21. oktober 2021
Ros Efterskole vil gerne flytte ind i Kurhuset på Sct. Hans, men det var først i september, at Roskilde Kommune købte Vesthospitalet af Region Hovedstaden. Foto: Kim Rasmussen
Ros Efterskole vil gerne flytte ind i Kurhuset på Sct. Hans, men det var først i september, at Roskilde Kommune købte Vesthospitalet af Region Hovedstaden. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nyt benspænd for efterskole

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Nyt benspænd for efterskole
Roskilde - 12. november 2020 kl. 13:27
Af Steen Østbjerg

Et stort flertal i økonomiudvalget har mistet tålmodigheden med Ros Efterskole og besluttet, at kommunen ikke længere skal stille anlægsgaranti til rådighed for skolen.

arrow Læs også: Stikket trukket på efterskole

Anlægsgarantien lyder på fem millioner kroner og har været stillet til rådighed de seneste tre år for et år ad gangen. Men den aktuelle ansøgning om en forlængelse på yderligere et år til udgangen af 2021 bliver mødt med et nej.

Outdoorefterskolen Ros Efterskole havde først udset sig det gamle Haraldsborg som rammen for sine aktiviteter, men det blev ikke til noget, til blandt andet fordi loven ikke tillod en efterskole at starte i lejede lokaler. Den lov er siden blevet ændret. Siden har efterskolen fundet Kurhuset, som er en del af Vesthospitalet på Sct. Hans. Også her har der været benspænd i form af, at Roskilde Kommune, som efterskolen vil leje af, slet ikke ejede bygningerne endnu. Det salg er først faldet på plads for få måneder siden, hvorefter kommunen har begyndt arbejdet med at lave en helhedsplan for det samlede område.

Fonde har ikke bidt på
Initiativtagerne har således haft rigeligt med forhindringer at slås med, sideløbende med at der har været dialog til fonde om den finansiering, der er endnu en forudsætning for, at skolen bliver en realitet. Indtil videre har indsatsen ikke båret resultat, og det er den primære årsag til, at kommunen trækker sit tilsagn.

- Ros Efterskole har ikke formået at hive nogen penge hjem endnu, selv om de har brugt Kurhuset til at vise frem. Og så vejer det også noget, at garantien til efterskolen kan blokere, hvis der kommer andre, der har et projekt for Kurhuset, hvor der er fremdrift i, siger Gitte Kronbak Nielsen, Socialdemokratiets politiske ordfører.

Hun tilføjer, at efterskolen i hendes optik stadig giver rigtig god mening.

- Det er en god idé, men for et projekt, der ikke har nogen progression, er det fair nok at stoppe forlængelsen. De er altid velkomne til at lægge billet ind igen, hvis de når længere med det, siger Gitte Kronbak Nielsen.

R: Giv dem et år mere
Radikale Venstre var eneste parti, der umiddelbart var parat til at give den forlængelse, efterskolen havde bedt om.

- Jeg synes, der mangler noget historik, når man siger nej. De har haft mange benspænd, og nu har vi givet dem så lang tid, så giv dem da for pokker et år mere for at komme over den sidste hurdle. Så vidt jeg ved, er der ikke andre, der har meldt sig på banen for at flytte ind i Kurhuset, som heller ikke er et sted, der er så let at udleje, så det ville være fint lige at hjælpe dem det sidste stykke, siger Jeppe Trolle (R).

Når man vurderer den tid, der er gået, bør det efter hans opfattelse også spille ind, at det er overordentligt vanskeligt at finde lokaler i Rosilde, som i det hele taget er egnede til efterskoleformål.

Venstre i tvivl
Venstre tog forbehold, men ender muligvis med at blive enig med Radikale.

- Vi vil gerne have nogle flere oplysninger. Derfor tog vi forbehold. Men vi ved jo også, at Ros Efterskole har ventet på, at Roskilde Kommune kunne give tilsagn om, at efterskolen må leje Kurhuset, og at det har påvirket muligheden for at fundraise, og det indgår også i vores overvejelser om muligheden for at forlænge garantien fra kommunen, siger Jette Tjørnelund (V).

Sagen er begæret i byrådet, som sidst på ugen kommer til at træffe den endelige afgørelse om, hvorvidt anlægsgarantien skal opretholdes, eller om de fem millioner kroner, der er deponeret til formålet, skal lægges tilbage i kommunekassen.

arrow Sct. Hans-fremtid er afgørende for efterskole
24. oktober 2019 kl. 14:21 Opdateret: kl. 14:32
arrow Efterskole hænger i en tynd tråd
12. november 2013 kl. 14:30 Opdateret: kl. 09:35
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk