23. oktober 2021
Der er en dybere mening med farvevalget, som også demenskonsulenter har været med til at træffe. Arkitekt Mads Thorup fra Force4 Architects fortæller, mens Enhedslistens Susanne Lysholm Jensen lytter. Foto: Steen Østbjerg
gallery icon

Se billedserie

Der er en dybere mening med farvevalget, som også demenskonsulenter har været med til at træffe. Arkitekt Mads Thorup fra Force4 Architects fortæller, mens Enhedslistens Susanne Lysholm Jensen lytter. Foto: Steen Østbjerg
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nyt plejecenter til tiden og med smæk på farverne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Nyt plejecenter til tiden og med smæk på farverne
Roskilde - 09. september 2020 kl. 14:04
Af Steen Østbjerg

Der er et element af H.C. Andersen over det ny plejecenter på Hyrdehøj, som har gået så grueligt meget igennem, men som nu alligevel ser ud til at vokse sig stort og smukt.

arrow Læs også: Lækkert plejecenter overvandt benspænd

I første omgang - for snart 20 år siden droppede byrådet at bygge et plejecenter på netop dét sted. I stedet foretrak man at bygge et plejecentret på den anden side af Holbækvej, i Kristiansminde. 18 år senere - en frostkold og blæsende fredag - blev der ikke desto mindre taget første spadestik til plejecentret bag Hyrdehøj Center, men vejen til et færdigt byggeri har ikke været uden bump. Først kom coronaen, og så gik entreprenøren Anker Hansen & Co. A/S konkurs midt i det hele.

Siden har der været arbejdet på højtryk for at finde andre firmaer, der ville færdiggøre arbejdet, som blev delt op i en halv snes fagentrepriser. En enkelt - haveentreprisen - er stadig i udbud, vvs-entreprisen ventes at falde på plads en af de nærmeste dage - og resten er der fundet firmaer til, og derfor begynder det ny plejecenter efterhånden at ligne det, det skal blive.

Det kunne byrådet forvisse sig om ved selvsyn i morges, hvor der var rundvisning for de politikere, som ville og havde mulighed for at afse en lille time fra morgenstunden.

Farvehjælp
For rundvisningen stod kommunens egen bygherrerådgiver, specialkonsulent Sabina Holstein, og arkitekt Mads Thorup fra Force4 Architects - og det allerførste, de måtte forklare lidt om, var farverne i plejecentret.

- Det er - for os - kraftigere farver, end vi er vant til, men kontrasterne er en hjælp til at kunne finde rundt, og med alderen bliver øjnene lidt sløvere og får sværere ved at opfatte kontraster. Derfor er der kommet lidt mere knald på, forklarede Sabina Holstein.

Det gælder både på centrale steder på gangarealerne og inde i boligerne, hvor toiletterne har fået en overraskende kraftig kulør - men forklaringen er ganske enkelt, at man som dement mere intuitivt vil kunne finde ud af, hvilken del af boligen der er bolig, og hvilken del der er toilet - og når man kommer ud på toilettet, er der tydelig farveforskel mellem gulv og væg, så også svagtseende har mulighed for at opfatte, hvor gulvet slutter, og hvor væggen begynder.

Græsk elevator fra Kina
Blandt de mange udfordringer, som konkursen og coronaen førte med sig, var de elevatorer, som er i bygningen.

- Da samfundet lukkede, blev leverandøren også ramt, fordi elevatorerne - bortset fra en, der var større end de andre - var bestilt i Kina. Beskeden til os var, at vi kunne få dem fra en anden leverandør, hvis vi betalte noget ekstra. Men vi holdt fast, og så åbnede Kina, og vi fik de elevatorer, vi havde bestilt - til tiden og til pengene. Og da den fra Grækenland også kom, kunne vi se, at den også var made in China! fortalte Sabina Holstein.

Boliger på sideveje
Set oppefra er plejecentret udformet som to hestesko. Indenfor er boligerne placeret i grupper af otte på »sideveje« til den gennemgående gang, så der ikke er unødvendig trafik frem og tilbage lige uden for boligernes døre. Langs den lange forbindelsesgang er der fællesområder, køkken og andre faciliteter, der er nødvendige til drift af et plejecenter. Og selve gangen bliver brudt flere steder, også af svage fald, som skyldes, at terrænet falder nogle meter fra den ene ende til den anden - og det er alt sammen med til at give bygningen liv.

Sikker have med udsigt
Udenfor, over mod centret, løber Hyrdehøj Stræde, som bliver en stillevej, når byggeriet er færdigt. På den modsatte side, på sydsiden, kommer haverne, som bliver det sidste, der bliver klar, men Mads Thorup har selv høje forventninger.

- Der bliver et helt unikt samspil mellem landskabet og boligerne i stueetagen. Jeg har aldrig før været med til at lave et landskab, som er så ambitiøst, siger Mads Thorup.

Der bliver direkte adgang til haverne fra de private terrasser, der hører til de 32 boliger i stueetagen. Haverne får fire særskilte zoner, der bliver indrettet til demente, så de ikke kan fare vild. De lukkes - ikke med hegn eller med høje hække, men derimod med lave, men brede hække, som er lige så effektive, når det handler om at skulle blive på den ene side. Dermed kan både beboerne selv, deres pårørende og ikke mindst personalet trække vejret roligt i sikker forvisning om, at enhver kan færdes ude uden at blive væk.

De lave hække betyder også, at man vil kunne sidde i sin bolig eller på sin terrasse og se direkte ud på Hyrdehøj Skov - når først den jordvold, som er et jorddepot, som Anker Hansen fik midlertidig tilladelse til - er blevet fjernet.

104 pladser
Helt overordnet giver plejecentret indtryk af at være kram. Der er egetræsparket på gulvene, støjdæmpende træbeklædning på dele af loftet, lækre bordplader - og boligerne har en udformning, så der er mange muligheder for at vælge, hvor man vil placere sin seng, om man vil have skillevæg op etc. etc.

Den ene ende af byggeriet virker nærmest indflytningsklar, men i den anden mangler der stadig en aflevering. Det er blandt andet der, der bliver en afdeling med 10 pladser til udviklingshæmmede. Derudover bliver der 64 »almindelige« plejeboliger og 30 pladser i rehabiliteringsafsnittet, som får plads på første sal.

Før eller efter jul
Plejecentret skal erstatte den nedslidte Asterscenter, hvor der p.t. er omkring 50 beboere. Meldingen til dem har indtil videre været, at det ny plejecenter kan tages i brug omkring juletid, og den tidsplan ser ud til at holde. Hvornår indflytningen kommer til at ske, er der dog ikke taget stilling til endnu.

- Vi tæller på knapper, for selv om den enkelte beboer flytter ud fra Asterscentret og ind i det ny plejecenter, hvor boligen bliver møbleret samme dag, så er det måske lidt for meget forstyrrelse lige op til jul, så det kan tænkes, at det først bliver lige efter nytår - men det beslutter vi først, når vi kommer nærmere, sige Morten Gjerskov (S), formand for sundheds- og omsorgsudvalget.

Bag byggeriet af Plejecenter Hyrdehøj, som er på over 10.000 kvadratmeter, står Cubo Arkiteter som totalrådgivere, Force4 Architects, EKJ rådgivende ingeniører og Henrik Jørgensen Landskab A/S.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk