29. oktober 2020
Jørn Pedersen er chefkonsulent i Center for alkohol- og stofbehandling i Roskilde Kommune og undrede sig ved sin ansættelse over, at kommunen ikke selv havde et behandlingstilbud til unge misbrugere under 18 år, men i stedet sendte dem til København. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Jørn Pedersen er chefkonsulent i Center for alkohol- og stofbehandling i Roskilde Kommune og undrede sig ved sin ansættelse over, at kommunen ikke selv havde et behandlingstilbud til unge misbrugere under 18 år, men i stedet sendte dem til København. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nyt tilbud hjælper unge ud af hashmisbrug: - Før sendte vi dem med toget til København

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nyt tilbud hjælper unge ud af hashmisbrug: - Før sendte vi dem med toget til København
Roskilde - 10. marts 2017 kl. 18:58
Af Anna Egeris Karstoft

At opdage at ens barn har et større hashmisbrug, og at han eller hun systematisk pjækker fra skole, må være enhver forælders mareridt.

Det bliver der nu gjort mere for at undgå i Roskilde Kommune, for siden april har unge under 30 år og deres forældre kunnet få gratis misbrugsrådgivning, hvis den unge ryger hash og er i fare for at udvikle et misbrug.

Og projektet, der har fået navnet Spottet, har allerede hjulpet flere unge med at reducere deres hashforbrug, for i oktober havde 21 unge under 18 år og 12 unge mellem 18 og 30 år allerede gjort brug af tilbuddet - og tilbagemeldingerne viser, at flere af de unge har nedsat deres rygning, og at enkelte er holdt helt op, efter de har fulgt forløbet, der består af fem anonyme samtaler.

Før i tiden blev teenagere fra Roskilde sendt med toget til København, hvis de havde alvorlige problemer med stoffer, for kommunen havde ikke et eget behandlingstilbud til misbrugere under 18 år. Det studsede chefkonsulent i Center for alkohol og stofbehandling Jørn Pedersen over, da han blev ansat i Roskilde Kommune. Han havde en fortid i Københavns Kommune, hvor de unge kunne henvende sig hos Uturn, et anonymt og gratis behandlingstilbud for unge misbrugere. Og det gav ham idéen til at oprette noget lignende i Roskilde.

- Jeg tror bestemt, at vi fanger nogle af de unge med Spottet, som før blev tabt, når vi sendte dem med toget til København. Nu kan de yngre misbrugere få behandling i Roskilde på lige fod med de ældre, forklarer Jørn Pedersen om Spottet, der ligger centralt på Musicon bag ved Hal 12 og tæt på erhvervsskolerne.

- Når de unge går hjem fra skole, så ser de tilbuddet på vejen - og jeg kan fornemme, at dem, der har været forbi, er rigtig glade for, at de har kunnet komme og banke på, siger Jørn Pedersen om de unge, der dukker op på Spottet alene, med bekymrede kærester, venner og forældre eller med en fagperson fra kommunen.

Der er flere ting, der kan få teenagere til at ryge for meget - udfordringer i skolen, stress, problemer med forældre, sygdom eller dødsfald i familien. Og det er ofte de problemer, som medarbejderne på Spottet tager fat i, når de unge møder op til anonyme samtaler.

- Rusmiddelforbruget er ofte et symptom på, at der er noget andet, der ikke fungerer i den unges liv, og det er typisk det, vi taler om, for at den unge kan mindske sit forbrug. Rusmidler er rigtig gode til at dulme den smerte, de kan opleve, forklarer Thomas Eriksen, der er rusmiddelkonsulent i Roskilde Kommune og arbejder på Spottet.

Forældre, der møder op på Spottet, kan enten få individuelle samtaler med en fagperson eller deltage i såkaldte forældregrupper med ligesindede, hvor der både fokuseres på at give forældrene noget viden og nogle værktøjer til at håndtere deres barn.

- Det handler om at udstyre forældrene med nogle kompetencer, så de kan komme med en konstruktiv reaktion frem for en modreaktion på deres barns misbrug, siger Jørn Pedersen og tilføjer, at det er vigtigt ikke at konfrontere den unge direkte, men i stedet få genskabt kommunikationen og tilliden til den unge.

Alle unge under 30 år, der er udfordret af rusmidler og deres forældre er velkomne til at henvende sig på Spottet bag ved Hal 12 på Musicon i åbningstiden, der er onsdage mellem klokken 12 og 18 samt per telefon eller mail: 24 90 65 33 eller spottet@roskilde.dk

Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk