14. april 2021
Brandchef i Roskilde Lars Robétjé er sammen med sine folk i fuld gang med at finpudse version 2.0 af brandvæsnet. (Foto: Jan Partoft)
gallery icon

Se billedserie

Brandchef i Roskilde Lars Robétjé er sammen med sine folk i fuld gang med at finpudse version 2.0 af brandvæsnet. (Foto: Jan Partoft)
Foto: Jan Partoft
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Så fik Lars nye brandbiler - Roskilde Brandvæsen genopstod

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Så fik Lars nye brandbiler - Roskilde Brandvæsen genopstod
Roskilde - 04. marts 2021 kl. 05:48
Af Tekst og foto: Jan Partoft

For Roskilde Brandvæsen har skilsmissen med de øvrige beredskaber i Østsjællands Beredskab blevet en lykkelig begivenhed, der nærmest er foregået i stilhed.

arrow Læs også: Bobler på brandstationen

- Jeg tror ikke, der var mange som opdagede, at navnet skiftede tilbage i 1. januar 2020, dels på grund af den tiltagende coronasmitte, som satte i gang, men også fordi vi havde forberedt os godt op til skilsmissen, siger beredskabschef Lars Robétjé.

I dag er brandvæsenets geografiske arbejdsområde Roskilde kommune og en lille del af Lejre kommune.

Beredskabsstationen på Gl. Vindingevej er udgangspunktet for arbejdet, og i Jyllinge er der stadig en brandstation. Sidstnævnte er dog ikke permanent bemandet, da brandfolkene bliver tilkaldt, når der er behov for det.

I Roskilde Brandvæsen er vi 157 mand, hvor 50 er på fuld tid, 50 er på deltid og 50 er frivillige, de øvrige er administration, siger Lars Robétjé.

Version 2.0
- I version 2.0 af Roskilde Brandvæsen er vi centret omkring vores kerneopgaver, hvor vi før også havde andre opgaver, siger Lars Robétjé.

- Vi arbejder nu med brand og redning, forebyggende arbejde, rådgivning og krisestyring, og her følger vi beredskabsloven om et risikodimensioneret beredskab.

- Her er vi blandt andet i gang med at få anlagt en øvebane til overfladeredning, da vi kan forvente, at der kommer flere opgaver, hvor vi skal hjælpe med at holde vand tilbage.

Med den kommende øvebane, bliver det blandt andet muligt at øve brugen af beredskabets watertubes under kontrollerede forhold.

- Med den udvikling, der er i vejret, kommer vi nok til at skulle arbejde meget mere med opgaver, hvor det gælder om at holde vandet tilbage, siger brandchefen.

- Det gælder ikke kun fra Roskilde Fjord, da store mængder regnvand også kan give problemer og det samme gælder store mængder vand ved tøvejr, de opgaver skal vi også kunne klare.

- Efterhånden, som der kommer flere p-huse og p-kældre, kan vi forvente, at det bliver steder, hvor vi skal arbejde med brand og redning, så vi har indkøbt nogle redningskøretøjer, der kan køre ind på den begrænsede plads, der er de steder.

- Vi kigger også på, om vi skal have et robotkøretøj, der selv kan køre ind i en p-kælder eller et p-hus, og trække et brændende køretøj ud. Det sker blandt andet på de erfaringer, som brandvæsnet fik i Stavanger, hvor der udbrød en voldsom brand i et parkeringshus. Her var det alt for farligt at sende mennesker ind for at slukke ilden.

Arbejdsmiljø
Brandbekæmpelse giver nogle skrappe arbejdsforhold, med varme, røg og sod. Det kræver noget af det udstyr, som brandfolkene har til rådighed.

- Undersøgelser har vist, at sod godt kan trænge gennem stoffet i branduniformerne, så vi skifter til nogle nye, hvor der er langt bedre beskyttelse mod den sundhedsskadelige sod, siger Lars Robétjé.

- I samme omgang har vi også købt en mandskabsvogn, så brandfolkene kan komme til at skifte de beskidte uniformer på selve brandstedet. Til langvarige indsatser har vi anskaffet en toiletvogn, så brandfolkene ikke skal rundt for at låne et toilet.

Meget mere træning
- En af de helt store forandringer, der er sket med version 2.0 af Roskilde Brandvæsen er, at vi træner langt mere end vi gjorde tidligere, siger brandchefen.

- Vi følger mottoet train hard, fight easy, så når vi er på opgave, så 'træner' vi ikke. Nyt udstyr kræver træning, så betjeningen sidder i rygmarven, når vi er ude på en opgave.

- Vores hovedfokus er stadig redning og slukning, men derfor kan vi godt tænke videre og tage miljøet med ind, det betyder blandt andet at vi har fået nyt udstyr, hvor vi ikke er nødt til at bruge lige så meget vand som tidligere.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk