20. november 2017
De seneste par måneder har Jyllinge haft udkig til et nyt skibsvrag, Kapduen. En gruppe af frivillige er gået i gang med bjærgningen, og der arbejde samtidig på at få gjort skibet historisk. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

De seneste par måneder har Jyllinge haft udkig til et nyt skibsvrag, Kapduen. En gruppe af frivillige er gået i gang med bjærgningen, og der arbejde samtidig på at få gjort skibet historisk. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Originalt: Frivillige vil trylle vrag om til historisk skib

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Originalt: Frivillige vil trylle vrag om til historisk skib
Roskilde - 18. marts 2017 kl. 11:10
Af Lars Kimer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Da stormen Urd hærgede i december, blev det for meget for det gode skib Kapduen, bundgarnsjollen, som siden 2011 har ligget for svaj mellem den gamle havn i Jyllinge og Lilleø. Stormen flyttede skibet mod syd, hvor det gik på grund på det lave vand blandt fjordens holme ud for Jyllinge Lystbådehavn.

arrow Læs også: Nationalpark vil lave turistsejlads - går efter skib til én krone

Hele vinteren har borgerne i byen kunnet kikke ud til skibet, og diskussionerne har gået på, om det var grimt, om det var en del af fjordbilledet omkring Jyllinge, eller om det måske lækkede olie og dermed var farligt for sine omgivelser.

Det første afhænger af øjet, der ser. Med hensyn til om skibet lækker diesel eller hydraulikolie, så siger en af folkene med kendskab til skibet nej til det sidste.

- De folk, som har arbejdet ved skibet de seneste par weekender, kan fortælle, at der ikke er nogen læk på skibet, så man behøver ikke være bekymret, siger Freddy Petersen, pensioneret ingeniør og den første til at bygge hus i Jyllinge Syd tilbage i 1965.

Freddy Petersen og en gruppe af frivillige har sat sig for at bjærge skibet, men ikke nok med det. Det skal også have status af historisk skib.

- Vi har skrevet til Bevaringsfonden, og det vi hører er, at de er utrolig positive, men vi har ikke noget endeligt tilsagn endnu. Det forventer vi først at få til maj, siger Freddy Petersen, mens han kikker ud på skibet fra molen på Jyllinge Lystbådehavn.

Skibet har ligget på siden, og det har været fyldt med cirka 10 kubikmeter vand og rummer desuden også en mængde dieselolie.

- Vi har fået pumpet det fri for vand, cirka 10.000 liter. Det var den lette opgave. I forrige weekend fik vi tømt de første 100 liter diesel af, og det arbejde fortsætter de kommende weekender. Og det er lykkedes os at få rettet skibet, så det nu står næsten lodret, siger Freddy Pedersen.

Freddy Petersen har taget initiativet til gruppen Kapduens Venner, som forventes at stå for restaureringen af skibet.

Læs hele historien i DAGBLADET Roskildes betalte lørdagsudgave. Den kan købes som e-avis her på siden.

arrow Video: Kutter fri, men nu haster det, for der er hul i skroget
22. april 2017 kl. 08:12 Opdateret: kl. 17:51
LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk