27. maj 2020
Roskilde Kommune har meldt Solum til politiet for fortsat at overtræde miljøgodkendelsen. Nu er kommunens tålmodighed ved at være brugt op. Foto: Elmer Madsen
Roskilde Kommune har meldt Solum til politiet for fortsat at overtræde miljøgodkendelsen. Nu er kommunens tålmodighed ved at være brugt op. Foto: Elmer Madsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stanken over Roskilde: Solum står til at miste miljøgodkendelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stanken over Roskilde: Solum står til at miste miljøgodkendelse
Roskilde - 05. december 2019 kl. 06:38
Af Lars Kimer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Skru ned for stanken, eller også må I lukke. Det er kommunens besked til Solum efter tirsdagens møde i klima- og miljøudvalget, skriver DAGBLADET Roskilde.

arrow Læs også: Politisk flertal for strammere regler for Solum: To partier ville en anden vej

Siden juli har mange borgere i Trekroner og Vindinge, men også i dele af Roskilde og Himmelev klaget over den fæle stank, der fra tid til anden kommer fra Solum på Vestre Hedevej. Det betød, at virksomheden blev politianmeldt den 25. oktober. Lige lidt hjalp det. I perioden lige efter frem til den 14. november kom der yderligere 27 klager, hovedsagelig fra Trekroner. Kommunen foretog i den periode fem tilsyn med virksomheden, hvor lugten blev bekræftet.

Den 15. november fik virksomheden en ny indskærpelse, og det er forvaltningens vurdering, at der er grundlag for en ny politianmeldelse set i lyset af den manglende positive udvikling i lugtgenerne fra virksomheden.

- Vi bliver nødt til at skærpe processen, når virksomheden ikke kan overholde det, vi har givet dem tilladelse til. Vi har bedt om yderligere en sag, som beskriver vores handlemuligheder. Hvis ikke Solum overholder det tilladte, må vi se, om ikke vi kan tage deres miljøtilladelse, hvilket i sidste ende betyder, at de ikke længere må drive virksomhed, siger formanden for udvalget, Karim Arfaoui (S).

En miljøgodkendt virksomhed er retsbeskyttet i otte år. Solum Roskilde A/S har haft miljøgodkendelse siden 2009. Retsbeskyttelsen er derfor ophørt, og forvaltningen har mulighed for at påbyde yderligere skærpede vilkår eller ændring af driftsvilkår for reduktion af lugt fra Solum.

Forvaltningen har indgået aftale med en konsulent med speciale i kompostering, som skal hjælpe med at vurdere, om en ændring af driften kan reducere lugtgenerne, og i givet fald hvilke ændrede driftsvilkår, der eventuelt kan stilles til virksomheden med henblik på væsentlig reduktion af lugt.

- Det er jo ikke noget, vi som kommune er forpligtiget til, men vi gør det her, fordi vi gerne så en mindelig løsning. Det, Solum lever af, er jo noget, som er med til at skabe et mere bæredygtig samfund, så som udgangspunkt er det en virksomhed, vi gerne så eksistere, men det duer ikke, at det er på bekostning af, at så mange borgere bliver generet i deres hjem, siger Karim Arfaoui.

arrow Solum får lov at fortsætte
30. marts 2020 kl. 14:03 Opdateret: kl. 12:16
arrow Strengere krav til kompost-virksomhed - men ingen lukket hal
30. marts 2020 kl. 12:15 Opdateret: kl. 17:38
arrow Solum om stanken over Roskilde: Vi har lært af dette års udfordringer
24. september 2019 kl. 14:58 Opdateret: kl. 15:00
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk