29. januar 2020
Hellig Kors Kirke i Jyllinge har fået sin første messehagel. Valget er faldet på den grønne, som bruges mest.
gallery icon

Se billedserie

Hellig Kors Kirke i Jyllinge har fået sin første messehagel. Valget er faldet på den grønne, som bruges mest.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Slut med lånte messehagler i Hellig Kors Kirke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Slut med lånte messehagler i Hellig Kors Kirke
Roskilde - 11. august 2019 kl. 08:44
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hellig Kors Kirke i Jyllinge har hidtil måttet klare sig med lånte og arvede messehagler, der ikke har passet specielt godt til rummet. Men i anledning af 10-års jubilæet i 2018 besluttede Hellig Kors Kirkens Venner, som er en støtteforening for den nye kirke, at donere et større bidrag til anskaffelse af en grøn messehagel.

Messehagelen er den dragt, som præsten har over præstekjolen, når hun eller han står foran alteret eller holder dåb. Det er ikke pligt for præsten at bruge en messehagel, men i Jyllinge Sogn bruger to af de tre præster messehagel. Et komplet sæt består af hageler i fire farver, alt afhængig af tiden i kirkeåret. Den grønne bruges mest, nemlig hele efteråret - den tid, der i kirkeåret kaldes trinitatis-tiden (treenighedstiden) - og i tiden efter helligtrekonger.

Det blev kunstneren Martin Nannestad Jørgensen, som kom til at udføre den nye messehagel. Han har udført messehagler, antependier og anden tekstilkunst til blandt andet Trinitatis Kirke i København og Stenløse, Rungsted og Herlufsholm kirker. Det blev et meget frugtbart samarbejde, hvor Martin Nannestad både blev inspireret af det minimalistiske kirkerum, af udsigten og af samtaler med menighedsrådets messehagel-udvalg om symbolikken i kirken og menighedens brug af den.

Nu er messehagelen så taget i brug. Den er i sit formsprog inspireret af kirkens skæve linjer og flader, ikke mindst af kirkens profil set fra oven. Korset på messehagelen spiller op mod korset på altervæggen og er lige som dette ikke anbragt harmonisk midt på, men trukket til den ene side.

Treenighedsmotivet er antydet derved, at stoffet er vævet i tre felter på langs, med hver sin nuance i det grønne, der spiller sammen med både kirkens kølige grønne nuance og de grønne farver uden for vinduerne. Nuancerne kan være svære at se på billeder, men de er ganske tydelige, når man ser messehagelen i brug.

- Messehagelen er blevet modtaget med stor tilfredshed af præster, menighedsråd og kirkegængere. Håbet er, at kirken med årene kan få tilsvarende hageler i de øvrige liturgiske farver, så der bliver tale om et komplet sæt, siger sognepræst Kaj Bollmann, som selv bruger messehagelen med stor glæde.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk