10. juli 2020
En ny rapport fra DTU viser at en stor del af de familier som blev oversvømmet i 2013 - og endnu lever uden sikring - har oplevet psykisk problemer siden. Foto: Tomas Olsen
En ny rapport fra DTU viser at en stor del af de familier som blev oversvømmet i 2013 - og endnu lever uden sikring - har oplevet psykisk problemer siden. Foto: Tomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skræmmende rapport: Det har store menneskelige konsekvenser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skræmmende rapport: Det har store menneskelige konsekvenser
Roskilde - 29. maj 2020 kl. 08:48
Af Lars Kimer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

PTSD, stress og angst, stor egenbetaling for at komme tilbage til eget hjem og mange tabte arbejdsdage.

arrow Læs også: Syv millioner mere: Ekstraudgift overrasker digelag

En ny undersøgelse fra DTU forsøger for første gang at kortlægge de bredere konsekvenser ved oversvømmelser i Danmark. Undersøgelsen er lavet på baggrund af spørgeskemaer sendt ud til familier i Jyllinge Nordmark og Tangbjerg, som blev berørt af oversvømmelserne, der kom i kølvandet på stormen Bodil tilbage i december 2013.

Over en tredjedel af de familier, som har svaret, fortæller om angst, stress, søvnproblemer, koncentrationsbesvær og belastningsreaktioner.

- På det generelle plan viser undersøgelsen, at langt flere kystsikringsprojekter vil være økonomisk rentable at gennemføre, fordi vi nu kan se, hvor store konsekvenser det har at blive oversvømmet. Det er ikke nok at opgøre, hvad det har kostet samfundet i udbetalinger til genopbygning af folks ejendomme. I Jyllinge Nordmark har Stormrådet indtil nu udbetalt erstatning på 160 millioner kroner, men en kystsikring koster kun 60 millioner kroner. Læg dertil, at vi slet ikke har viden om for eksempel de menneskelige konsekvenser, så bliver samfundets regning samlet set endnu større. Hvad koster det fx samfundet, at en familie rammes af stress, angst og PTSD? siger en af forfatterne, professor i klima og økonomi Kirsten Halsnæs fra DTU.

I rapporten kan man læse, at 47 procent af de familier, som har svaret på undersøgelsen, har været ramt af stress, 45 procent har oplevet søvnproblemer, angst har ramt 29 procent af familierne, og PTSD er blevet noget, 16 procent af familierne har fået inden for døren.

arrow Klage over kystsikring har kostet millioner af kroner
25. juni 2020 kl. 13:10 Opdateret: kl. 13:00
arrow Grønt lys til at afskære klager og beskytte 500 ejendomme
24. juni 2020 kl. 13:26 Opdateret: kl. 13:26
Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk