6. august 2020
Lilleø i baggrunden er tænkt som fuglereservat for jordrugende fugle, men overvintrende bramgæs overskider nu øen og ødelægger den økologisk balance på øen. Foto: Lars Kimer
Lilleø i baggrunden er tænkt som fuglereservat for jordrugende fugle, men overvintrende bramgæs overskider nu øen og ødelægger den økologisk balance på øen. Foto: Lars Kimer
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Storskidende gæs ødelægger ø i Roskilde Fjord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Storskidende gæs ødelægger ø i Roskilde Fjord
Roskilde - 15. juni 2020 kl. 16:39
Af Lars Kimer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

2000 bramgæs på træk giver hovedbrud hos det fårelav, som passer øen Lilleø i Roskilde Fjord. De mange gæs overskider øen og tiltrækker rotter, som efterfølgende mæsker sig i de rugende fugles æg og unger. Og gæssene gør det umuligt for fårelavet at sætte deres får og lam ud på øen. Det plejer at ske omkring 1. maj men i år kommer kun en del af fårene på sommergæs på øen og det bliver mere end halvanden måned for sent.

arrow Læs også: Ny kunstig ø skal give fjordens fugle fred og ro

Bramgæssene er blevet sådan en plage, at formanden for den lokale jagtforening, som fårelavet hører under, nu har bedt miljøminister Lea Wermelin (S) om hjælp. Han vil have lov til at skyde nogle af gæssene, så resten bliver skræmt fra at opholde sig på øen.

- Bramgæssene er blevet et problem, og ifølge bekendtgørelsen om bramgæs må vi ikke regulere dem. Det må man kun på opdyrkede arealer i Danmark. Men sker der ikke noget, så ændres naturen på øen, og vi ender måske med at lukke fårelavet. Det, synes vi, er synd. Men det, der er mest synd, er, at bramgæssene gør, at Lilleø ikke længere kan fungere som det ynglefristed, det længe har været for mange af de fugle, som yngler i Roskilde Fjord, og som vi prøver at beskytte ved, at fjorden er et EU-fuglehabitat, siger Hans Aare, formand for Jagtforeningen Jyllinge Holme.

arrow Razzia på fjorden: Høj promille - og tjek så lige forsikringen
29. juni 2020 kl. 15:45 Opdateret: kl. 15:54
arrow Folk blæser på reglerne på fjorden - eller kender dem ikke
09. juni 2020 kl. 13:36 Opdateret: kl. 11:30
arrow Voldsomt fald i ynglende terner i Roskilde Fjord
09. juni 2020 kl. 13:17 Opdateret: kl. 11:28
Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk