25. september 2021
ja, det er en løve som kulturarvschef Lars Kjølhede Christensen fra ROMU viser frem og ikke en hvilken som helst løve. Det er en af de to, som blev skudt på Elleore tilbage i 1907.
ja, det er en løve som kulturarvschef Lars Kjølhede Christensen fra ROMU viser frem og ikke en hvilken som helst løve. Det er en af de to, som blev skudt på Elleore tilbage i 1907.
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: På museets magasin ligger en kasse med to berømte løver

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

På museets magasin ligger en kasse med to berømte løver
Roskilde - 08. maj 2021 kl. 15:39
Af Lars Kimer

Blandt slagbænke, håndværktøj og mange andre lokale skatte har ROMU også nogle mere kuriøse museumsgenstande. Nogle af dem ligger i en brun papæske. Kulturarvschef Lars Kjølhede Christensen lukker forsigtigt op for æsken.

arrow Læs også: Bag byens ældste skøde ligger en lang apoteker-tradition

Det første, som dukker op, er en kortere filmrulle, og under den ligger en gruppe knogler. Det er nemt at se, at der ikke er tale om et menneskeskelet.

Det her er faktisk filmhistorie, fortæller museumsdirektøren, og med et ord vil de fleste lokale af lidt ældre dato straks vide hvad han taler om.

- De er fra »Løvejagten«, siger Lars Kjølhede Christensen.

En filmklassiker

Filmen som er meget berømt, blev optaget i 1907, blandt andet på øen Elleore i Roskilde Fjord på 35 millimeter, sort-hvid stumfilm. Selve filmen er 12 minutter lang, men den var med til at grundlægge Nordisk Films guldalder.

I filmen optræder både zebraer, en struds, en flodhest og en lille abe. På den kort tid filmen varer, når de to løver både at spise en ged og nedlægge en hest.

Jægerne skyder den ene løve, da den står i vandkanten på en strand. Derefter opdager de endnu en løve, som de også nedlægger. Herefter bliver løverne flået og skindet vist frem, inden de to storvildtjægere ryger en cigaret og tilmed tilbyder en smøg.

Vælling til svin

Men hvad skete der med de to løver?

- Det siges, at der blev kogt vælling til svin af dem. Det var fiskerne på Roskilde havn, som fik lov til det, fortæller Lars Kjølhede Christensen.

Knoglerne blev indleveret til Roskilde Museum i 1939. De blev indbragt til museet af broderen til den mand, som erhvervede knoglerne efter afkogningen.

De to gamle løver endte med at blive kogt af fiskerne på Roskilde Havn og gjort til grisefoder. Foto: Kenn Thomsen

Stor ståhej

Filmen skabte en masse ballade. Faktisk blev den forbudt at vise i Danmark, og inden optagelserne var færdig, nedlagde justitsminister Alberti forbud mod at filme scenerne på Elleore, hvor løverne blev skudt.

- Men scenerne blev altså gennemført og filmen smuglet til Sverige, hvor den havde premiere allerede i 1907. I Danmark måtte vi vente til 1908, forklarer Lars Kjølhede Christensen.

Andre af filmens scener blev filmet i Ordrup Krat og i Zoologisk Have.

De to løver havde filmholdet købt i Hagenbecks Dyrepark i Tyskland, hvor haven egentlig skulle have aflivet dem på grund af deres høje alder. De to løver kostede i alt 5000 kroner og blev skudt af professionelle skytter.

Knoglerne er jo ikke en typisk genstand, men de har jo i den grad relation til Roskilde, og de kan være med til at beskrive noget om dyresyn, og hvad man kunne tilladelse sig den gang. Forestil dig, hvis et filmhold i dag ville skyde to løver på Elleore, siger kulturarvschefen.

arrow Den Kolde Krig skulle styres fra rum under skole
24. maj 2021 kl. 12:32 Opdateret: kl. 18:36
arrow Museum gravede hul i Kino med minigraver
15. maj 2021 kl. 08:21 Opdateret: kl. 15:48
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk