13. juni 2021
Mange har mere tøj, end de egentlig har brug for, og man behøver heller ikke smide det i vaskemaskinen, når man kun har haft det på et par gange. Det er nogle af tankerne bag Tina Werborgs bog »Garderobemanifestet«. Foto: Kim Rasmussen
Mange har mere tøj, end de egentlig har brug for, og man behøver heller ikke smide det i vaskemaskinen, når man kun har haft det på et par gange. Det er nogle af tankerne bag Tina Werborgs bog »Garderobemanifestet«. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tina er tøjaktivist: Ville du bryde dig om at gå i det samme tøj en hel uge?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Tina er tøjaktivist: Ville du bryde dig om at gå i det samme tøj en hel uge?
Roskilde - 16. januar 2021 kl. 13:23
Af Heidi Engelund

- En søndag aften fandt jeg mit yndlingstøj frem og bestemte mig for, at det skulle jeg gå i i en uge. Det gjorde jeg så, og ingen på arbejdet sagde noget. En fredag over en øl sagde jeg til mine kollegaer, at jeg havde haft det samme tøj på i en uge, og det havde ingen af dem lagt mærke til, siger tøjaktivisten Tina Werborg.

arrow Læs også: Ung forfatter har skrevet sin debutroman i hånden - op til flere gange

Hun bor i Trekroner ved Roskilde og arbejder med kommunikation og social mobilisering i eget firma, og så er hun forfatter til bogen »Garderobemanifestet«, der udkommer den 27. januar.

Bogen rummer et sjovt og anderledes syn på tøjforbrug, der kan inspirere andre til at kaste et kritisk blik i klædeskabet og få øje på tøj, der måske aldrig bliver brugt. Alt sammen for at give klimaet en hjælpende hånd.

Gav udfordring videre

Tina Werborg udfordrede 52 mænd og kvinder via facebook-gruppen »Garderobemanifestet« til at gøre hende kunsten efter og gå i det samme tøj i en uge uden at fortælle det til nogen. Kom der en sovseplet på tøjet, var det tilladt at skylle det op for så at hoppe i de samme rober næste morgen. Og det var også tilladt at skifte undertøj hver dag.

Tilbage til starten på karrieren som tøjaktivist.

- Jeg startede som tøjaktivist for fem år siden, da det gik op for mig, at klimaforandringerne ikke går over af sig selv. Der blev talt meget om mad og flyrejser, men ikke et ord om tøj. Jeg var blevet 40 år og har altid elsket fashion fra H&M. Der er meget godt at sige om dem, men der var noget galt med tanken om tøj. Jeg købte tøj af alle mulige grunde, ikke fordi jeg havde brug for det, siger hun.

En tur til New York med hendes børn gav hende lidt af en øjenåbner, da hun for første gang kom ud fra en yndet jagtmark for brugt tøj uden et eneste stykke tøj i hånden.

- Jeg var inde i et outlet i New York, der vrimlede med dyre mærker til ingen penge, men pludselig slog det mig, at alt det tøj var der ingen, som havde brug for. Meget af tøjet så bedaget ud og var ikke så fedt. Jeg gik for første gang tomhændet og bekymret derfra, siger hun.

Tina Werborg begyndte at kaste sig over magasiner for at finde et budskab om tøj, men ingen steder var der udtalelser om tøjforbrug. Men i et blad faldt hun dog over en kvindelig journalist, der skrev om konceptet om at gå i det samme tøj i en uge.

- Den idé satte alt på spidsen, jeg havde ikke den samme tøjglæde længere, så jeg ville også prøve at gå i det samme tøj i en uge.

Tina Werborg har skrevet bogen »Garderobemanifestet«, der handler om tøjforbrug. Foto: Kim Rasmussen

Deler et lille klædeskab

Selvom Tina Werborg er tøjaktivist, er hun ingen helgen. Men hun har fået ryddet op i sit klædeskab, så der i dag er langt mindre tøj, men det har været en udfordrende proces, indrømmer hun.

- Jeg bruger stadig penge på tøj, men mit forbrug er blevet anderledes. Jeg køber kvalitetstøj, som jeg føler mig godt tilpas i. Det er da megafedt at hive en ny top til 79 kroner op fra posen, men det skal jeg ikke bruge mine penge på hver fredag, siger hun og røber, at hun i dag deler et lille klædeskab fra Ikea med sin mand.

Tidligere var det meget tilbudsskiltene i tøjbutikkerne, der tiltrak hende og gav et fredagskick. Den følelse har hun ikke længere.

- Det sværeste har været, at jeg skulle give mig selv restriktioner, når jeg ikke kunne købe tøj, men det er det rigtige, jeg gør i det lange løb. Jeg tror, jeg bliver lykkeligere for mit tøj, og den grønne omstilling er med forbud og restriktioner, det må man vænne sig til.

Købte to par bukser

Tina Werborg er dog ikke helt fri for at falde for fristelsen, når et tilbudsskilt lokker med 50 procent.

- Jeg falder stadig i, og forleden købte jeg to par Adidas joggingbukser, selvom jeg kun skulle bruge et par. Jeg slår ikke mig selv i hovedet over det, men jeg faldt i.

Tøjet får ikke længere bare en tur i vaskemaskinen efter få ganges brug. Det biver i stedet luftet i den friske luft eller pænt hængt på en bøjle i klædeskabet.

- Jeg bruger stadigvæk mit tøj i tre dage, og nogle gange hele ugen, men så trænger det også til at blive genopfrisket. Der er meget mindre tøj i mit klædeskab i dag, ja, faktisk er der stadig masser af tøj, siger hun.

Lån dit tøj ud

Mon ikke de fleste har en kjole eller en trøje, som står hjertet nær, men som man gerne låner ud til en god veninde.

Det var lige præcis de tanker, der poppede op i Tina Werborgs hovedet, da hun startede projektet »at dele klædeskab« i Trekroner i tre måneder.

- 20 kvinder var med til at dele klædeskab i Trekroner, og fem af dem kendte jeg ikke. Den første gang kom folk lidt forsigtigt med noget tøj, og de fleste kom med en forventning om at få noget fedt tøj med hjem og var stolte af at låne deres tøj ud.

Hun vil prøve at få konceptet bredt ud i Roskilde, så alle kan være med. Lige nu leder hun efter egnede lokaler til konceptet og tøjopbevaring.

Tina Werbog står også bag et projekt om at dele klædeskab med andre. Foto: Kim Rasmussen

Tre fif fra tøjaktivisten

Tina Werborg er stolt af sin bog, der også udkommer som lydbog indlæst af skuespiller Laura Drasbæk.

- Jeg står inde for min bog og dens budskaber. Vi bliver nødt til at finde nye løsninger, det duer ikke, at en skjorte koster 2500 kroner. Vi skal dele vores tøj, så vi har adgang til noget nyt, siger hun.

Tina Werborg har givet baghjul til impulskøb, og i klædeskabet hænger kun tøj, som hun gider at gå med.

- Jeg går mest i cowboybukser eller et par klassiske bukser, en jakke eller trøje og så en skjorte eller en bluse. Jeg kan bedst lide at have tre stykker tøj på og går meget i farvet og mønstret tøj.

På falderebet er her et par fif fra tøjaktivisten.

- Prøv at lade være med at købe tøj i en måned, undgå fristelser. Ryd op i dit klædeskab og få et overblik over, hvad du bruger og ikke bruger. Hæng dit tøj frem om aftenen og brug gerne det samme flere dage. Det sparer dig for meget tid, og det bliver lettere for dig at finde nye kreative kombinationer, end når du skal gøre det i huj og hast samtidig med, at du pakker børnenes skoletaske, lyder det fra Tina Werborg.

Der er digital udgivelsesreception den 4. februar klokken 16 på facebook/garderobemanifestet

Selv om Tina Werbog har fået skåret ned på sit indkøb af tøj, erkender hun, at hun stadig falder for fristelsen, hvis hun ser et godt tilbud. Foto: Kim Rasmussen

arrow Forfatter optrevlede fortiden og skrev om sin opvækst i Roskilde
05. januar 2021 kl. 17:05 Opdateret: kl. 14:44
arrow Spændingsroman om Afrika af flittig forfatter
10. december 2020 kl. 06:32 Opdateret: kl. 12:52
Hvor langt tror du Danmark når ved EM
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk