28. september 2021
Eleverne fra 4. til 6. klasse ifører sig kitler og får fingrene i videnskaben på HTX Roskilde, når der er Videnskabsklubben torsdag eftermiddag.
gallery icon

Se billedserie

Eleverne fra 4. til 6. klasse ifører sig kitler og får fingrene i videnskaben på HTX Roskilde, når der er Videnskabsklubben torsdag eftermiddag.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se billederne: Forskning i fritiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se billederne: Forskning i fritiden
Roskilde - 03. november 2020 kl. 09:00
Af Tekst og foto: Tomas Skov

15 elever i hvide kitler og tre frivillige undervisere fra 2.g har indtaget fysiklokalet i kælderen på HTX Roskilde hos Teknisk Skole. Det er torsdag eftermiddag, og eleverne fra 4.-6. klasse har tilmeldt sig det gratis fritidstilbud Videnskabsklubben, der samler nysgerrige elever om fysikkens forunderlige verden.

Gennem syv uger skal de grave sig ned i naturvidenskabens nørdede verden, og som rigtige forskere stifte bekendtskab med videnskabelige metoder, hypoteser og kritisk tænkning gennem stribevis af eksperimenter og forsøg.

Varmeoverførsel

Mens der mandage og onsdage bliver undervist i henholdsvis primatologi og biodiversitet på Roskilde Katedralskole, så står den på materialefysik torsdag efter skoletid på Roskilde HTX.

- I dag skal vi arbejde med varmeoverførsel, altså hvordan temperaturen skifter i forskellige materialer, indleder Mikkel Hansson, der ligesom sine frivillige kolleger har matematik og fysik på A-niveau på HTX Roskilde.

- Skal vi ikke aftale, at der ikke er nogen, der drikker noget i dag, supplerer Lukas Niebuhr smilende.

Isen smelter

Eleverne samles i mindre grupper omkring forsøgsbordene med hver sin underviser, og skal nu lægge en stribe kvadratiske plader af messing, bronze, kobber, jern, glas, træ og flamingo i rækkefølge efter deres temperatur. Herefter placerer underviseren en isterning på hver af dem, mens han spørger eleverne, hvilken der mon vil smelte hurtigst.

- Årh, den er kold, den her, siger en elev med pegefingeren på en kobberplade.

Viden

Is smelter ikke lige hurtigt på alle materialer.


Mens isterningerne på træet og flamingoen ikke gør meget væsen af sig, bliver isen på kobberpladen hurtigt mindre, mens vandet flyder ud på bordet.

- Det handler om varmeledning. For at isterningen kan smelte, skal den have energi. Flamingo er det, vi kalder en isolator, mens kobber er en varmeleder, forklarer Andreas Falch.

Videnskabsklubben er en non profit-organisation, som giver børn mulighed for at gå gratis til videnskab i fritiden. Klubben er økonomisk støttet af Novo Nordisk Fonden og har leg, læring, nysgerrighed, eksperimenter og samarbejde på tværs af aldersgrupper i centrum.

Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk