentantskabet, har Andel arbejdet med at informere mere om valget, hvilket har resulteret i kampvalg i de fleste valgområder.

Fokus på kvinder

De var tre på valg til én plads i bestyrelsen.

- Jeg gik til valg på at styrke diversiteten i bestyrelsen, direktionen og repræsentantskabet. Hver gang der skal vælges til forskellige poster, kan jeg stille spørgsmålet: Har I set, om der er mulige kvinder? siger Trine Engel, som håber, at det en dag bliver en naturlig ting i hele organisationen, så hun ikke behøver spørge mere.

Derudover gik Trine Engel til valg til bestyrelsen for at styrke en høj medarbejdertilfredshed og dygtige ledere, samt høj kvalitet i både leverancen af el og i kundeservicen. Selv om alle med egen måler kan stille op til repræsentantskabet, viser en undersøgelse, at hovedparten af medlemmerne bor i hus, er mænd og er pensionister.

- Der er ingen med en anden etnisk oprindelse. Jeg var også eksotisk, da jeg startede. Jeg var kvinde og højgravid, siger Trine Engel og oplyser, at der er 16 procent kvinder i repræsentantskabet.

- Vi er 33 procent kvinder i bestyrelsen, men der er vi godt hjulpet af medarbejdervalgte repræsentanter, siger Trine Engel og kalder det næsten ærgerligt, at hun netop er ved at flytte fra lejlighed til rækkehus.

Kan komme til orde

Trine Engel påpeger, at det giver en skævvridning, når mange forskellige el-købere ikke er repræsenteret.

- Vi har alle den måler. Om man har en lejlighed eller en stor gård. Vi har alle forskellige oplevelser og kommer med forskellige erfaringer, siger Trine Engel og fortæller, at i fremtiden hvor der blandt andet bliver flere el-biler, bliver el en større del af vores private økonomi.

- Nogen sidder i repræsentantskabet for at få en lavere el-regning. Andre vil investere i fremtiden. Ens egne interesser kan komme til orde, hvis man stiller op, siger Trine Engel og fortæller, at hun selv har oplevet, at strømmen gik flere gange i Roskilde. fordi elnettet var gammelt.

Hun vil derfor gerne sætte penge af i tide, så elnettet kan blive vedligeholdt.

Trine Engel er uddannet el- og energiingeniør, så hun har også en faglighed med ind i bestyrelsesarbejdet. Foto: Kim Rasmussen

Faglig kvalitetssikring

Trine Engel er også valgt ind i bestyrelsen på sin faglige specialistviden. Hun er nemlig uddannet el- og energiingeniør.

- Jeg har været ansat både hos Seas-Nve og den del af Ørsted, som de har købt, siger Trine Engel og fortæller, at som ansat overvejede hun at stille op som medarbejderrepræsentant, men endte med at få et andet job.

Der er valg til repræsentantskabet hver fjerde år, og kort tid efter jobskiftet var der valg.

- Jeg skiftede branche, så det var også en måde at bevare kontakten, fortæller Trine Engel, der er en af de få i bestyrelsen, som har den mere tekniske baggrund.

- De andre har andre baggrunde og lærer selvfølgelig en del om el med tiden. Når måltal bliver præsenteret for bestyrelsen, så kan jeg stille nogle faglige spørgsmål. Det bliver en anden form for kvalitetssikring, fortæller Trine Engel, som oprindelig kommer fra Albertslund, men har boet i Roskilde i otte år.

Møder og forberedelse

Der er fire møder om året i repræsentantskabet, hvor der ikke nødvendigvis er forberedelse. Der er tale om aftenmøder. Bestyrelsesmøderne er typisk en dag hver måned fra klokken 9-15. Nogle gange er det to dage og med overnatning. Der kan også være ekstra skype-møder. Inden hvert møde er der meget at læse, og Trine Engel bruger to-tre aftener på det.

- Jeg har aldrig siddet i en bestyrelse før. Der har åbnet sig en helt ny verden. I mit profesionelle virke er jeg afdelingsleder, så jeg får også et indblik i, hvordan det er helt oppe på strategisk niveau, fortæller Trine Engel og oplyser, at bestyrelsesposten er lønnet og giver 155.000 kroner om året.

Dem, der sidder i repræsentantskabet, får dækket transport og får lidt for tabt arbejdsfortjeneste.

arrow Mange sjællændere er kunder her: Nu skifter gigant navn
26. august 2020 kl. 08:25 Opdateret: kl. 08:25
Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk