27. juli 2021
Romu har valgt at forlænge den store Gasolin?-udstilling på Ragnarock frem til 15. december, så publikum får en ekstra chance for at opleve den. Det har dog været muligt at tage med museumsinspektør Rasmus Rosenørn på virtuel rundvisning i udstillingen. Foto: Mie Neel
gallery icon

Se billedserie

Romu har valgt at forlænge den store Gasolin?-udstilling på Ragnarock frem til 15. december, så publikum får en ekstra chance for at opleve den. Det har dog været muligt at tage med museumsinspektør Rasmus Rosenørn på virtuel rundvisning i udstillingen. Foto: Mie Neel
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Romu: Klare regler frem for slingrekurs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Romu: Klare regler frem for slingrekurs
Roskilde - 20. maj 2020 kl. 12:24
Af Kristian Jørgensen

I Romu står de ikke og tripper for at få lov til at åbne før den 8. juni, som de blev stillet i udsigt som en del af genåbningsplanens fase tre.

arrow Læs også: Museer ser frem til at møde publikum igen

Folketingets partier forhandler i dag om en fremrykning af blandt andet museernes genåbning, men museumsorganisationen for Roskilde, Lejre og Frederikssund vil først og fremmest gerne have klarhed om, hvilke retningslinjer de skal overholde.

De retningslinjer skal helst komme i god tid, så de kan forberede genåbningen ordentligt, så en hurtig åbning i næste uge står slet ikke øverst på ønskesedlen for Romu.

- Det vigtigste signal er simpelthen, at myndighederne tænker i retningslinjer. For os og mange af de mindre museer, som ikke har stor kapacitet, men er afhængige af frivillige, deltidsansatte og andre gode kræfter, vil man gerne have klare retningslinjer om, hvordan man skal gøre det ansvarligt, når vi genåbner. Der vil myndighederne gøre en stor tjeneste ved at sende retningslinjer ud med et passende varsel - og det vil være en til to uger, siger Morten Thomsen Højsgaard, direktør for Romu.

Nej til hovsaløsning

Nogle danske museer har udtrykt forundring over, at de er sat bagerst i køen til genåbning af samfundet, men Romu har ikke travlt med at blive rykket frem i køen. Hvis bare retningslinjer kommer, er 8. juni fint.

- Vi har accepteret myndighedernes beslutning, og at landet var i en situation, hvor vi skulle hjælpe med, at vi samlet kunne komme ud af det på en fornuftig måde. Vi er glade for, at der er skabt klarhed om, at vi kan åbne omkring 8. juni. Vi har ikke brug for zigzag-kurs eller hovsaløsninger. Det tror vi hverken er godt for arbejdsmiljøet eller ansvarlig brug af de økonomiske midler eller brugen af de frivillige, der støtter op om museet og lige skal have en ordentlig varsling om, hvornår de kan gå på, siger Morten Thomsen Højsgaard.

Lige nu arbejder Romu på en plan for at åbne 9. juni ud fra kvalificerede gæt ud fra de foreløbige retningslinjer for andre brancher. Skulle museumsområdet få lov at åbne tidligere, kan Morten Thomsen Højsgaard ikke på forhånd sige, om Romu kommer til at gøre brug af muligheden.

- Det kommer helt an på, hvad det er for nogle rammer, vi får lov at åbne under. Vi vil læse, hvad der kommer og forholde os til det, når det kommer. Den dato, der ligger nu, er tydelig og klar, og så går vi og venter på, hvad vi skal leve op til, for at sundhed og sikkerhed følger myndighedernes anbefaling, siger museumsdirektøren.

Daniel Tarkan Nacak Rasmussen

Romu-direktør Morten Thomsen Højsgaard
er fuldt ud tilfreds med den planlagte gen-
åbning 8. juni. Hans største ønske er, at
museerne snart får nogle politisk gennem-
tænkte rammer for genåbningen, så de
kan forberede sig ordentligt.
Foto: Daniel Tarkan Nacak Rasmussen /Romu


Spareplan holder

Med en åbning 8. juni ser Romu umiddelbart ud til at kunne klare sig gennem krisen med den spareplan på 3,2 millioner kroner, de allerede lavede i slutningen af marts.

- Den spareøvelse, vi lavede, har vist sig at holde nogenlunde med, at vi har haft i alt tre måneder, hvor vi ikke har haft kommercielle indtægter overhovedet, og så vil der være en periode, hvor vi forventer at være på halv kraft, i og med der er en masse større arrangementer, vi ikke kan lave, og der vil forventeligt komme færre gæster på museet, siger Morten Thomsen Højsgaard.

Lige nu ser planen endda ud til at holde bedre, end han turde drømme om tilbage i marts, da hele verden så ud til at være på vej ud over kanten.

Direktøren er ikke bekymret for, at museerne kan håndtere genåbningen, hvis bare den er politisk gennemtænkt, og der bliver tid til at forberede sig på alt fra rengøring til pladskrav.

- Hvis man kan gå i byggemarked og prøve ting der, så kan man nok også gå på et 400 kvadratmeter stort museum, hvor de færreste går tættere på hinanden end en meter. Så der er jeg ikke bekymret, men jeg er nødt til at se, hvad myndighederne har af krav, siger Morten Thomsen Højsgaard.

arrow Museer ønsker sig ikke en hurtigere genåbning
20. maj 2020 kl. 11:57 Opdateret: kl. 11:28
arrow Ragnarock åbner netbutik
11. maj 2020 kl. 17:29 Opdateret: kl. 12:09
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk