27. september 2020
Roskilde Kommune har otte badevandsstationer, hvor de fra 1. juni til 1. september måler badevandskvaliteten og temperaturer hver 14. dag.  Lyngager Sø har overholdt kravene sommeren igennem. Foto: Jørgen C. Jørgensen
Roskilde Kommune har otte badevandsstationer, hvor de fra 1. juni til 1. september måler badevandskvaliteten og temperaturer hver 14. dag. Lyngager Sø har overholdt kravene sommeren igennem. Foto: Jørgen C. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Test af badesteder: Dybt vand og tømmerflåde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Test af badesteder: Dybt vand og tømmerflåde
Roskilde - 06. august 2020 kl. 14:53
Af Anna Weinø

I Lyngager Sø er vandet mere blåt end grønt, som det er i Himmelsøen. Her er også langt færre badegæster og ingen høj musik fra medbragte anlæg.

arrow Læs også: Test af badesteder: Udsigt og en top fire

Dybet er en smule mere skræmmende i fraværet af den dunkende technomusik. Stilheden bliver kun brudt af solsortesang og en svag bilstøj fra hovedvejen.

Der er mere affolket på denne ene side af Lynghøjsøen, hvor enkelte mennesker ligger i sandet.

Vanddybde stiger brat

Fra søbredden går jeg ud i vandet, men når meget hurtigt ud, hvor jeg ikke kan bunde. Lyngager Sø måler 18 meter på sit dybeste, og vanddybden stiger brat.

Gruset knitrer under mig, da jeg cykler videre rundt om søen. Området er naturskønt og gult af blomster. Jeg når søens større sandbred og opdager, at musikken også er nået til Lynghøjsøerne.

Musikken kommer fra en lille ungdomsfest, der drikker Breezers rundt om et bord. Et andet selskab laver bål, og et tredje spiller bold. Ellers er der stort set tomt i sandet.

Den tidligere grusgrav ved Svogerslev er i dag omdannet til naturområdet Lynghøjsøerne. Her kan man bade, fiske og overnatte. Lynghøjsøerne består af Lyngager Sø, Flæng Sø og Vejgård Sø. Foto: Jørgen Jørgensen

Ved denne bred, er der i badesæsonen opført en lille badebro i vandkanten og en slags tømmerflåde midt ude på vandet. Jeg giver mig til at svømme ud mod flåden.

Fordi vanddybden ændrer sig så pludseligt, kan der også være store temperaturændringer i søen. Det er ikke noget, jeg mærker til, mens jeg svømmer - vandet føles lige køligt over det hele.

Man skal alligevel være forsigtig, hvis man svømmer rundt i det temperatursvingende vand, for man risikerer at få krampe.

Da jeg når ud til tømmerflåden, har et par knægte overhalet mig, og jeg svømmer tilbage igen.

Jeg flyder i overfladen, hvor vandet er lunest. 18,5 grader var det i Lynghøjsøen ved seneste temperaturmåling den 28. juli.

Ferskvandssøen har en dybde på op til 18 meter. Derfor kan temperaturerne i Lyngager Sø ændrer sig pludseligt. Det anbefales derfor, at børn og uerfarne svømmere bliver tæt ved kanten. Foto: Jørgen C. Jørgensen

arrow Test af badesteder: Brune bølger og vandmænd
04. august 2020 kl. 15:19 Opdateret: kl. 13:17
arrow Test af badesteder: Techno og død måge
01. august 2020 kl. 08:53 Opdateret: kl. 15:14
Har debatten om sexisme taget overhånd?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk