22. september 2021
Da branden på Solum brød ud natten til den 19. september, var det vurderingen fra Roskilde Brandvæsen, at bjerget, der brændte, var omkring 20 meter højt. Foto: Kim Rasmussen
Da branden på Solum brød ud natten til den 19. september, var det vurderingen fra Roskilde Brandvæsen, at bjerget, der brændte, var omkring 20 meter højt. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: S: Har vi givet Solum for lang line?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

S: Har vi givet Solum for lang line?
Roskilde - 13. oktober 2020 kl. 13:36
Af Steen Østbjerg

Der er grund til at se på, om Roskilde Kommune har været for venlig over for Solum.

arrow Læs også: Vulkanen bliver ved med at overraske

Det mener Karim Arfaoui (S), der er formand for klima- og miljøudvalget, efter at det er kommet frem, at kommunen siden sommerferien har været vidende om, at Solums bjerge af haveaffald var langt højere end tilladt, men først i sidste uge udstedte et påbud til virksomheden om at få bragt tingene i orden.

Mens kommunen var i dialog med Solum, selvantændte det, som siden 19. september har været Roskildes vulkan, som stadig brænder.

- Jeg er i tvivl om, om vi har været strikse nok. Når vi bliver klar over, at de ikke overholder lokalplanen, skulle vi måske stramme skruen i stedet for at give den dispensationsmulighed. Min oplevelse er, at vi har givet dem ret lang line i forhold til at søge dispensation, og i hvert fald, da de ikke sender en fyldestgørende ansøgning, kunne vi have gjort det klart, at der ville komme et påbud i stedet for at forlænge fristen, siger Karim Arfaoui.

Kendte udfordringerne

Han noterer, at der også har været selvantændte brande på andre komposteringsanlæg, så risikoen for, at det kunne ske, var også kendt for Solum.

- Jeg siger ikke, at det kunne være undgået, men når vi har arbejdet med miljøgodkendelsen og kunnet se, at det var nødvendigt at overvåge temperaturen i kompostmilerne for at sikre imod selvantændelse - og når man har set, at milerne er for høje - så er vi nødt til at være mere strikse. Ingen kunne have forudset den her brand, men når vi kunne se, der var problemer med lugt og kendte risikoen for selvantændelse, er vi nødt til at give kortere snor, siger Karim Arfaoui.

Forkert placeret

De store bjerge af haveaffald tilskrives coronakrisen, der har givet husejere god tid til at passe haven. Det har resulteret i ekstraordinært meget haveaffald. I Karim Arfaouis optik er det dog ingen undskyldning for, at affaldsbjergene er blevet for høje.

- Solum må sikre, at de overholder godkendelsen. Hvordan de gør det, er jeg ligeglad med, og når der nu er problemer med lugt i forvejen, er det nok ikke den rigtige placering, de har. De skal finde et sted, hvor de kan overholde alle de krav, der bliver stillet. Det håber jeg, de kan finde, men det er ikke sikkert, at det kan lade sig gøre i Roskilde, for der skal være afstand til bebyggelse, og sådan nogle erhvervsgrunde har vi ikke, siger Karim Arfaoui.

Burde udfordre

Formanden for udvalget for vækst, erhverv og globalisering, Lars Lindskov (K), advarer imod at gøre Solum til syndebuk.

- Jeg forsvarer ikke Solum, men vi står over for kæmpe samfundsmæssige udfordringer med den grønne omstilling, hvor der er en logistik, som ikke helt er på plads. Det, Solum har gjort galt, er, at de er bange for at blive uvenner med kommunen, så den lever med påbud, der er både rimelige og urimelige, og at de ikke har udfordret kommunen. De skulle være gået til angreb og udfordret nogle af de afgørelser, der er kommet fra miljøafdelingen. Det var der grundlag for, fordi der var uenighed om i hvert fald den faglige vurdering af grundlaget for den tilladelse, Solum har fået, siger Lars Lindskov.

Han mener, at Roskilde Kommune løber fra ansvaret ved at tvinge Solum til at flytte og lade en anden kommune stå for at finde de løsninger, som både virksomheden og dens omgivelser kan leve med.

- Solum har begået to fejl: Virksomheden har ikke kommunikeret særlig godt, hverken med offentligheden eller med politikerne. Det må de gøre bedre. Og så har de nok - uanset om det finder dem rimelige eller ej - skullet efterleve de krav, der har været stillet. Selvfølgelig skal Solum sektionere deres oplag - det er deres ansvar - men vi skal også sørge for rimelige rammer, så virksomheden kan fungere. Folk kan mene, hvad de vil, men vi er nødt til at træffe nogle beslutninger, der tager hensyn til både til borgere og til virksomheder, siger Lars Lindskov.

arrow Efter vulkanbrand: Virksomhed bliver meldt til politiet
18. november 2020 kl. 12:48 Opdateret: kl. 14:43
arrow Solum har aldrig opfyldt betingelser for godkendelse
10. november 2020 kl. 12:51 Opdateret: kl. 12:43
arrow Solums affaldsbjerge er dobbelt så høje som tilladt
13. oktober 2020 kl. 12:36 Opdateret: kl. 12:36
Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk