24. september 2021
Julie Maria og Tomas Høffding optrådte sammen med Coldplay-sangen "Fix You". Julie Maria flyttede sidste år til Trekroner, mens Tomas Høffding er opvokset i Roskilde og er kendt fra bandet WhoMadeWho. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Julie Maria og Tomas Høffding optrådte sammen med Coldplay-sangen "Fix You". Julie Maria flyttede sidste år til Trekroner, mens Tomas Høffding er opvokset i Roskilde og er kendt fra bandet WhoMadeWho. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se billederne fra alsang-aften på højskole: Håber ikke det bliver gentaget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Se billederne fra alsang-aften på højskole: Håber ikke det bliver gentaget
Roskilde - 05. maj 2021 kl. 09:38
Af Lars Ahn Pedersen

Da Alsang i Roskilde sidste år fejrede 75-året for Danmarks befrielse med fællessang på Facebook sendt fra Roskilde Festival Højskole den 4. maj, regnede alle med, at det var en engangsforestilling.

arrow Læs også: Nystartet højskolelabel drømmer stort

Oprindelig skulle begivenheden have været markeret med et stort arrangement på Stændertorvet, men det spændte corona ben for, og så blev arrangementet som så meget andet flyttet online. Det gik så godt, at det blev gentaget grundlovsdag foran Roskilde Bibliotek, og i efteråret var der Kim Larsen-fællessang på Ragnarock, som også blev livestreamet ud til hjemmene.

Og så skulle man tro, at det var det. Men Covid-19 har vist sig at være besværlig at slippe af med, så et år senere var alle involverede tilbage i festivalhøjskolens orange sal og var igen klar til at synge foran kameraerne.

Elever medvirkede

Denne gang var der dog en væsentlig forskel. Sidste år blev alsangen transmitteret fra en tom højskole, da alle elever var sendt hjem. I år har der været elever på skolen siden midten af marts, så skolens kor og elevband kunne medvirke og agere publikum i aftenens arrangement.

- Det kan lade sig gøre, fordi vi holder eleverne i en boble, mens vi andre har mundbind på. Så det er første gang, vi har en onlineproduktion med publikum på, siger festivalhøjskolens forstander Hans Christian Nielsen.

Eleverne kom også til at spille en rolle, da det viste sig, at det nye setup krævede flere hænder i forhold til sidste års mere enkle opstilling.

- Jeg tror, det var i sidste uge, at elevbandet blev spurgt, om de ville være med, og eleverne sprang også til med det samme, da vi havde brug for flere kamerafolk, fortæller Camilla Tiedt Frith fra Alsang i Roskilde og underviser i kor på Roskilde Festival Højskole.

På et tidspunkt var det også meningen, at Roskilde Musiske Skole og Roskilde Kulturskole skulle have deltaget, men de medvirkede i stedet i form af forproducerede videoer, hvor de sang henholdsvis »Frit land« og »Gi' os lyset tilbage«.

Eleverne vendte tilbage til Roskilde Festival Højskole i marts, og derfor kunne skolens kor medvirke i alsang-arrangementet. Foto: Kim Rasmussen

Festivalbarn

Tilfældet ville, at alsang-arrangementet på festivalhøjskolen fandt sted samme dag, som Roskilde Festival meddelte, at den var nødt til at aflyse for andet år i træk.

- Vi var nok mange, som fældede en lille, orange tåre i morges, sagde borgmester Tomas Breddam i sin tale, inden han introducerede aftenens to solister Julie Maria og Tomas Høffding, der sammen fremførte »Fix You« af Coldplay, som spillede på Orange Scene i 2009.

Begge solister har en lokal tilknytning. Tomas Høffding er opvokset i Roskilde og har boet på Darupvej 109, der er huset ved den midlertidige stilladsbro, som går over jernbanen under Roskilde Festival. Han har selv spillet på Roskilde Festival flere gange, blandt andet med bandet WhoMadeWho, og tidligere i år udsendte han sit første soloalbum i eget navn på dansk, »Ild, drømme, frihed og fred«.

Tirsdag aften optrådte han desuden med sangen »Kaster alt det jeg var ind i bålet«, der stammer fra det ny album.

Sang i strid modvind

Julie Maria var også med til sidste års alsang på festivalhøjskolen og havde bestemt ikke forestillet sig, at hun skulle vende tilbage et år senere.

- Denne gang er der trods alt unge med, men jeg håber ikke, at der bliver en tredje gang, siger hun.

I mellemtiden er hun flyttet til Trekroner, fordi hendes søn går på Kristofferskolen og er godt i gang med at slå rødder i sin nye hjemby.

- Jeg har ikke set mig tilbage, siden jeg flyttede hertil. Jeg er meget inspireret af naturen omkring Trekroner, og jeg har planer om at få et studie i en container på Musicon, siger hun.

Lige som sidste år sang Julie Maria »Frihedens lysdøgn«, der vandt Alsang 2020s sangskriverkonkurrence og siden er blevet optaget i Højskolesangbogen. Julie Maria har skrevet musikken sammen med Nikolaj Busk til sangen, der har tekst af Anne Vad.

Det var meningen, at »Frihedens lysdøgn« skulle være sunget til en lang række alsang-arrangementer over hele landet sidste år, men det fik corona også forpurret. I stedet valgte Julie Maria at tage sagen i egen hånd og sørgede for at få den udbredt ved selv at tage ud og optræde med den. Hun fik også indspillet en musikvideo, hvor man blandt andet ser hende stå på en tom Dyrskuepladsen.

- Allerede inden corona havde jeg sat gang i et projekt, fordi jeg ville revolutionere alsangen. Jeg fik gennemført nogle koncerter, så trods strid modvind lykkedes det at få sangen ud, så den fik sit eget liv, siger Julie Maria.

arrow Højskole et skridt nærmere endnu en pris
08. april 2021 kl. 17:21 Opdateret: kl. 13:35
arrow Endelig: Eleverne rykkede igen ind på festivalhøjskolen
16. marts 2021 kl. 15:02 Opdateret: kl. 11:25
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk