18. september 2021
De hvide telte er nærmest blevet symbol på Covid-19. Et af testcentrene ligger på Dyrskuepladsen i Roskilde i det område, hvor Orange Scene plejer at være under Roskilde Festival. Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

De hvide telte er nærmest blevet symbol på Covid-19. Et af testcentrene ligger på Dyrskuepladsen i Roskilde i det område, hvor Orange Scene plejer at være under Roskilde Festival. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Pandemiforsker: En virus med tricks i ærmet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Pandemiforsker: En virus med tricks i ærmet
Roskilde - 27. maj 2020 kl. 20:02
Af Britt Nielsen

Lone Simonsen, der er professor på RUC og har forsket i pandemier de sidste 20 år, har i en del år frygtet en pandemi, som den vi nu oplever i det meste af verden. Frygten kom især efter SARS-udbruddet i 2003.

arrow Læs også: RUC opretter nyt pandemicenter

- Jeg var tidligt ude i år med at sige, at det ville blive en pandemi, siger Lone Simonsen om Covid-19 og forklarer, at det første, der blev gjort i Danmark, var at teste rejsende fra hårdt ramte lande som Kina, Italien og eksempelvis Iran.

Men strategien fik ikke bremset dem med milde symptomer, og dem, som kom fra lande, som endnu ikke var på listen. De har derfor haft mulighed for at smitte en masse andre i Danmark i februar, og indtil landet lukkede ned omkring den 12. marts.

- Denne her virus er anderledes end ved SARS og MERS udbruddene. Den har nye tricks i ærmet, som gør, at den spredes effektivt. Derfor kunne vi ikke bare stoppe den, siger Lone Simonsen og forklarer, at den har et bredere sygdomsspektrum, hvor mange eksempelvis vil have ingen eller mildere symptomer, og derfor måske slet ikke vide, at de har Covid-19.

Som den spanske syge

Virussen spreder sig i starten lige så hurtigt som den spanske syge. Det betyder, at hver smittet person i gennemsnit smitter to-tre personer. Ved en normal vinterinfluenza vil en smittet person smitte godt en person, og derfor går smittespredningen langsommere ved almindelig influenza.

- SARS kunne stoppes, fordi man havde hele to uger til at finde de smittede. De smittede blev syge cirka en uge efter, de var blevet smittet, og så smittede de ikke andre, før der var gået yderligere en uge. Med Covid-19 går der også en uge, før man bliver syg, men man smitter faktisk allerede, før symptomerne begynder, forklarer Lone Simonsen.

Den pandemi, som huskes bedst i Danmark, var den spanske syge. Den kostede måske 10.000 danskere livet og 20-50 millioner mennesker på verdensplan. Mange vil sikkert frygte, at den nuværende corona-pandemi kan blive lige så slem.

- Vi kommer til at se et andet billede. De andre pandemier har primært kostet yngre mennesker livet. Denne her virus dræber mest de ældre og dem med underliggende kroniske sygdomme. Mest dem, som har begge dele. På det punkt minder den om almindelig sæson-influenza, fortæller Lone Simonsen.

Spændt på næste bølge

Dem, som blev syge i den første milde sommerbølge af den spanske syge i 1918, blev ikke syge i den alvorlige anden bølge samme efterår. Lone Simonsen regner ikke med, at vi kommer til at se en mere dødelig anden bølge af den nuværende pandemi.

- Det er, fordi vi har erfaring med at holde denne virus stangen med at holde social distance, vi kan skrue ned på smitten i en fremtidig bølge, siger hun.

Hun skal være med i den forskning, som skal kigge på immunitetens opbygning. Altså hvor mange procent i befolkningen, som er immune efter første bølge.

- Det vil være rart at vide. Jeg tror, det bliver mindre end 10 procent af danskerne, som har antistoffer i blodet efter denne første bølge, siger Lone Simonsen og kalder forskning i antistoffer for kritisk vigtig.

Med så lidt immunitet i befolkningen er vi stadig sårbare i efteråret. Lige nu er der ingen specifik behandling for coronaen.

- Det skal vi hen til. Nye behandlinger skal testes klinisk for bivirkninger og effekt, og det kan man gøre relativt hurtigt. Der er allerede gode resultater, og det kommer til gode i den anden bølge, siger Lone Simonsen.

arrow Universitet priser corona-formidling
08. marts 2021 kl. 09:17 Opdateret: kl. 09:17
arrow Pandemiforsker: Uhyggeligt udbrud i 2003 var et forvarsel
27. maj 2020 kl. 18:06 Opdateret: kl. 14:09
Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk