3. juni 2020
Siden 70?erne har der ligget grønlandsk malm på Risø, uden at der har været ført tilsyn med, om det har ført til udvaskning af salte eller tungmetaller. Foto: Kim Rasmussen
Siden 70?erne har der ligget grønlandsk malm på Risø, uden at der har været ført tilsyn med, om det har ført til udvaskning af salte eller tungmetaller. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Risø-affald uden tilsyn i årtier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Risø-affald uden tilsyn i årtier
Opdateret 14. november 2016 kl. 16:46
Roskilde - 12. november 2016 kl. 06:16
Af Steen Østbjerg
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

3670 ton uforarbejdet uranholdigt malm har i over 30 år været oplagret på Risø, uden at nogen har holdt øje med, om der er sket udvaskning af tungmetaller til jorden og grundvandet.

arrow Læs også: Malm skal være væk om fire år

Den opdagelse blev gjort af Piet Jansen, Veddelev, under hans arbejde i det kontaktforum, som Ministeriet for Undervisning og Forskning har nedsat i forbindelse med arbejdet for at finde en varig placering af det danske atomaffald. Uranmalmen er lavradioaktiv og anses ikke for at være en del af affaldet, men har været under opsyn af Strålebeskyttelse i Sundhedsstyrelsen, tidligere Statens Institut for Strålehygiejne. Her har det dog primært været det radioaktive aspekt, der har været fokus på.

Efter at Piet Jansen gjorde Roskilde Kommune opmærksom på problemet, har kommunen for første gang nogensinde været på tilsyn på stedet og bedt Dansk Dekommissionering foretage prøver, der kan vise, om der er sket udvaskning af fx tungmetaller fra malmen.

Læs mere i DAGBLADET Roskildes weekendudgave - på papir eller som e-avis.

arrow Risø får fem år til at rense efter forurening fra malm
19. juni 2018 kl. 12:52 Opdateret: kl. 12:12
arrow 60 gange for højt fluorid-indhold i prøve fra Risø
18. juni 2017 kl. 07:16 Opdateret: kl. 17:58
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk