18. september 2021
Skuffelsen var stor for Emilie Krageskov Hansen (th.), da det gik op for elevrådsformanden, at den udvidede genåbning ikke gælder Himmelev Gymnasium. Foto: Mie Neel
gallery icon

Se billedserie

Skuffelsen var stor for Emilie Krageskov Hansen (th.), da det gik op for elevrådsformanden, at den udvidede genåbning ikke gælder Himmelev Gymnasium. Foto: Mie Neel
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skuffede gymnasieelever forbigået i genåbning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Skuffede gymnasieelever forbigået i genåbning
Opdateret 19. april 2021 kl. 12:40
Roskilde - 19. april 2021 kl. 12:31
Af Kristian Jørgensen

På trods af lave smittetal i Roskilde er afgangselever på skoler og gymnasier ikke blandt dem, der på onsdag må møde fysisk i skole 80 procent af tiden frem for de nuværende 50 procent.

arrow Læs også: Se billederne: Lærerne dansede for »verdens sejeste studenter«

Som en del af Østsjælland er Roskilde udeladt i genåbningen sammen med København og Nordsjælland, og det vækker en del forundring og skuffelse.

- Jeg ville virkelig gerne have eleverne tilbage, og jeg noterer mig, at smittetallene i Roskilde er decideret lave. Det ville gøre en stor forskel for os, hvis eleverne kunne være her 80 procent, siger rektor Henrik Nevers fra Roskilde Gymnasium.

På Himmelev Gymnasium finder elevrådsformand Emilie Krageskov Hansen udeladelsen besynderlig, når smitten er i bund, og eleverne bliver hyppigt testet.

- Vi vil jo tage alle forholdsregler overhovedet - jeg ville glædeligt teste mig selv hver dag, hvis det var det. Vi vil bare gerne tilbage, siger hun.

På Roskilde Katedralskole forstår rektor Claus Niller Nielsen dog godt, at Roskildes gymnasier er udeladt.

- Vi har en alvorlig virus i samfundet, der gør, at vi skal være varsomme. Jeg synes, det havde været forfærdeligt, hvis vi ikke kunne forstå det, siger han.

Ren galimatias!

Emilie Krageskov Hansen mener nu ikke, det giver meget mening.

Claus Niller Nielsen, rektor for Roskilde Katedralskole, forstår udmærket, at gymnasiet ikke kan åbne mere for afgangseleverne. Men det kommer måske snart, mener han. Foto: Kenn Thomsen

I Himmelev Sogn er der én smittet den seneste uge, og på den baggrund undrer elevrådsformanden sig over, at gymnasiet så ikke er med i den udvidede genåbning.

- Én smittet! Det er helt galimatias for sige det mildt, udbryder hun i vrede og skuffelse.

Hun er ikke alene med skuffelsen, som hun også møder fra andre elever. Den skal blandt andet skal ses i lyset af, at man kan lukke sogne ned, når smitten stiger, men det gælder åbenbart ikke i forhold til genåbninger, hvor smitten er lav.

- Det virker som en regering, der benytter det, når det er nedlukningsværdigt. Der er en kæmpe forundring, vrede og skuffelse, men også sorg over alt det, vi har mistet og stadig mister, siger Emilie Krageskov Hansen.

En sort uge

Hun kan kun se, at det vil være rimeligt at lade gymnasieeleverne komme tilbage.

- Jeg er med på, at restaurationsbranchen bløder enormt meget, men der er en åbning. Jeg synes, det er at negligere unges ve og vel. Jeg synes, det er urimeligt, og at man burde sende alle unge tilbage - hvert fald afgangselever, for det er de sidste måneder, vi har mulighed for at være sammen med dem, vi har lært at kende, og få nogen som helst undervisning, siger elevrådsformanden, der selv har kun to måneder tilbage af gymnasietiden.

Den udvidede genåbning fra 50 til 80 procent vil betyde, at hun i denne uge ville kunne komme i skole tre dage i stedet for at sidde hjemme hele ugen.

- Det betyder helt vildt meget, og denne her uge virker helt sort at se frem til, fordi det er endnu en uge med onlineundervisning uden socialt samvær, siger Emilie Krageskov Hansen.

Rektor: Vi kan styre det

På Roskilde Gymnasium peger rektor Henrik Nevers på, at gymnasiet laver 5000 tests om ugen og indtil videre har fundet én positiv.

- Jeg mener godt, vi kan styre det, at eleverne kommer i skole, og vi har taget de forholdsregler, der skal til. Jeg synes, man skulle prioritere generelt at få de unge tilbage i skole, siger han.

For eleverne mener han, det vil betyde meget at kunne møde mere op og ikke længere have hele uger med den virtuelle undervisning.

- Jeg er sikker på, at det gør en ret stor forskel. Jeg tror, det kan give noget ny energi, det kan give motivation og trivsel, og så klarer man sig også bedre fagligt. Det er det løft, vi har brug for nu, siger Henrik Nevers.

Roskilde Katedralskoles rektor tager udeladelsen fra den udvidede genåbning til efterretning uden indvendinger.

Også for elevernes vedkommende tager han det stille og roligt.

- De vil selvfølgelig gerne være her 100 procent, men jeg synes, vi møder fin forståelse for, at vi har en samfundsmæssig udfordring, og det skal vi respektere, siger Claus Niller Nielsen.

Det kommer nok

Han er enig i, at det bedste ville være at få eleverne mere i skole i deres sidste tid, men han forsøger også at tage dramaet ud af situationen. Det kan jo hurtigt ændre sig igen.

- Det er få uger, der er tilbage, så man kan diskutere, hvor meget det vil betyde, men vi prøver at få det bedst mulige ud af situationen. Lur mig, om der ikke går et par uger, så er vores elever også tilbage på 80 procent, eller måske 100 procent, siger Claus Niller Nielsen.

Henrik Nevers håber meget, at man fra centralt hold følger smittetallene og også lader Roskildes elever komme mere tilbage.

- Hvis smittetallene i Roskilde er så lave, kan jeg ikke se nogen begrundelser for, at vi ikke skulle kunne åbne. Årsagen er nok, at vi ligger tæt på Region Hovedstaden, men langt de fleste af vores elever kommer fra Roskilde, Lejre og videre ud mod Holbæk. Jeg håber virkelig, man følger det tæt fra myndighedernes side og går ind og korrigerer, siger han.

arrow Student med tre års forsinkelse: Musikken kom i vejen
23. juni 2021 kl. 16:32 Opdateret: kl. 16:02
arrow Studenter i sommerregnen
21. juni 2021 kl. 15:17 Opdateret: kl. 15:17
arrow Rektorer venter spændt på fastsættelse af kapacitet
11. juni 2021 kl. 12:41 Opdateret: kl. 12:32
Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk