18. oktober 2021
Danmarks Statistik og Roskilde Kommune nævner hver deres beløb, når kommunens udgifter på fritids- og kulturområdet skal gøres op. Det skyldes, at Danmarks Statistik også medregner anlægsudgifter, så svømmehalsbyggeriet i Roskilde tæller med. Billedet her er fra august, hvor byrådet fik en rundvisning i det forsinkede byggeri, der er blevet meget dyrere end beregnet. Foto: Kenn Thomsen
Danmarks Statistik og Roskilde Kommune nævner hver deres beløb, når kommunens udgifter på fritids- og kulturområdet skal gøres op. Det skyldes, at Danmarks Statistik også medregner anlægsudgifter, så svømmehalsbyggeriet i Roskilde tæller med. Billedet her er fra august, hvor byrådet fik en rundvisning i det forsinkede byggeri, der er blevet meget dyrere end beregnet. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Regnskabstal viser endnu større kulturudgifter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Regnskabstal viser endnu større kulturudgifter
Roskilde - 22. oktober 2020 kl. 05:22
Af Steen Østbjerg

280.280.000 kroner. Det var det beløb, som Roskilde Kommune ifølge kulturministeren brugte på kultur i 2019.

arrow Læs også: Kulturhus og teater står på formands ønskeseddel

Da sn.dk skrev det, var der nogle læsere, der kløede sig tvivlende bag øret, for på kommunens egen hjemmeside kan man læse, at fritids- og kulturbudgettet er på 189 millioner kroner. Så store forskelle ligger ikke inden for det, man kan betragte som ratslør, så hvad er egentlig rigtigt?

Det er begge dele. Tallene, som artiklen byggede på, stammer fra et svar, som blev givet til Folketingets kulturudvalg i sidste måned, og som bygger på tal fra Danmarks Statistik. Modsat kommunen inkluderer Danmarks Statistik dog også anlægsudgifter i kulturbudgettet, hvilket forklarer størstedelen af forskellen. Alene i 2019 var der således budgetteret med anlægsudgifter på kulturområdet på 70,7 millioner kroner, hvoraf svømmehallen tegnede sig for 50 millioner kroner.

Det endelige beløb

Siden svaret blev givet i Folketinget, er de endelige tal fra kommunerne blevet indsamlet, så trækker man de samme tal i dag, er der ikke længere tale om budgettal, men om faktiske tal fra regnskaberne, og de viser - stadig ifølge Danmarks Statistik - at kommunen brugte endnu flere penge på kultur end budgetteret.

Det endelige beløb blev 294,7 millioner kroner, men så inkluderer det også en anlægspost på 69 millioner kroner, som blandt andet skyldes svømmehalsbyggeriet. Den aflæses i øvrigt også af regnskaberne for 2017 og 2018, hvor samme anlægskonto viser udgifter for henholdsvis 69 og 107 millioner kroner, hvor der i 2015 og 2016 kun var anlægsudgifter for 25 og 21 millioner kroner.

Biblioteker og idræt

Samlet set blev der i 2019 brugt 80,9 millioner anlægskroner på kultur i Roskilde, hvilket altså også betyder, at driftsudgifterne - inklusive statslig refusion for musikarrangementer - løb op i 213,8 millioner kroner.

På driftskontoen er de to klart størst poster biblioteket samt stadion og andre idrætsanlæg. Førstnævnte kostede 58 millioner kroner, sidstnævnte 49,5 millioner kroner. Andre tunge udgiftsposter for kommunen er museer, musikarrangementer og folkeoplysende virksomhed.

Ifølge Danmarks Statistik har Roskilde Kommunes driftsudgifter på kulturområdet været højere end 200 millioner kroner de sidste fire regnskabsår. Ifølge kommunen selv er det ikke en milepæl, der er nået endnu. I år budgetteres med 196 millioner kroner, derefter med 195 og 194 millioner kroner - men måden at opgøre tingene på i kommunen er tydeligvis ikke den samme som hos Danmarks Statistik.

arrow Kulturbudgettet i Roskilde blandt landets allerstørste
16. oktober 2020 kl. 13:43 Opdateret: kl. 13:43
Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk