27. juli 2021
Energitårnet er Birgitte Kirkhoff Eriksens personlige favorit blandt de 10 udendørs kunstværker, som Museet for Samtidskunst har udvalgt til kunstruten »BIKE ART Roskilde«. Foto: Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

Energitårnet er Birgitte Kirkhoff Eriksens personlige favorit blandt de 10 udendørs kunstværker, som Museet for Samtidskunst har udvalgt til kunstruten »BIKE ART Roskilde«. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tag på cykeltur rundt til kunsten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Tag på cykeltur rundt til kunsten
Roskilde - 19. marts 2021 kl. 12:47
Af Heidi Engelund

Det er er gratis, du får frisk luft og motion, og en kunstoplevelse serveres undervejs, når du begiver dig ud på kunstruten »BIKE ART Roskilde«.

arrow Læs også: Kunstmuseum klar til sidste omgang i kongeligt palæ

Før afgang skal man huske at downlade app'en »Kunsthall Charlottenborg«, så du ikke går glip af noget på turen. Det er Kunsthallen Charlottenborg, der står bag oplevelsen i samarbejde med Roskilde Kommune og Museum for Samtidskunst i Roskilde.

Meningen med kunstturen er at gøre de offentlige kunstværker mere synlige for både turister og de lokale i Roskilde.

Sjældent i offentligt rum

I Roskilde kan du komme på en fin tur, hvor man undervejs ser på 10 udendørs kunstværker, der alle er udpeget af Museet for Samtidskunst, hvor Birgitte Kirkhoff Eriksen er museumsdirektør.

- Jeg synes, det helt særlige ved ruten er, at over halvdelen af værkerne er lavet af kvinder. Det er en sjældenhed at se det i det offentlige rum, så det er jeg meget glad for, siger hun.

De to kvinder, der er foreviget som skulpturer, er kendt af de fleste. Den ene levede i 1300-tallet, mens den anden lever i bedste velgående i en alder af 103 år.

- Og så er to af værkerne af kvinder, det er også sjældent. Den ene er Lise Nørgaard, som mange jo forbinder med Roskilde, og så er det Margrete den 1. Hun står jo et lidt kedeligt sted, tænk hvis den fik en mere prominent plads. Vi ser ikke så ofte rytterstatuer af kvinder, så de kønslige aspekter er interessant for Roskilde, understreger Birgitte Kirkhoff Eriksen.

Brutalt og ikonisk værk

Ruten bringer cykelfolket forbi begge skulpturer, mens der skal trampes lidt ekstra i pedalerne for at komme videre til Dyrskuepladsen.

- Ved Dyrskuepladsen vil jeg fremhæve Milen (et kunstlandskab, red.), det er spændende at opleve. Og så er jeg glad for, at vi har fundet plads til to arkitektur-værker, som vi synes er væsentlige at se i Roskilde, siger Birgitte Kirkhoff Eriksen.

Det ene ligger skønt i vandkanten ved Roskilde Fjord, hvor vikingerne engang sejlede i deres mægtige vikingeskibe.

- Vikingeskibsmuseet er flot i al sin brutalitet. Det er meget markant og ikonisk i sin stilart, det er en væsentlig bygning. Og så er der Energitårnet Argo, det er min favorit. Den er virkelig anderledes både med og uden lys. Jeg holder af, at den skiller vandene, det er jo det, der er spændende ved kunst, så det ikke bare er noget, man går forbi, siger hun.

Skulle man trænge til et par ekstra kilometer i benene, så anbefaler Birgitte Kirkhoff Eriksen også en tur til Trekroner, der blot ligger tre kilometer væk, som dog er en afstikker fra ruten.

- BIKE ART har lavet en rute, hvor man kan komme lidt omkring og ikke kun i centrum af Roskilde, og så kan børnene også komme med, siger hun.

Et kort til turen

Undervejs på BIKE ART kan man sætte sig på en bænk og nyde det forhåbentlig gode vejr, en kop kaffe og en sandwich, og selv bestemme farten på turen.

arrow Museumsdirektør siger op lige før stor flytning
05. maj 2021 kl. 11:14 Opdateret: kl. 11:14
arrow Farvel til væggene giver museum helt nyt spillerum
30. november 2020 kl. 14:10 Opdateret: kl. 12:43
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk