14. juli 2020
Knud Damgaard har grund til at smile: DamG lader til at have fået luft under vingerne. Foto: Jørgen C. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Knud Damgaard har grund til at smile: DamG lader til at have fået luft under vingerne. Foto: Jørgen C. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Pludselig fik Knud en mail fra biennalen i Firenze

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pludselig fik Knud en mail fra biennalen i Firenze
Roskilde - 01. juni 2020 kl. 13:08
Af Steen Østbjerg
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Selv om kunst aldrig har været fremmed for Knud Damgaard, er det alligevel kommet bag på ham, at han er sluppet igennem nåleøjet til biennalen i Firenze.

arrow Læs også: Venstre sprængt: Brask går til Liberal Alliance

Overraskelsen skyldes blandt andet, at han slet ikke havde gjort forsøg på at komme med i det fine internationale selskab i Italien. Det var nemlig ikke ham, der fandt biennalen, men biennalen, der fandt ham.

- Pludselig var der en mail i min indbakke. De havde set mine værker på Art Nordic, og de syntes jeg skulle søge om at komme med op biennalen, siger Knud Damgaard.

Ansøgningen var en ren formssag, og nu kan Knud Damgaard, som i flere år var frontfigur i Liberal Alliance, se frem til at skulle til Firenze om et år.

- Det var ikke noget, jeg havde set komme. Overhovedet ikke. Og det er heller ikke, fordi jeg forventer at blive »opdaget« dernede, men at se nogle ting og få noget inspiration, siger Knud Damgaard.

Nabo til Gernes

Kreativ har han altid været. Tusindkunstner kan man kalde ham, for han spiller musik, både akustisk og en god gang elektrisk blues, har skrevet en bog om sine oplevelser som kok på Roskilde Festival og har senest bidraget til en novellesamling, hvor også en dels af hans kunstværker blev trykt.

Så måske er det ikke så overraskende, at han faktisk også kan male.

- Jeg er blevet inspireret, siden jeg voksede op i Herlev som nabo til Poul Gernes' kunstnerkollektiv Elverhøj. Der kom jeg, fra jeg var 10, til jeg var 16. Jeg har bygget sæbekassebiler af Poul Gernes' skitser til Herlev Hospital. Det havde nok været smart at købe nogle andre masonitplader og bygge sæbekassebilerne af dem og beholde skitserne, men det tænkte vi jo ikke over dengang! Men at komme i kunstnerkollektivet dengang var inspirerende og lærte mig noget om kunstnerisk tolerance, siger Knud Damgaard.

Billede

Det var dette billede, der udløste en invitation
til Knud Damgaard fra biennalen i Firenze, der
finder sted i ulige år. Sidste år var det med på
Nordens største kunstmesse, Art Nordic, hvor
Knud Damgaard også var tilmeldt  år, inden
den blev aflyst. Foto: Jørgen C. Jørgensen


Den sidste nadver

Selv har han malet i tre perioder af sit liv, første gang da han var i begyndelsen af 20'rne.

- Da jeg flyttede sammen med kæresten, skulle jeg have noget at lave derhjemme - i stedet for at tage opvasken! griner Knud Damgaard.

Så gik der nogle årtier, hvor han havde travlt med at sælge musikinstrumenter, men for 13 år siden greb han igen penslerne og lavede blandt andet 12 kvindeportrætter under fællestitlen »Den sidste nadver.« Og det sidste par år har kunsten igen fået lov til at fylde rigtig meget. Eller rettere: Den har fået lov at komme til udtryk på lærredet.

- Jeg har hele tiden malet inde i mit hoved og tænkt, at hvis jeg skulle male noget, så ville jeg gøre det på dén og dén måde. I min fantasi er der hele tiden blevet malet en masse, så det har kun været et spørgsmål om at købe et lærred og begynde at gøre det, siger Knud Damgaard.

Bas og diskant

Lige som Poul Gernes er Knud Damgaard ikke bange for farver.

Der er smæk for skillingen på værker, der bærer signaturen DamG, og der er skarpe kontraster, ikke kun i farverne, men også når rektangulære striber med skarpe kanter skærer sig vej ind i motiverne, som umiddelbart virker nonfigurative, og så alligevel ikke.

Det har umiddelbar appel, men Knud Damgaard, som er autodidakt, er udmærket klar over, at han ikke er verdensmester endnu.

- Der er utroligt meget at lære - om at blande farver, for eksempel, og om lys og skygge. Eller »bas og diskant,« som Lars Rasmussen sagde, så jeg kunne forstå det, siger Knud Damgaard.

Knud Damgaard tog nemlig en stak af sine malerier med ned til byens største nulevende kunstmaler, Lars Rasmussen, for at få kritik, og så blev der uddelt ros og ris og talt kunst over en flaske rødvin.

Billede

Midt i det abstrakte er der figurative elementer,
der er med til at give værket dets historie.
Kendetegnende for Knud Damgaards værker
er de kraftige farver og de skarpe linjer.
»Jeg bruger lige så meget tape, som jeg bruger
maling,« siger han. Foto: Jørgen C. Jørgensen


Abstrhak

På en anden front er der kommet et samarbejde op at stå. DamG er nemlig teamet op med Henri Koé, som tidligere var en del af Abstra-gruppen, men som nu er ved at åbne galleri på Store Valby Vej. Og de to har genoplivet Abstras koncept, hvor flere kunstnere udfolder sig på samme lærred i ét fælles værk.

Sammen kalder de sig Abstrhak, og man kan forvente, at sløret løftes for resultaterne ved en fernisering i galleriet om en måneds tid.

Dertil kommer, at dr også er begyndt at løbe bestillingsopgave ind.

Den første er fra en farvehandler i Hadsund, der havde fundet DamG i facebokgruppen Danske Billedkunstnere og ville have ham til at lave et stort værk til forretningens indgangsparti. Også dét værk blev kraftigt koloreret.

- Der er knald på. Det kan jeg bedst li'. På et tidspunkt malede jeg et maleri med lys umbra og beige - en masse flødefarver - og det er meget flot, men det er ikke mig. Min personlighed er også - jeg vil ikke sige provokerende, men jeg prøver at få folk til at stoppe og tænke sig om. Når man hænger flødebilledet op, så kan det være meget pænt, men der ville ikke rigtig ske noget, siger Knud Damgaard.

arrow Vælgermøde med et strejf af rock'n'roll
03. juni 2019 kl. 22:29 Opdateret: kl. 22:29
arrow LA: Ingen rock n' roll i byrådet
22. november 2017 kl. 10:03 Opdateret: kl. 10:03
Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk