24. juni 2021
De nye p-regler i bymidten gælder kun de offentlige pladser - ikke private pladser som den i baggrunden. Foto: Steen Østbjerg
gallery icon

Se billedserie

De nye p-regler i bymidten gælder kun de offentlige pladser - ikke private pladser som den i baggrunden. Foto: Steen Østbjerg
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: P-fælde vækket til live igen af nye parkeringsregler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

P-fælde vækket til live igen af nye parkeringsregler
Roskilde - 18. maj 2021 kl. 12:56
Af Steen Østbjerg

Efter seks uger med nye parkeringsregler for bymidten i Roskilde er der ét sted, som stadig giver anledning til kvababbelser.

arrow Læs også: Ny p-ordning skal mane sejlivet skrøne i jorden

Det er i Borchsgade, hvor naboskabet mellem en offentlig og en privat parkeringsplads fortsat er i stand til at give et grumset billede af, hvad der forventes af bilejerne, når de forlader deres bil.

Sn.dk er således blevet kontaktet af flere bilister, som er utilfredse med at have fået en kontrolafgift af Europark efter at have parkeret på den private p-plads bag Bog & Idé.

I årevis var netop p-pladsen bag Bog & Idé byens største parkeringsfælde, fordi man kunne køre frit rundt imellem den private vestlige del og den offentlige østlige del. Siden er der blevet lavet en kantsten mellem pladserne, så man ikke uforvarende kommer ind på den private plads »ad sidedøren. Det løste problemet, men nu er fælden tilsyneladende genopstået.

Grumset information

Den private plads er ikke omfattet af de regler, kommunen stikker ud, men det indtryk kan man meget let få, mener bilejerne.

På begge sider af indkørslen til den private p-plads kundgøres det med sorte skilte, at »regler og vilkår fremgår af skilte på pladsen« - og ser man sig omkring, falder øjet uvægerligt på de skilte, der er hængt op i lygtepæle med korte intervaller som led i kommunens massive information om de nye regler på de offentligt pladser. Og på de skilte er hovedbudskabet, at parkering er gratis i de to første timer - uden at det eksplicit nævnes, at dét kun gælder de offentlige pladser.

Først længere inde på den private plads finder man flere sorte skilte, der fortæller, at man skal bruge p-skiven ved parkeringens begyndelse - den p-skive, som - med enkelte undtagelser - ellers ikke skal bruges på de offentlige p-pladser.

Fejl på kort

Forbistringen bliver ikke mindre af det kort, som kommunen har fremstillet for at vise, hvor reglerne gælder.

Kortet ligger på kommunens hjemmeside og viser, at hele nordsiden af Borchsgade består af p-pladser, hvor de to tredjedele, som er nærmest Allehelgensgade, er markeret som offentlige pladser - hvor reglerne med to gratis timer altså gælder - og hvor den sidste tredjedel, nærmere Gullandstræde, er privat p-plads.

På kommunens kort svarer grænsen mellem offentlig og privat parkering nogenlunde til plankeværket mellem købmandsgårdens gård og Bog & Idés p-plads. På den måde bidrager kommunen til at udpege den private p-plads som offentlig, mener de bilister, der skal betale kontrolgebyr til Europark.

Tjekker skel

Sn.dk har spurgt Europark, der er hyret af grundejeren, H.S. Invest Hillerød A/S, om parkeringsselskabet har planer om at gøre det tydeligere, hvilke regler der gælder på den private plads. Vi har endnu ikke modtaget et svar.

I Roskilde Kommune siger Gitte Sloth Nielsen, afsnitsleder i afdelingen for veje og grønne områder, at kommunen ikke er vejmyndighed i forhold til de private arealer.

- Men vi har kontaktet de grundejere, der har private parkeringspladser, og gjort dem opmærksomme på, at kommunen har ændret sine regler, og opfordret dem til at se på, om det giver anledning til, at de ændrer deres skiltning - men om de vælger at gøre det, har vi ingen indflydelse på. Vi kan pænt bede dem om, at skiltningen er korrekt og tydelig - men jeg vil også sige, at hvis man parkerer på en privat plads, er det ikke unormalt, at reglerne for pladsen står et stykke inde på pladsen, og at man lige må kigge sig om for at finde det sorte skilt i nærheden, siger Gitte Sloth Nielsen.

At kommunens eget kort udpeger en større del af Borchsgade som offentligt parkeringsareal, end tilfældet reelt er, kan kommunen derimod gøre noget ved - og det vil der blive, siger Gitte Sloth Nielsen.

- Vi får tjekket op på det, så matrikelskellene ligger helt rigtigt, og så det viser præcist, hvor de offentlige p-pladser er, siger hun.

arrow Glem alt om p-skiven - fremover skal parkeringen registreres
27. marts 2021 kl. 05:21 Opdateret: kl. 16:04
arrow Betalingsparkering får blød start
22. februar 2021 kl. 12:22 Opdateret: kl. 11:50
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk