27. maj 2020
Foto: Thomas Vestergaard-Nielsen
gallery icon

Se billedserie

Foto: Thomas Vestergaard-Nielsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se billedet: Det er fra Roskilde Fjord og det slutter nu

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se billedet: Det er fra Roskilde Fjord og det slutter nu
Roskilde - 13. september 2019 kl. 05:58
Af Lars Kimer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Se godt på billedet her. Det forestiller knastør sprækket jord. Det ligner noget fra et tørkeramt land. Det er det også. Det er vores eget. Faktisk er billedet taget lige midt i Roskilde Fjord, nærmere bestemt på Eskilsø, den store ø ud for Jyllinge.

arrow Læs også: Nyt skilt sætter navn på fjordens øer og holme

På den østlige del af Eskilsø, ligger Klydesøen. Her raster mange forskellige vandfugle - hvis der altså er vand i søen!

Med års mellemrum og især under tørre somre som den i 2018, forsvinder vandet i søen og efterlader et område, der minder mere om en ørken end om en sø.

Nationalpark Skjoldungernes Land søgte derfor om tilladelse til at lukke de grøfter, der normalt afvander søen. Og det gav Frederikssund Kommune, Fredningsnævnet og Kystdirektoratet tilladelse til.

Erik Jensen, som bor på Eskilsø, har udført arbejdet med at lukke grøfterne. Arbejdet er nu afsluttet, og fuglene er derfor fremover sikret en skøn sø at boltre sig i - uanset regnmængden.

Det er først og fremmest ænder, gæs og vadefugle, der får glæde af den mere stabile sø. Det drejer sig om rastende vandfugle som fx grågås, bramgås, blishøne, troldand, krikand, pibeand, gråand og skeand.

Også mange ynglefugle trives omkring søen. I foråret viste fugletællinger, at arter som fx strandskade, rødben, vibe og skeand yngler i umiddelbar tilknytning til Klydesøen.

Netop Klydesøen på Eskilsø blev også genstand for stor ståhej under forårets fugletælling, da ornitologer fra Orbicon observerede seks brushøns og den sjældne blåvinget and - en trækgæst fra Nordamerika, der kun ses med flere års mellemrum herhjemme.

Projektet kom i stand på baggrund af et forslag fra Struckmannfonden, som ejer Eskilsø, og blev finansieret af nationalparken.

arrow Roskilde Fjord: Første skridt på vejen mod tre stenrev
17. september 2019 kl. 13:45 Opdateret: kl. 13:54
arrow Fremgang for fjordens ynglefugle
14. juni 2019 kl. 15:27 Opdateret: kl. 13:25
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk