16. oktober 2021
Selv om vidensdeling og bæredygtighed er i fokus på festivalen Grasp, er der også musik på programmet. Blandt andet spiller folkemusiktrioen Dreamers? Circus. Foto: Kenn Thomsen
Selv om vidensdeling og bæredygtighed er i fokus på festivalen Grasp, er der også musik på programmet. Blandt andet spiller folkemusiktrioen Dreamers? Circus. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Roskilde Festival kommer med ny festival

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Roskilde Festival kommer med ny festival
Opdateret 14. september 2021 kl. 09:12
Roskilde - 14. september 2021 kl. 09:00
Af Britt Nielsen

Det er blandt andet en ambition om, at Roskilde Festival er synlig og tilstede i andre sammenhænge end det årlige musikbegivenhed på Dyreskuepladsen, der nu fører til den første Grasp festival på Musicon den 18.-19. november.

arrow Læs også: Stadsmusikanter og andre gengangere får ny chance på Roskilde Festival

- Det er en naturlig forlængelse af vores virke. siger Roskilde Festivals administrerende direktør, Signe Lopdrup.

Bag begivenheden står udover Roskilde Festival Roskilde Universitet, Roskilde Kommune, Roskilde Festival Højskole og Ragnarock. I festivalens netværk indgår desuden forsknings-, kultur- og formidlingsinstitutioner som Museet for Samtidskunst, Professionshøjskolen Absalon, Gimle, Musicon, Roskilde Bibliotekerne og Rytmisk Musikkonservatorium.

På programmet er kunst, forskning, fællesskab og aktivisme fordelt på tre dage og 70 arrangementer.

Forskere, kunstnere og praktikere fra ind- og udland vil sammen tage tidens store udfordringer med klimakrise og social ulighed under behandling.

Samtidig vil de involvere festivalgæsterne aktivt i løsningsorienterede perspektiver på emner som kunstnerisk medborgerskab, aktivistisk byudvikling og bæredygtig innovation.

Kan lære af hinanden

Den nye festival vil styrke videndelingen mellem forskere, studerende, kunstnere, praktikere og civilsamfundsorganisationer og på den måde inspirere til nye bæredygtige forandringer i hverdagen.

- Vi kalder det en festival for nye idéer, fordi forskere, kunstnere, studerende og nysgerrige deltagere kan lære rigtig meget nyt af hinanden. Corona-pandemien har vendt op og ned på vores hverdag, og klimakrisens omfang er for alvor gået op for de fleste. Lige nu kalder verden på helt nye idéer, og en tværfaglig vidensfestival fyldt med nysgerrige og videbegærlige deltagere er netop et sted, hvor nye idéer kan opstå og inspirere til forandringer, siger Signe Lopdrup.

Hun oplyser, at idéen til Grasp opstod, da planlægningen af festival nummer 50 gik i gang. Den skulle have fundet sted i 2020, men så blev verden ramt af corona.

- Vi vil vise, hvad festivalen kan og samle op på den viden, vi har fået gennem årene. Vi vil gerne udvikle nyt og sammen med andre, siger Signe Lopdrup og kalder det et oplagt og spændende projekt.

En bred begivenhed

Det er helt bevidst, at Grasp finder sted på Musicon.

- Musicon er i sig selv et eksempel på det, vi vil med festivalen, siger Signe Lopdrup.

Bydelen er blandt andet hjemsted for Roskilde Festival Højskole, museet Ragnarock og egnsteateret Aaben Dans, som alle er involveret i Grasp.

Samtidig sender det også et signal, at Grasp ikke finder sted i hallerne på Dyreskuepladsen.

- Man skal ikke sammenligne det med en Roskilde Festival. Det er ikke bred begivenhed, men Grasp går mere i dybden. Der er plads til reflektion og faglighed, siger Signe Lopdrup.

Ni meter høj konstruktion

Programmet favner kunstnere som Efterklang, Den Sorte Skole, Jenny Wilson og Dreamers' Circus, der deltager med performances og talks om deres virke i samspil med deres omverden.

Den græske økonom Giorgos Kallis inviterer til workshop om politisk økologi baseret på idéen om degrowth, og forskerne Silas Harrebye og Stephen Duncombe inddrager festivalgæsterne i kreativ aktivisme, mens Shain Shapiro fra nonprofit-organisationen Center for Music Ecosystems demonstrerer sin model for måling af musikbranchens bæredygtighed.

Arkitekt-kollektivet Public Works opretter en School of Civic Action, som udforsker Musicon-bydelens bæredygtige potentialer, den Berlin-baserede kunstnergruppe Soft Agency væver bogstavelig talt et manifest over vores tid i samarbejde med Musicon-bydelens højskoleelever, og lydkomponisten Lars Greve udforsker det resonerende rum i en ni meter høj dome-konstruktion.

Der bliver sat 1500 billetter til salg, og målgruppen er forskere, fagfolk og studerende, men også nysgerrige og vidensinteresserede. Der vil desuden være mulighed for at besøge dele af festivalområdet på Musicon uden billet.

- Der vil foregå ting udenfor på området, som alle kan opleve, siger Signe Lopdrup.

arrow Flere billetter til Roskilde Festival - men kun til dem her
12. oktober 2021 kl. 12:01 Opdateret: kl. 13:56
arrow Popdronning klar til Roskilde Festival: Se nogle af de nye navne her
12. oktober 2021 kl. 12:00 Opdateret: kl. 12:26
arrow Se billederne: Ung trio fejret som stadsmusikanter
24. september 2021 kl. 09:22 Opdateret: kl. 09:22
Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk