27. juli 2021
Jyllinge-præsten Kaj Bollmann og aktivisten Jytte Skovgaard er blandt de bærende kræfter i arrangementet.
gallery icon

Se billedserie

Jyllinge-præsten Kaj Bollmann og aktivisten Jytte Skovgaard er blandt de bærende kræfter i arrangementet.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sommerhøjskole: Rundt om fjordens historie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sommerhøjskole: Rundt om fjordens historie
Roskilde - 13. juni 2021 kl. 06:39
Af Torben Kristensen

LOF i Roskilde-området har i samarbejde med Jyllinge menighedsråd arrangeret en sommerhøjskole, der kommer både godt og dybt rundt omkring historien ved Roskilde Fjord. Det foregår i dagene 14.-18. juni, og programmet rummer adskillige interessante emner med gode oplægsholdere, som jeg er faldet over.

Direktøren for Roskilde Museum Morten Højsgaard fortæller om dengang, at vandet i fjorden bandt området sammen, fordi det var lettere at sejle og transportere tingene til søs end at age med stude på land.

Den både veltalende og velskrivende præst i Jyllinge Kaj Bollmann fortæller om de spændende kirker og deres personer, som har præget generationers liv i hele området.

Karsten Munkvad, der er pensioneret lærer fra Margretheskolen i Gundsømagle, fortæller om historiens udvikling i området, bl.a. med fiskeri gennem tiderne. Han følger op med en heldags-tur rundt om fjorden, hvor deltagerne bl.a. besøger Gershøj Kro, der var berømte for sine ål, og kommer til Østby, hvor forfatteren Henrik Pontoppidan en gang levede.

Flere kendte malere har skildret livet ved fjorden i deres billeder. Det gælder bl.a. L.A. Ring og H.A. Brendekilde, som var med til at sætte almuens liv på lærred. Det fortæller Claus Helweg Ovesen om.

Aktive frivillige
Hele arrangementet er kun muligt takket være en stor indsats fra en række frivillige. En af dem er den 74-årige Jytte Skovgaard, der i mange år har været aktiv på Roskilde Egnen.

Hun har bl.a. været formand i den lokale afdeling af LOF, medlem af kommunalbestyrelsen i det gamle Ramsø for Venstre og formand for Ramsømagle Forsamlingshus, der fungerer som lokalt kulturcenter.

- Jeg er med i dette arbejde, fordi jeg ønsker nogle muligheder og oplevelser for vore medborgere. Jeg synes simpelthen, det er sjovt at arbejde sammen med andre, og der kommer flere gode ideer, når man gør det i fællesskab, forklarer hun.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk